Girişimcilerin Okuması Gereken Kitaplar - Webtures https://www.webtures.com/tr/blog/sozluk/girisimcilerin-okumasi-gereken-kitaplar/ Tue, 13 Feb 2024 08:48:51 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.7.1 https://www.webtures.com/wp-content/uploads/2023/08/cropped-webtures-180-32x32.png Girişimcilerin Okuması Gereken Kitaplar - Webtures https://www.webtures.com/tr/blog/sozluk/girisimcilerin-okumasi-gereken-kitaplar/ 32 32 Harika Bir Girişim Fikri İçin 10 Kural https://www.webtures.com/tr/blog/harika-bir-girisim-fikri-icin-10-kural/ https://www.webtures.com/tr/blog/harika-bir-girisim-fikri-icin-10-kural/#respond Thu, 31 Mar 2016 07:41:47 +0000 http://www.webtures.com.tr/?p=1992 Girişimler, girişimlerde nasıl başarılı olunacağı ve geniş, sadık bir yapılanma için neler yapılacağı hakkında hemen hemen her sosyal ağ üzerinden takiple bir hayli konuşuyoruz. Ancak iş fikrinin gerçekleştirilmesi konusuna nadiren değiniyoruz. Aklınıza harika bir fikir geliyor… Bunu fark ediyorsunuz ve  en zorlu görevlerden birini bir girişimci gibi üstlenebilmeyi başarana kadar asla durmayağınıza emin oluyorsunuz.  Bu başarıyı pekiştirmenize yardımcı olmak için , girişim fikrinizin başlangıçtan itibaren iyi olmasını sağlamaya yardım edecek bir yol denemeye ve bulmaya karar verdim.

girisim-onerileri

Tabii ki fikrinizin başarıya ulaşmasını sağlayabilmek için söz konusu olan sonsuz şey var. Fakat uygun hazırlıklar olmadan karşınıza sürekli sizi yavaşlatacak ya da girişim fikrinizi tamamen parçalara ayıracak kasisler çıkacaktır. Muhtemelen şaşırtıcı derecede fazla sayıda girişimcinin size, kendi fikirlerinin; kendilerinin istediği ama mevcut olmayan bir aracı ya da servisi etkinleştirmek ya da yaratmak için bir ihtiyaç olarak ortaya çıktığını ve geliştiğini anlattığına tanık olmuşsunuzdur, değil mi?

Bu tam anlamıyla büyük bir girişim fikri üzerine gelişmiştir. Eğer girişimcilik fikriniz sadece para kazanmak amacıylaysa; başarmak için şansınız oldukça düşüktür. Hiçbir şirket ilk üç yıl içinde iyi bir gelir elde etmez. Bu, işinizi kapamayacağınıza veya kaybetmeyeceğinize emin olmak için, içinde bulunulması gereken alışılageldik bir gelişme, büyüme sürecidir. Ve bu 7/ 24 çaba göstermektir.

Şimdi sizlerle bir infografik paylaşmak istiyorum. Founder Institute tarafından sunulan (Andrea Chen tarafından hazırlanmıştır), Harika Bir Girişim Fikri İçin 10 Kural başlıklı infografikte başarılı bir girişim için neler yapılması gerektiği çok güzel özetlenmiş. Eğer bu listeye bir göz atarsanız, akabinde fikrinizi hayata geçirmek için bir şansınız olacak ve hatta fikrinizi başarı konusunda, gelecek için dahi son derece dayanıklı bir hale getirdiğinizden emin olacaksınız.

Büyük bir girişim fikri belki sizi bir anda zorluklarla karşılaştıracak; ya da sonsuza dek geliştirecektir. Ancak burada konumuz bu değil. Sizin, bu infografikte sunulan tüyolarla fikrinizin doğuşunu, gelişimini ve sürekliliğini kuvvetlendirdiğinizi garantilemeye ve bundan emin olmaya ihtiyacınız var. Eğer bu tüyolara göz atarsanız; şunu hemen hemen garanti edebilirim ki, fikrinizi dünyaya açmanın bir yolunu bulmanız, ilk yıllarından itibaren geliştirmeniz ve dev bir başarı haline getirmeniz mümkün olacaktır. Planlama, yaratıcılık ve kendini işine adama, başarılı bir fikrin temel taşıdır. Bu kategorilerden hangilerinin sizde mevcut olduğu tabii ki tamamiyle size bağlı.

girişimcilik için tüyolar

HARİKA BİR GİRİŞİM FİKRİ İÇİN 10 KURAL

1. Fikriniz hakkında heyecanlısınız.

Eğer bir işi sadece para kazanmak için kovalıyorsanız; hemen şimdi bırakın. Para büyük bir motivasyon kaynağı olabilir ama sizi bir girişimci olmanın zor dönemlerinde başarılı bir sona ulaştırmaz.

Kendinizin 10 yıl içinde bu iş üzerinde çalıştığınızı görebilme konusunda oldukça heyecanlı mısınız?

2. Basit!

Büyük fikirler üretilirler; doğmazlar. Mark Zuckerberg bir sabah ‘ Sosyal bir grafik oluşturacağım.’ diyerek uyanmamamıştır. Dönemimizin bütün büyük işletmeleri basit bir şeylerle başlamış; daha sonra, bunun üzerine genişlemiştir.

3. Bir Gelir Akışı!

Bir girişimi sadece bir gelir akışı üzerinden yürütmek daha şanslı olurdu. Üç ya da dört tanesi şöyle bir kenarda dursun…
Böylelikle, başlangıç için birine odaklanın. Eğer işletmenizi destekleyebilecek bir gelir akışı tespit edemiyorsanız; demek ki o, kötü bir işletmedir.

4. Gelir İçin Birkaç Adım

Bir dolar kazanmadan önce kaç tane şeyin gerçekleşmesi gerekir? Karmaşayı dengeleyen bu egzersizi izleyerek; ilgili paydaşların sayısını tespit edebilirsiniz.

5. Müşterileri Tanıyorsunuz.

Başlangıçtan itibaren, sizin ürünüze büyük bir istekle gereksinim duyan hedef kitle için çok özel spesifik bir prototipi bilmeniz gerekir. Bu demek oluyor ki; hedef kitlenin ihtiyaçları doğrultusunda hazırlanacak bir proje alıcılarına başarıyla ulaşacaktır.
Sizi sizden daha iyi tanıyan biri de yoktur. Bu da çok sayıda büyük işletmenin, kişisel ihtiyaçlardan doğmasının sebebidir.

6. Pazarı Biliyorsunuz.

Eğer bir sahada uzman bir yönetici değilseniz; bu pazarın geleceği hakkında değerli bir vizyona sahip olmanız nasıl mümkün olabilir?
Eğer bir uzman değilseniz; haydi, iş başına!

7. Yeteri Kadar Geniş Pazar

Çalışacağınız pazar alanını seçerken harcadığınız zamana ve paraya değecek bir pazar olmasına dikkat etmelisiniz. Bunun için tüm araştırmaları yapıp ona göre bir plan oluşturmalısınız.

8. Orjinal Gizli Sos

Başkalarından daha iyi ya da eşsiz, ya da size özgü olarak yaptığınız şey nedir?

Cesur olun! Çünkü; en iyi fikirler dönüşümlüdür, marjinal değil.

9. Onu Öldürmeyi Denediniz!

Pozitif takviye bulmak çok kolaydır. Fakat sizin işiniz, fikrinizi kötü etkileyen şeyleri bulma aşamasında.
Bu nedenle fikrinizi tekrar tekrar kötü etkileyen olumsuzlukları teker teker elemelisiniz.

10. Fikrinizi Paylaşıyorsunuz!!!

Birinin herşeyi bırakıp gitmesi ve hayatlarını senin fikrini gerçekleştirmeye adama şansı neredeyse yoktur. Mümkün olduğunca geri bildirim almak da sizi daha iyi bir noktaya taşıyacaktır.

‘Bir fikri çalan insanlar yüzünden endişelenmeyin. Eğer bu orjinal bir fikirse, bunu onlara kabul ettireceksinizdir. (Howard Aiken)

]]>
https://www.webtures.com/tr/blog/harika-bir-girisim-fikri-icin-10-kural/feed/ 0
Girişimcileri İçten İçe Kemiren Korkular https://www.webtures.com/tr/blog/girisimcileri-icten-ice-kemiren-korkular/ https://www.webtures.com/tr/blog/girisimcileri-icten-ice-kemiren-korkular/#comments Tue, 29 Mar 2016 12:43:48 +0000 http://www.webtures.com.tr/?p=2031 Girişimcilik cesaret ister, girişimciler korkusuzdur, yenilikçidir, atılgandır, aslandır, kaplandır, kraldır… Hep böyle gaz verici, girişimciliği üst düzey gösteren sıfat ve yakıştırmalar yapılır. Fakat bir çok kişi girişimcilerin yaşadıkları zorlukları dile getirmemesi nedeniyle içten içe yaşadıkları korkuları ve sorunları bilmez.

Özellikle zeminin çok kaygan olduğu ülkemizde girişimcilerinde ayakta kalmak adına yaşadığı korkular vardır. Bu korkular genel olarak bazen girişimde bulunmaya karar verip, girişimi hayata geçirmeden önce, bazende hayata geçirdikten kısa süre sonra yaşanır. Şimdi bu korkulara göz atalım.

Başarısız Olmak

Tamam girişimcilik cesaret ve girişimde bulunulan işe inanmayı gerektirir. Fakat hemen hemen bütün girişimciler başarısız olma korkusunu yaşarlar. Çünkü istatistiksel olarak 10 girişimden 8’inin başarısız olduğu gerçeği vardır. Dünyaca ünlü yatırım şirketlerinden biri, girişimlere yaptıkları 10 yatırımdan 2’sinin başarılı olması durumunda kendilerinin başarılı olduklarını düşündüklerini ifade etmiştir. Bu durum ister istemez girişimciyi o 8 girişimden biri olup olmayacağı konusunda düşünmekten alıkoyamaz.

Haklı Çıkılması

Hemen hemen bütün girişimciler, girişimde bulunmadan önce girişimlerine dair fikirlerini yakınlarındaki birilerine açıklamışlar ve danışmışlardır. Aynı zamanda bütün girişimciler açıkladıkları projelerine dair “olmaz bu, tutmaz, git bir maaşlı ve sigortalı işe gir, ay sonu dediğin hemen geliyor” tarzında olumsuz tepkiler almıştır.

Girişimlerinin başarısız olması durumunda bu tarz olumsuz tepki veren kişilerin haklı çıkmasından ve sonrasında gelip “yaa, ben sana dedim tutmaz diye. Beni dinlemedin. Gördün mü ben haklı çıktım…” demesinden içten içe korkar.

Kriz Çıkması

Bir girişimin en hassas olduğu dönem hayata geçtiği ve yapı olarak oturmaya çalıştığı dönemdir. Bu dönemde meydana gelebilecek bir ekonomik kriz, girişimin büyümesini ciddi anlamda riske sokar ve girişimin oturmadan bir anda sona ermesine neden olur.

Ne zaman, nasıl krizlerin meydana geleceği belli olmayan kriz cenneti bir ülke olduğumuzu var sayarsak, girişimciler bu tarz korkulara sahip olmakta son derece haklıdır.

Zaman Kaybetmek

Elbette girişimde bulunduğumuz işe inanmak ve ona dört elle sarılarak başarıya ulaşana kadar çalışmak gereklidir. Fakat bazı projeler ilk bakıldığında her ne kadar doğru gibi gelse de, girişimde bulunduktan sonra gereklilikleri ve zorlukları daha iyi görülmektedir.

Harcanan zaman, çaba ve maddiyatın kısa vadede beklenen oranda getirisi olmaması, uzun vadede ise pekte fazla ışık verecek gibi durmaması, ister istemez girişimcinin “acaba bu işle uğraşarak zaman mı kaybediyorum? Başka bir iş ile uğraşsam, bu işle uğraşmam durumunda elde edeceğimden daha fazlasını kazanabilir miyim…” şeklinde düşünmesine neden olur. Dolayısıyla girişimde bulunduğu işle uğraşarak aslında zaman kaybettiği düşüncesi girişimciyi korkutur.

İş Aramak Zorunda Kalmak

Hiç şüphesiz bir çok girişimciyi, girişimde bulunmaya iten nedenler arasında iş aramak ve bir yerde çalışmanın yarattığı sıkıntıları yaşamak gelmektedir. Girişimciler yapı olarak bir iş yerinde, yönetici baskısına ve diğer kendi mantıklarına uymayan şartlara tahammül edemezler. Fakat belli giderleri olduğu için, bu giderleri girişimlerinden elde ettikleri kazanç ile karşılayamazlarsa bu iş aramaları ve bir iş yerinde çalışmalarının gerektiği anlamına gelir. İşte bu gereklilik bir girişimci için ciddi bir korkudur.

Para Kazanamamak

Bir girişimin en temel unsuru elbette para kazanmaktır. Genelde girişimde bulunmadan önce ciddi paraların kazanılacağı düşünülerek girişimde bulunulur. Fakat bu çok büyük bir oranda beklenildiği şekilde gerçekleşmez. Kısa vadede beklenilen gelirin elde edilememesi, ister istemez uzun vadede edilemeyeceğini düşündürür.

Para kazanmak, aynı zamanda girişimin devamlılığı konusunda da büyük rol oynadığından, beklenilen oranda kazanılamaması durumunda bu girişimin sona erdirileceği anlamına gelir. Dolayısıyla para kazanamama korkusu girişimcilerin en ciddi korkuları arasındadır.

Tekrar Sermaye Bulamamak

Bir çok kaynakta girişimcinin ilk kez bulunduğu girişimde başarısız olma ihtimalinin yüksek olduğu fakat sonraki bulunacağı girişimde başarılı olma ihtimalinin daha fazla olduğu belirtilir. Bu çok doğru bir tespittir. Çünkü ilk bulunulan girişimde başarısız olunarak ciddi dersler alınmıştır ve sonraki hayata geçirilmesi muhtemel girişimde alınan dersler ile çok daha sağlam adımlar atılması muhtemeldir.

Bu durum, başarısız olma ihtimalini düşünen bir girişimcinin tekrar bir girişimde bulunmak için sermaye bulup bulamaması konusunda korkular yaşamasına neden olur.

Manevi Destek Kaybı

Bir girişimi hayata geçirme esnasında, proje fikri beyan edilen kişilerden her daim olumsuz tepkiler alınmaz. Girişimciye güç veren, girişimini hayata geçirmesi konusunda manevi olarak destek veren kişilerde vardır.

Girişimini hayata geçirdikten sonra, girişiminin başarısız olması durumunda hem kendisine gösterilen bu desteğin karşılığını verememesinden hemde tekrar bir girişimde bulunmak istemesi durumunda, kendisine daha önce manevi destek verenlerin tekrar destek olmamasından korkar. “Daha önce denedin, gördün. Olmuyor demek ki… Uğraşma artık boşuna” gibi cevaplar almaktan içten içe endişe eder.

Kötü Örnek Olmak

Bir girişimde bulunma fikrine sahip olurken hep etrafımızdaki örneklere bakarız. Birileri girişimde bulunmuştur, bulundukları girişim sayesinde iyi paralar kazanıp rahat bir hayata sahip olmuştur. Bu tarz örnekler hiç şüphesiz girişimi hayata geçirmede gaz veren örneklerdir. Fakat bunun tam tersi örneklerde aynı şekilde verilmektedir.

Nasıl başarılı olan girişimlere dair örnekler veriliyor ve onlardan gaz alınıyorsa, aynı şekilde başarısız ve kötü örneklerde girişim fikirlerinin önüne engel teşkil etmesi için konulmaktadır. Genel olarak garantici ve risk almayı istemeyen bir millet olduğumuzdan, girişimde bulunup risk almak isteyenlerin risk almaması için kötü örnek olarak gösterilmekten korkulur.

SONUÇ

Girişimcilerin karşılaştığı bu zorluklar, riskler ve sorunlar şevklerini kırmamalıdır. Netice olarak girişimcilerde insandır ve dolayısıyla korkuları vardır. Bu korkular genel olarak karşılaşılan olumsuz durumlar nedeniyle meydana gelir. Fakat atalarımızın da dediği gibi “korkunun ecele faydası yoktur“. Bu nedenle inancınızı kaybetmeden elinizden gelenin en iyisini yapın. Aksi halde sırf korktuğunuz için korkularınızın gerçekleşmesine neden olursunuz.

]]>
https://www.webtures.com/tr/blog/girisimcileri-icten-ice-kemiren-korkular/feed/ 1