E-Ticaret'e Nasıl Başlanır - Webtures https://www.webtures.com/tr/blog/sozluk/e-ticarete-nasil-baslanir/ Tue, 13 Feb 2024 08:49:35 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.7.1 https://www.webtures.com/wp-content/uploads/2023/08/cropped-webtures-180-32x32.png E-Ticaret'e Nasıl Başlanır - Webtures https://www.webtures.com/tr/blog/sozluk/e-ticarete-nasil-baslanir/ 32 32 Niş Sektörlerde Geçerli E-Ticaret Dinamikleri https://www.webtures.com/tr/blog/nis-sektorlerde-hangi-e-ticaret-dinamikleri-gecerlidir/ https://www.webtures.com/tr/blog/nis-sektorlerde-hangi-e-ticaret-dinamikleri-gecerlidir/#respond Sun, 04 Oct 2020 13:54:03 +0000 https://www.webtures.com.tr/blog/?p=14633 Geleneksel ticarette olduğu gibi, E-Ticaret üzerinde niş sektörler bulunmaktadır. Bu konuda iyice yapılacak bir araştırma ile iyi bir niş ürünleri bulunabilir ve satışı konusunda çok kısa sürelerde iyi ivmeler yakalanabilir. Niş ürün gruplarında temel olan bilgi ise ürünlerin sade olması ve pazarlama ile biraz daha rahat iletişim yapılacak olmasıdır.

Peki, temel olarak hangi dinamiklere sahiptir?

Niş sektörde, e-ticaretin en sade iş dinamiklerine ihtiyaç duyarız. Niş olmasından dolayı daha az bir kitleye ulaşacak olması yoğun bir talep karşısında da hazırlıklı olmak gerecektir. Yani segmentasyon olarak daha az bir gruba ulaşırken satış hacmi çok fazla olan bir ürün grubunuz olabilir. Buradan çıkacak olursak, ciddi anlamda Ürün analizi yapmak gerekiyor.
Ürün analizi kelimesini sürekli duyuyorsunuz. Temel bir e-ticaret omurgasında en temel öğelerden birisi üründür. Ürün analizi ise ürünün satış potansiyeli, Pazar payı, fiyatları ve rekabetleri olmak üzere birkaç madde içerisinde ele alınabilir. Ürün analizi süreç konusunda hem ciddi bir omurga yapısı kurmaya, hem de şirketinizin büyüme potansiyelinde en etkin rolü oynayacaktır.
Ürün analizine bağlı olarak ürünlerin sitede gösterimi, fotoğraf ve görsellerinin hazırlanması kısacası ürün içerik yönetimi de çok rahatlıkla sağlanabilir. Tüm detayları iyice ele alınabilir, güzel fotoğraflar, mankenli içerikliler, ölçütler veya videolara varan birçok içerikler, sizlere çok etkili etkileşim kazandıracaktır.
E hal böyle olunca, niş ürün gruplarında gözden kaçırılmaması gereken ürün analizi, aynı zamanda geçmiş kayıtları ile baz alınarak günümüze kadar olan süreç hikayesine de bakılmalı. Yani bu ürün nasıl günümüze geldi ve kısıtlı kitlemiz bu üründe bakınca neler hissetmeli. Bunlar üzerine çokça çalışmak gerekecek.
Doğru ürünlerin ve doğru pazarların en önemli özelliği, büyüme potansiyeline açık olmasıdır. Yatırımların ciddi olarak yapıldığını ele aldığımızda, doğru tahminler sizi çok yakın sürede hedefe vardıracaktır.

Pazarlaması kolaydır!

Niş ürün gruplarında sadece belli ürünler hatta tek ürün olduğu için ürün üzerinde kontrolleriniz çok fazla olacaktır. Birçok e-ticaret sitesinin veya yönetiminin en temel sorunlarından birisi de ürünlere olan hâkimiyettir. Mesela birçok pazarlama departmanı ürünlere yüzde yüz alıştıktan sonra tam eforlu çalışabiliyorlar. Ürünlere olan uzaklık, mesleki yetenek konusunda da verimsizliğe sebep oluyor. İşte tam bu noktada daha dar alanda olan ürünlerinize hâkimiyet çok fazla olacağı için çok kısa sürede kolay ve masrafsız bir pazarlama yapabilirsiniz. Güzel ürün görselleri ile bir sosyal medya çalışması bile oldukça fazla iş görecektir.

Niş Sektörlerde Geçerli E-Ticaret Dinamikleri

Sadakat Verimi!

İşin en güzel kısmına geldik diyebiliriz. Böyle pazarların en büyük avantajlarından birisi de müşteriler ile olan yakınlık bağıdır. Zira ürün tekilleştikçe ve özelleştikçe belli tarzda müşteri grubu alıyoruz ve bu bağlamda onlarla iletişim kurmak daha kolay oluyor. Niş ürün grup müşteri genellikle sıcak teması severler. Yani olabildiğince yakın bir dille kurulan bu iletişim, sadakati yükselttiği için siparişlerin sonrasında yeniden sipariş oluşmasına veya devamlı sipariş süreçlerine çokça fırsat yaratılıyor.

Stok Problemi Yok!

Ürünlerin tekilleştikçe stok yönetimleri de çok rahat olacaktır. Özellikle üretimi, tedariği de belli olduğu için sipariş yoğunluğunuza göre tedarik takviminizi oluşturabilirsiniz. Stok konusu niş ürünlerde problem olmaz dedik ama şöyle bir gerçekte var. Tedarik edilen noktaları çok kısıtlı olacağı için stoklama kısmı çok önemlidir. Eğer tedarik ettiğiniz noktada da stok kalmaz ise o zaman işler kötüye gidebilir. Stok yönetimi tedarik edilmeden önce profesyonelce hesaplanmalıdır. Bir de mutlaka elinizde olan stok kadarını sistemde gösterin. %30 tolerans payı koyun ve stoklar %70 ‘ e yakın satış aldığında size uyarı gelsin. Elinizde yedek %30 malınız her zaman kalmalı. Değişim, kırık-iade gibi durumlar için de yedekleme çok faydalıdır.

Niş Sektörlerde E-Ticaret

Gelelim sosyal medya ve daha farklı iletişim potansiyellerine

Niş ürün gruplarında birçok avantajı yukarıda anlattık. Hatta pazarlama konusunda ise sosyal medyanın yeterli olabileceğinle ilgili bir ipucu vermiştik. Özel ürünlerin pazarlama tekniklerinde başarı oranları en çok sosyal medya ve sms olduğu görülmüştür. Hem müşterilerin yakından sevdiği iletişim dili hem de ürünle ilgili olabilecek birçok bilgi karşı taraf için çok mutlu edicidir. Bu iş modelinde bir de dikkat etmemiz gereken husus ise marka duyurusudur. Yani markanızında olabildiğince var olduğunu gösteren paylaşımlar ve samimi yaklaşımlar oldukça memnun edecektir.

Samimiyet olgusu bazen abartılabiliyor. Bu yüzden iletişim dilinde ne olursa olsun abartıdan kaçmakta fayda var. Daha kontrollü bir iletişim çok etkili olacaktır. Bunu tutturabilmek için sosyal medyadan gelen yakınlık mesajlarını baz alabilirsiniz.

İşin bir diğer esası ise ürünlere olan yaklaşım, siparişlerinize olacak özveri ve müşterilerinize karşı olacak tutumunuzdur. Ürünlerin arkasında duran, siparişlerini hızlı gönderen ve müşterine değer veren markalar, hangi sektörden olursa olsun hep iyiye doğru gideceklerdir.

Faydalı bir sohbet tadında bu blogumuzunda sonuna geldik.
Tekrar görüşmek üzere!

]]>
https://www.webtures.com/tr/blog/nis-sektorlerde-hangi-e-ticaret-dinamikleri-gecerlidir/feed/ 0
E-Ticaret Ücretsiz Nasıl Kurulabilir? https://www.webtures.com/tr/blog/e-ticaret-ucretsiz-nasil-kurulabilir/ https://www.webtures.com/tr/blog/e-ticaret-ucretsiz-nasil-kurulabilir/#respond Mon, 20 Jan 2020 14:07:59 +0000 https://www.webtures.com.tr/blog/?p=14183 E-Ticaret kurmak isteyen birçok girişimci temel olarak bir alt yapıya ihtiyaç duyar ve bu alt yapıyı kurabilmek için bir takım bütçelere gereksinim duyar. Bütçe söz konusu olduğu zaman ise birden fazla alternatif karşımıza çıkar ve bu alternatifleri durumunuza göre belirler, harekete geçeriz. Tam bu noktada bütçesi olmayan girişimciler nasıl e-ticaret sahibi olacaklar?

Bu konuyu önce kendi içerisinde ikiye ayıralım.

  1. Satış Komisyon Kesintili satışlar.
  2. Ücretsiz Açık Kodlu Alt Yapılar

Hızlı bir şekilde ertesi gün e-ticaret açmak isterseniz birçok alternatif bulunuyor. Bu sistemleri tek tek ele alalım.

Satış – Komisyon Kesen Siteler üzerinden satış:

shopier.com

E-Ticarete başlamak isteyenler için çok hızlı bir giriş yapabilecekleri online mağazacılık sistemini yaşatan platformdur. Yapmanız gerekenler hemen kendi mağazanızı üye olup,  oluşturmaya başlıyorsunuz ve ürünlerinizi yükledikten sonra hemen satışa başlayabileceksiniz.

Aylık Ücret Yok.

Genellikle böyle platformlarda aylık ödemeler sunulabiliyor. Shopier bu konuda sizlerden mağazanız için aylık bir ödeme talep etmiyor.

Mağazası Özelleştirilebilir.

Shopierde, kendi logonuzu, mağazanızın kurumsal yazılarını ve hikâyelerini yazabileceğiniz alanları da bulunmaktadır.

Ödeme

Satışlarınızı yaptıktan sonra ertesi gün ücretinizin yattığı bir platformdur.

Fiyatlandırmalar:

KDV hariç olarak baz alınabilir.

shopier

Sopsy.com

E-Ticarette mağaza açmak isteyenler için bir alternatif te sopsy.com diyebiliriz. Ürünlerinizin yine satışlarından kesilen küçük bir kesinti ile satışa başlayabiliyorsunuz. Bireysel olarak satış yapmanın oldukça kolay olduğu bu platformun detaylarına bakacak olursak;

3 Farklı kategoride mağaza seçeneği bulunuyor.

  1. Direct Özelliği: sadece ürününüzün linkini müşteri ile paylaşıp, ücret ödemenizi ve satışınızı gerçekleştirebiliyorsunuz. Tek komisyon modeli vardır. %2.5 + 0.5 TL olarak faturalandırılıyor.
  2. Picnic Özelliği: E-Ticaretinizi ücretsiz bir şekilde sunmanızı sağlar ve hemen satışa başlayabilirsiniz. Yine tek komisyon modeli bulunuyor ve %2.5 + 0.5 TL olarak faturalandırılıyor.
  3. Fox Özelliği: E-Ticaret sayfanızı özelleştirerek yayına alabileceğiniz yıllık 600 TL olan bir uygulama.

Buradan Direct ile Picnic özelliğini tercih edebilirsiniz.

iyzico.com

Türkiye’nin büyük ödeme sağlayıcılarından biri olan iyzico aynı zamanda stant özelliği ile link özelliğini kullanarak satmak istediğiniz ürünlerin ödemelerini almanıza yardımcı olabiliyor. Bireysel satıcılar için başarılı işlem başına %3,99 + 0,25 TL faturalandırma yapılmaktadır.

Ücretsiz Açık Kodlu Alt Yapılar

Ücretsiz e-ticaret yazılımlarında en büyük iki markayı inceleyebiliriz.

  1. WordPress Woocommerce
  2. Magento
  3. Opencart

Daha önceki makalelerimizde de ilettiğimiz gibi ücretsiz açık kodlu alt yapılar daha da mevcut. Fakat kullanım yaygınlığı ve güncelleştirmeleri çok sık olan alt yapılara önem veriyoruz.

WordPress Woocommerce

Dünyanın en yaygın olarak kullanılan blog alt yapısı wordpress’in aynı kalitede yayınlamış olduğu e-ticaret alt yapısıdır. Ücretsiz eklentileri, temaları ve ödeme sistemlerine olan entegrasyonları ile woocommerce oldukça profesyonel, ücretli alt yapılarla yarışır bir performans gösteriyor. Aynı zamanda alt yapının getirilerini mini özetleyelim.

  1. Tema seçenekleri
  2. Blog yapısı ile geliştirilebilir ara yüzler
  3. Profesyonel admin paneli
  4. Kaliteli SEO kurulumu
  5. Kolay ürün yönetimi
  6. Toplu işlemler
  7. Ödeme Entegrasyonu
  8. Global Satışlara uygunluk
  9. Çok fazla destek kanallarının bulunması

Gibi ana destekleri ile wordpress ücretsiz bir şekilde e-ticaretinizi kurmaya olanak sağlayacak. Buna ek olarak herhangi bir ödeme sistemi kurulabilir veya var ise kendi poslarınızı kurabilirsiniz.

Magento

Magento satış hacimleri ile giriş ve orta büyüklükte E-Ticaret mağazası kurabileceğiniz alternatif bir çözüm sunmaktadır.

  1. Magento Community Edition,
  2. Magento Go ve
  3. Magento Enterprise Edition

Versiyonları ile bizlere 3 adet farklı formatta ulaşıyor. İçlerinden sadece Magento Community Edition ücretsizdir.

Magento Go ve Enterprise Edition ücretli versiyonlardır. Türkçe doküman ve alternatif destekler konusunda zayıftır.

Opencart

Kullanılan E-ticaret mağazalarının en eski altyapı sunucularından biridir. Her ne kadar bu durum kulağa hoş gelse de özellikle wordpressin açmış olduğu farktan dolayı opencart güncellemeler konusunda epey güç kaybetti. Henüz birçok yazılımcı ve girişimcilerin kullandığı bir altyapı olsa da diğer kıyasladığımız alt yapıların yanında pek iddialı değildir.

Özellikle bu seçeneklere bakarken alt yapının temalarına, güncellemelerine ve kod desteğine çok dikkat ediyoruz. Eğer bu saydığımız maddelerden herhangi biri eksik ise o alt yapı bizim için çok uygun olmayacaktır.

]]>
https://www.webtures.com/tr/blog/e-ticaret-ucretsiz-nasil-kurulabilir/feed/ 0
E-Ticarete Giriş Nasıl Olur? https://www.webtures.com/tr/blog/e-ticarete-giris-nasil-olur/ https://www.webtures.com/tr/blog/e-ticarete-giris-nasil-olur/#comments Sat, 27 Feb 2016 13:54:12 +0000 http://www.webtures.com.tr/?p=2647 İnternetten satış yapmak istiyorsanız öncelikle satışını yapacağınız ürün ya da hizmeti arayanların nereye bakacağına dikkat etmelisiniz. İnternette satış yapmanın en kolay yolu sizin sattığınız ürün ya da hizmete alıcının en kolay ulaşacağı sisteme dahil olmaktır. Yani internetten satış yapmanın epey yolu vardır ama önemli olan satış yapabileceğiniz, size en uygun olan yolu seçmektir.

Bir sınıflandırma yapmak gerekirse internette ürün ve hizmet satışları ayrı mecralarda gerçekleşmektedir. Yani E-Ticarete Giriş ürün satmakla, hizmet satmak temelde aynı sistemlerle gerçekleşe de ürün ve hizmetlerin satıldığı yerler, satış ve pazarlama teknikleri, tanıtımları değişmektedir.

Kendi Sitemi Kurarak Nasıl Satış Yapabilirim?

İnternetten satış yapmak için kendi sitenizi kurmak istiyorsanız yine ne sattığınıza ve kime sattığınıza göre site tasarım ve içerik yaratma süreci değişecektir. Genel olarak tüm online satış sitelerinde anlaşılır ve müşterinin ihtiyaçlarına tam olarak cevap veren teknik donanım olmalıdır. Güvenilir olmak da tabi en önemli noktalardan biri.

Diyelim ki evde tasarladığınız dekoratif ürünleri kendi internet sitenizde satmak istiyorsunuz. Öncelikle ilgi çekici, anlaşılır bir site ismi bulmalısınız. Sitenizde sergileyeceğiniz ürünlerin fotoğrafları, ayrıntılı ürün açıklamaları, sitenizde yayınlanacak yazılar gibi tasarım adımlarını izlemelisiniz.

Sitenizi kurduktan sonra elbette iş bitmiyor. Sitenizin tanıtımını ve reklamını yapmalısınız, Sosyal medya yoluyla, e-posta yoluyla ulaşabileceğiniz olası müşterilere ulaşmalısınız. İnsanların sizin sitenizi ziyaret etmesi için ilgilerini çekmelisiniz.

Dekoratif ürünlerde el emeği işlerinizin farkını mutlaka ortaya koymalısınız. Sitenizin güncel olması ve insanlara sürekli olarak hatırlatılması gerekiyor. Diyelim ki bir giyim mağazanız var. İnternette mağazanızın sitesini kurmak ve oradan satış yapmak istiyorsunuz. Ürünlerinizi sitenizi ziyaret edenlerin kolaylıkla inceleyebileceği bir site kurmalısınız. İndirim ve kampanya seçenekleri sunmalısınız. Ne satarsanız satın internette insanların ilgisini çeken bir adresiniz olmalı.

Sıfırdan Bir E-ticaret Sitesi Nasıl Açılır?

Sıfırdan bir e-ticaret sitesi kurmak için yasal gerekliliklere de uymak gerekiyor. Ticari hesap açarak satış yapabiliyorsunuz. E-ticaret sitesi yazılımı seçerek müşterilerin ürünleri kolay incelemesini ve satın almasını sağlayabiliyorsunuz.

Müşteri etkilemek için sitenizde blog yazmalı, promosyonlarla ilgili e-postalar göndermeli, facebook ve instagramda tanıtım yapmalısınız. İnternetten satış yaparken farklı pazarlama stratejileri izlenmektedir. İnternet dünyasının alışveriş pazarında kurallar biraz farklıdır. Müşterilere ulaşmak, sürekli satış yapmak, tanınmak için yine internetin sunduğu pazarlama fırsatlarını kullanmak gerekiyor. E-ticaret internet sitesinin temel maliyetlerini ise Domain, hosting ya da web sitesi teması gibi maliyetler oluşturuyor.

]]>
https://www.webtures.com/tr/blog/e-ticarete-giris-nasil-olur/feed/ 1