E-Ticaret Yenilikçi Fikirler - Webtures https://www.webtures.com/tr/blog/sozluk/e-ticaret-yenilikci-fikirler/ Wed, 14 Feb 2024 10:30:19 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.7.1 https://www.webtures.com/wp-content/uploads/2023/08/cropped-webtures-180-32x32.png E-Ticaret Yenilikçi Fikirler - Webtures https://www.webtures.com/tr/blog/sozluk/e-ticaret-yenilikci-fikirler/ 32 32 E-Ticaret Yazılımları Nedir? https://www.webtures.com/tr/blog/e-ticaret-yazilimlari-nedir/ https://www.webtures.com/tr/blog/e-ticaret-yazilimlari-nedir/#respond Wed, 08 Jan 2020 12:55:32 +0000 https://www.webtures.com.tr/blog/?p=14165 E-Ticaret’e başlayan bir çok girişimci ve işlerini online ticarete taşıyan markalarımızın en çok cevabını merak ettiği sorulardan birisidir. E-Ticaret bir yazılım değil miydi? Elektronik olması aynı zaman da yazılımı işaret etmiyor mu? Şimdi hepsine tek tek bakalım.

E-Ticaret yazılımlarını hemen kategori ederek basitleştirelim ve sizlere ilk cevabımızı iletelim.

  1. E-Ticaret Site Alt Yapı Yazılımları,
  2. E-Ticaret Ödeme Alt Yapıları Yazılımları,
  3. E-Ticaret 3RD Alt Yapıları Yazılımları,
  4. E-Ticaret Pazarlama Yazılımları,

Diyerek 4 başlıkta incelemeye başlayabiliriz.

E-Ticaret Alt Yapısı

E-Ticaretinizin yayınlanabilir olması için gerekli olan omurga sistemdir. Bu sistemler açık kodlu veya paket program olarak karşınıza çıkabilir. Bir yandan bedava alt yapılar olduğu gibi fiyatları milyon tl’lere çıkabilen alt yapılarda mevcuttur. Bunlar e-ticaret potansiyeline ve sizlerin hedefleriniz doğrultusunda belirlediğinizi bütçelere göre değişkenlik gösterecek.

Burada kaçırılmaması gereken en önemli faktörleri yorumlarak yazalım.

Site ara yüzünün istenilen formatlarda hazırlanabilmesine olanak sağlayan alt yapılardan başlayabiliriz. Çünkü E-Ticaretinizin, müşteri tarafında güzel sonuçlar getirebilmesi için tasarımsal öğelerine çok dikkat edilmesi gerekiyor.

Site Alt yapısının güvenli sunucularda olması da çok önemlidir. E-Ticaretin en büyük imaj kayıplarından biri kredi kartı ile üyelik bilgilerinin güvenliğidir. Bu yüzden hem alt yapınızda kaçak olmamalı hem de barınan alanların mutlaka yüksek düzeyde korunuyor olması çok önemlidir.

Ürünlerin kolay listelenebilir olması, arama optimizasyonu kuvvetli ve ürün detay sayfalarının rahatlıkla geliştirilebilir olan alt yapılar araştırılmalıdır. Burada önemli olan ürünün müşteriye gösterilen alan da temiz ve net olması, kolay yönetilebilir pozisyonda olması gerekir.

E-Ticaret sadece Web görünümü ile değil aynı zamanda mobil görünümü ile de çok detay gerektiriyor. Aynı sunucu da hem web hem de mobile özel uyumlu olan siteleri responsive başlığında inceleyebiliriz. Mobil erişimlerin son yıllarda %90 olduğunu unutmamız gerekir. Aslında yoğunlaşılan tasarım WEB tarafı olurken, ihmal ettiğimiz en büyük kısım, trafiğin en çok döndüğü MOBIL ara yüzüdür. Bu yüzden mobil ara yüzü ihmal edilen tasarımların ve sitelerin birçoğu müşterilerin aradıklarını bulamadıkları veya tasarımdan doğan şüpheci, güven vermeyen içeriklerinden dolayı belki de çok iyi fiyatlar sunduğunuz ürünlerinizin satılmamasına sebep olabilir. Bu sorunu çözmek için alışagelmiş standart olan önce WEB alışkanlığından vazgeçip önce MOBIL ara yüzleri ve bunlarda alternatifleri iyi sunan markaları, çözümleri ve alt yapıları tercih etmeliyiz.

E-Ticarette Ödeme Alt Yapıları Yazılım Süreci

Sitelerin birçoğunda ödeme ile ilgili çok ihmal edilen entegrasyonları görmekteyiz. Bunun temel sebebi kullanılan ödeme sistemlerine terminoloji olarak hakim olmamızdır. Ödeme yazımızda daha çok detay vereceğiz. Şimdi kısaca yazılıma etki edecek bilinmesi gereken ödeme tiplerine şöyle bir bakalım.

E-Ticaretin, müşteri – satış yolculuğunda en önemli ve ciddiyetini hiçbir zaman kaybetmemesi gereken temel başlığıdır. Ödeme süreci ne kadar hassas, ne kadar hızlı ve güven verici olur ise hem sipariş geçilebilir, hem de tekrar E-Ticaret mağazanızdan müşterilerinizi getirtebilirsiniz. Ödemede tam olarak nelere dikkat edilmeli?

  1. Debit ve Kredi Kartı Ödemeleri olmalıdır,
  2. Sunulabilirse Taksitler çıkmalıdır,
  3. BKM ve Cüzdan Uygulamaları tercih edilebilir,
  4. Masterpass gibi güvenli kart saklama teknolojileri kullanılabilir.

Bu başlıkları ele alalım.

Debit ve kredi kartı Türkiye kullanıcıların en çok tercih ettiği ödeme yöntemleridir. 4 Farklı ödeme yöntemi içerisinde ortalama %80 gibi bir kullanıcı alışkanlığını görüyoruz. Bu da sizlerin hemen hemen tüm kredi kartlarına ve debit ( maaş –banka kartı) sistemlerine açık olmanız demektir. Sadece bir banka ve bir kredi kartı çeşidi ile çok başarılı bir sipariş süreci düşünülmemeli.

Taksit imkânları ise sizlerin bankalarınızdan alacağınız komisyonlar doğrultusunda yapabilirseniz eğer güzel sonuçlar getirebilecek ödeme tipi diyebiliriz. Eğer 500 TL üzeri ürünlerinizin sık olduğunu düşünürsek taksit düşünmekte fayda olacaktır. Bankanız ile görüşmenizde yarar vardır.

Güvenli ödeme konusunda oldukça hassas yaklaşan bir segmentasyonumuz için özellikle BKM ve diğer cüzdan uygulamaları özellikle mobil erişimden dolayı oldukça fazla etkili ve güvenli ödeme sunabiliyor.

Kart saklama teknojileri ise yeni yeni keşfedilirken birçok kullanıcıya yeni bir alışkanlık kazandırmaya yönelik şık bir izlenim sunacak.

Bu süreçte ele alınan ödeme yöntemlerini sergileyebilecek bir alt yapı seçmemiz elzemdir.

Bir diğer süreç ise mağazamızın 3RD dediğimiz dışarıdan kod ile müdahale edebilen ve sitemizde birçok değişikliği yapabilecek yazılımlara da açık olması gerekecek. Kişiselleştirilmiş bir E-Ticaret mağazası gösterimi için segmentasyon bazlı gösterimler yapabilen, ürünleri tercihleri göre gösteren sepette kalan ürünleri ikaz edebilen birçok özellik 3RD ile yapılmaktadır. Bunları sunan bir çok marka sektörde kendisini göstermektedir.

Pazarlama araçlarının kolay eklenebilir, süreç içerisinde kolayca revizeleri de sürdürebilir olması gerekiyor. Özellikle trafik inceleme, görsel tıklamaları, analitik verileri, search console gibi uygulamaların kullanılacağını unutmamalısınız. Ek olarak SEO ‘ nun da yönetilebilir, ilgili keywordlerin, H1-H6 gibi olan tüm tekniklerin uygulanabilir olması gerekiyor.

Tüm bu maddeleri birleştirdiğimiz zaman, entegrasyonlara olukça açık ve çok sık maliyet çıkartmayan alt yapılar temel beklentimizdir. Unutmayın ki henüz hesaba katılmayan muhasebe ve ERP entegrasyonları da var.

Alt yapıları daha çok ele alacağız. Fakat bir bakışta E-Ticaret Yazılımları dediğimizde süreçlerin kapsamları bu şekilde olacaktır.

]]>
https://www.webtures.com/tr/blog/e-ticaret-yazilimlari-nedir/feed/ 0
E-ticaret Sitelerinde Kıtlık Prensibi https://www.webtures.com/tr/blog/e-ticaret-sitelerinde-kitlik-prensibi-uygulamalari/ https://www.webtures.com/tr/blog/e-ticaret-sitelerinde-kitlik-prensibi-uygulamalari/#comments Mon, 10 Jul 2017 11:25:59 +0000 https://www.webtures.com.tr/?p=7559 Kıtlık Prensibi ( Scarcity ), limitsiz insan talebi karşısında limitli kaynakların yetersiz kalması üzerine kurumuş temel bir ekonomik prensiptir. Bu yazıda Kıtlık Prensibi’nin, e-ticaret sitelerinde kullanıcıları ikna etme konusunda nasıl kullanılabileceğini örnekler vererek açıklamak istiyorum.

E-ticaret Sitelerinde Kıtlık Prensibi Uygulamaları

Isınma amaçlı kısaca bir deneyden bahsetmek istiyorum sizlere öncelikle. Odaya tek tek çağırılan bir grup katılımcıya iki adet kavanoz sunuluyor; birinde iki adet kurabiye diğerinde ise on adet kurabiye mevcut, ardından da kavanozdaki kurabiyelerin tadlarına puan vermeleri isteniyor. Kurabiyelerin hepsi aynı olmasına rağmen içinde iki kurabiye bulunan kavanozun ortalama puanı çok daha fazla çıkıyor.

3. bir deney grubuna ise on kurabiyelik kavanoz sunuluyor fakat katılımcı tadına bakamadan, diğer katılımcılara götürüldüğü bahanesi ile içinden 8 kurabiye çıkarılıyor ve kavanozda 2 kurabiye bırakılıyor. Sonuç olarak 3 opsiyondan en çok puanı alan içinden kurabiye alınıp iki tane kurabiye bırakılan kavanoz oluyor.

Bu durum sadece kurabiyeler için geçerli değildir. Bu tarz psikolojik etkenler internet var olmadan önce bile hayatımızın bir parçasıydılar. Şimdi e-ticaret sitelerinde Kıtlık Prensibi üzerine bir kaç maddeyi diğer etkenlere de değinerek beraber inceleyelim.

Popüler Ürünler

Bir ürünü tercih etmemizin tek nedeni kıt olması değil bir yandan da diğer rakiplerimiz tarafından tercih ediliyor olmasıdır. Popüler ürünlerin mantığı da bu noktaya dayanır, stok sınırlı olsa da olmasa da bu ürünler çok tercih edildikleri için yapay bir rekabet oluştururlar bir nevi. Aslında popüler ürünler taktiğinin tutmasının esas temeli Robert Cialdini’nin ikna üzerine 6 prensibinden biri olan Sosyal Kanıt’tır ( social proof) (başka bir günün konusu artık.. ) ve kıtlık da bunlardan bir tanesidir.

popüler ürünler

Sınırlı Stok

Sınırlı stok çok şaibelidir aslında, Google’a sınırlı stok yazdığınız takdirde ilk sayfadaki sonuçları incelerseniz devasa e-ticaret sitelerinin bile, indexletip uğraşmadıkları boş/hatalı ürün sayfalarına denk gelirsiniz. Ürünlerin stok sayılarının kullanıcılara şeffaf bir şekilde yansıtılması konusunda şikayetlerden geçilmiyor bu konuda. Etik kısmında bir kenara koyduğumuz taktirde, sınırlı stok kavramı süre kısıtlaması koyarak ve kullanıcıyı hızlı hareket etmeye zorlayarak satışları arttırabilecek en güzide taktiklerde bir tanesidir.

sınırlı stok

Sezonsal Ürünler ve İndirimler

Zaman kısıtlaması uygulayan ve bunu indirip ile takviye eden bir taktiktir bu. Mevsim ve sezon gibi kavramlar aslında bu taktiğin uygulanabilmesi için zemin hazırlamıştır, doğal olarak incelersek bir meyvenin satın alma sezonu olabilir fakat giysiler için neden geçerli olsun ki bu durum. Stokların düzenli tüketilip yenilenebilmesi için oturtulmuş bir sistemdir sadece sezonsal satışlar.

Bunu biraz daha ileri taşımak isteyen firmalar, sitelerine geri sayım saatleri koyarak durumu iyice abartabilirler. Özellikle sepete ürün ekleyip de satın almayan kişilere, sepet terk pazarlaması mailingleri hazırlayıp içine bir de 24 saat kronometresi koyunca, hem kullanıcının maili saat başı açıp kontrol ettiğini hem de dönüşüm oranlarının arttığını görebilirsiniz.

sezon sonu inidirm taktiği

O Kapıdan Çıkarsan Bir Daha Bu Eve Giremezsin Taktiği

İsmi biraz garip oldu kabul ediyorum… Tek seferlik teklifler için geçerli bu taktik. Sezonluk indirimler ve sınırlı stok kavramlarını ürün bazlı düşünmeyelim, zaman bazlıdır da aslında bunlar, vakit de tükenen bir stok gibi yansıtılır kullanıcılara. Yemeksepeti örneğinde gördüğünüz gibi bu jokeri reddettiğiniz taktirde fırsatı da kaçırmış olursunuz. 15 dakika içinde karar vermelisiniz seçip seçmeyeceğinize.

Zaman Sınırlamaları

Bu taktiklerin uygulanması konusunda Booking’den çakalını bilmiyorum doğrusu. İki ekran görüntüsü üzerinden göz atalım neler yaptığına.

e-ticaret yokluk prensibi

Günün Fırsatı

Bir günlük geçerli olduğunu gösteriyor teklifin, kıtlık sadece materyal stok ile ilgili değildik, zaman da tükenebilen bir kaynaktır.

Kalan Süre

Günün fırsatı 24 saat bile değil, sadece 12 saati kalmış.. Terlemeye başladık mı?

Bugün %40

Böyle büyük bir indirimin sadece bugün için geçerli olması ve 12 saat sonra bunu kaçıracak olmamız.

Son 6 Saat İçinde 5 Rezervasyon Aldı

İçinden kurabiye alınan kavanoz örneğini hatırlayın. Hem stok az hem rekabet yüksek ve talep var bu ürüne.

Sitemizde Yalnıza 1 Oda Kaldı

İşte bu cümle terletir sizi, kavanozdaki son kurabiye. Otelleri rasgele seçtim bu arada, bir hayli aşıyorlar benim bütçemi 🙂

booking ikna teknikleri

-Az Önce Bir Kişi Burayı Ayırttı

-Diğer 7 Kişi Şu Anda Buraya Bakıyor

Ana fikri kaptığınıza inanıyorum yazıdaki başlıklar ve örnekler ile. Eğer bir e-ticaret sitesine sahipseniz bu kanıtlanmış yöntemleri sitenizde doğru ölçütlerde ve etik çerçeveden çıkmadan uygulamanızı şiddetle tavsiye ederim.

Kullanıcı tarafında bu taktiklerden sakınmanın ilk maddesi ise bu taktiklere maruz kaldığımızı fark etmektir. Hızlıca karar vermek yerine, opsiyonlarınızı öne serip alternatif seçimlerinizin yarar ve zararlarını göz önüne alırsanız, çoğu durumda tek seçeneğe mahkum olmadığınızı göreceksiniz.

Yazıyı beğendiyseniz Kullanıcı Deneyimi hizmetimiz hakkında bilgi almak için tıklayın.

]]>
https://www.webtures.com/tr/blog/e-ticaret-sitelerinde-kitlik-prensibi-uygulamalari/feed/ 2