B2B Pazarlama Stratejisi Nedir? - Webtures https://www.webtures.com/tr/blog/sozluk/b2b-pazarlama/ Fri, 09 Feb 2024 12:06:41 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.7.1 https://www.webtures.com/wp-content/uploads/2023/08/cropped-webtures-180-32x32.png B2B Pazarlama Stratejisi Nedir? - Webtures https://www.webtures.com/tr/blog/sozluk/b2b-pazarlama/ 32 32 B2B ve B2C Pazarlama Nedir? Nasıl Yapılır? https://www.webtures.com/tr/blog/b2b-b2c-pazarlama-nedir/ https://www.webtures.com/tr/blog/b2b-b2c-pazarlama-nedir/#comments Thu, 04 Aug 2016 07:48:17 +0000 https://www.webtures.com.tr/?p=5004 B2B Pazarlama (Firmadan Firmaya) Nedir?

Firmadan firmaya ifadesinin kısaltılmış hali B2B’dir. B2B pazarlamada, bir firmanın ürün ve hizmetleri diğer firmalara pazarlanır. B2B pazarlamaya örnek olarak; reklam ajansları, hosting hizmetleri ve grafik tasarım hizmetleri, ofis mobilya üreticileri verilebilir. Firmadan firmaya ilişkiler giderek geliştirilmeye devam ediyor.

B2B nedir, “Business to Business” kalıbının kısaltılmış halidir. B2B firmadan firmaya satış anlamına geliyor. Pratik bir e-ticaret modeli olan B2B, ülkemizde çok yaygın bir iş modelidir. B2B tedarikçileri, satış bayilerini ve müşterileri tek bir yazılımda buluşturuyor. B2B yöntemiyle ürün ve hizmet satışı yapan kişi ya da kurumlar, kendi ticaretlerini online olarak yapabiliyorlar. Firmalar sisteme dâhil olan diğer tüm firmalarla birlikte aynı web sayfası üzerinden ticaretlerini gerçekleştiriyorlar. Hem ülke hem de küresel çapta B2B portalları var, bu portallarda milyonlarca ürünün alışverişi gerçekleşiyor. Aslında bu platformlar bir nevi satılacak ürünlerin sergilendiği, pazarlandığı alandır. Firmalar, ürünlerle ilgili teklif sunabiliyor. Alıcılar ve satıcılar verilen teklifleri kıyas ya da değerlendirmeden geçirebiliyor.

B2B Ticaretin Pratik Yüzü

B2B portalları firmaların internet üzerinden 7/24 kesintisiz satış yapmasına olanak tanıyor. Ürün ve hizmetler dijital platformlarda satışa çıkarılırken, siparişler telefon ya da e-mail ile değil doğrudan bağlı olunan sistem üzerinden alınıyor. Sipariş alındığı anda ise üretim, stok ve muhasebe işlemleri başlatılabilir. Bu özelik sayesinde talepler hızla karşılanıyor, sipariş ulaştırmada aksamalar yaşanmıyor. Alıcılar ise böyle bir sistemde incelikli ürün araması yapabiliyor, karşısına çıkan ürünleri kıyaslayarak diledikleri ürünleri satın alabiliyorlar. Sistem son derece güvenli olup, alıcı ve satıcıları koruma üzerine geliştirilmiştir. Sistemin en güzel yönlerinden biri tek bir stok noktası olmaması; alınan siparişler miktara göre en yakın bölgeden gönderim yapmaya izin veriyor. Sipariş edilen ürünler teslim edildikten sonra herhangi bir şekilde defo ya da arıza söz konusu ise ürün iadesi ve arıza takibi yapmak mümkündür. B2B her yönüyle ticaret yapmak isteyenlere kolaylıklar sunuyor.

B2B Sistemin Avantajları

B2B ticaret sisteminin en önemli avantajı 7/24 çalışan bir sistem olmasıdır. Dünyanın her yerinden saat engeline takılmadan sipariş almak, satış yapmak mümkündür.

  • Alışveriş işlemi daha hızlı, pratik ve güvenlidir.
  • Müşteri memnuniyeti odağında bir sistemdir.
  • Maliyet oranı oldukça düşüktür.
  • Verimli bir çalışma sistemine sahiptir.
  • Yeni ürün ve hizmetlerin ülkede ve dünyada aynı anda yayılmasına olanak tanır.

Firmadan firmaya ürün ve hizmet pazarlamayı ifade eden B2B çok yaygın bir pazarlama şeklidir. Son kullanıcıya ulaşmaya çalışmak yerine firmalara satış yapmak çok daha kolay kazanç elde etmeyi sağlamaktadır.

B2B Örnekleri

B2B örnekleri konusunda en zengin ülke Çin’dir. Ülkemizde de bu pazara yönelen şirketler bulunmaktadır.  Bu sisteme dâhil olarak perakende satış fiyatında indirim yoluyla toplu satışlar yapabilirsiniz.

Ürünleri son kullanıcılar yerine şirketlere satarak kısa sürede çok daha fazla satış yapmak mümkün olmaktadır. Bu sayede depolarda ürün birikmesi durumu ortadan kalkar. Şirketlerin birbirine satış yapması karşılıklı bir Pazar oluşturur. Bu Pazar sayesinde şirketler ürünlerini tek tek değil toptan satabilirler.

Türkiye’de B2B Örnekleri

Ülkemizde bu pazarlama alanına yönelen şirketler var. Ancak diğer ülkeler kadar bu alana ağırlık vermiyoruz. Giderek bu konuda gelişmeler yaşanıyor.

Başarılı B2B anlaşmaları yapılıyor. Ülkemizde çok popüler olmayan bu pazarlama alanı farklı ülkelerdeki şirketlere milyonlarca dolar kazandırıyor. Bu nedenle ülkemizde de bu alana yönelimin çok daha fazla olması gerekiyor.

Son kullanıcı odaklı pazarla stratejileri yerine toptan satış stratejilerine geçiş yapmak avantajlı olacaktır.B2B pazarlama yöntemiyle şirketler kısa sürede büyüyebiliyor. Ülkemizde de bu sayede büyük adınlar atmış şirketler var.  Ülkemizde bu yöntemle başarılı sonuçlar almış şirketleri şöyle sıralayabiliriz:

  • tekzen.com.tr
  • migros.com.tr
  • geneloto.com.tr
  • mobiltel.com.tr
  • adaoto.com.tr
  • kvk.com
  • merveoptik.com

B2B Pazarlama Aşamaları

Firmalara satış yapmak tüketiciye satış yapmaktan farklıdır. Pazarlama dili çok daha profesyonel olmalıdır. Pazarlama sürecinde neler yapılması gerektiğini bilmek önemlidir. B2B pazarlama aşamalarını keşfedin:

  • Arama Motoru Optimizasyonu (SEO)
  • Arama Motoru Pazarlaması (SEM)
  • İçerik Pazarlaması
  • E-Mail Pazarlaması
  • Pazarlama Otomasyonu
  • Sosyal Medya

Doğru stratejiler ile hedeflenen firmalara ulaşmak mümkün olacaktır. Bu çalışmaların sonuçlarını hemen alamazsınız. Ancak yukarıda sayılan pazarlama aşamalarını uygulayarak istediğiniz müşterilere istediğiniz mesajı çok daha hızlı ve kolay ulaştırabilirsiniz. Ülkemizde ve dünyada öne çıkan B2B örnekleri internet dünyasında çok iyi şekilde varlık gösteren firmalardır.

Web sitenizin internet kurallarına uygun olarak tasarlanması ve işlevselleştirilmesi bu pazarlama alanında görünür olmanızı sağlayacaktır. Arama motorlarında ilk sıralarda çıkan web sitelerine yönelim çok daha fazladır. Bu nedenle web sitesinin seo ve sem çalışmalarının çok iyi şekilde yapılması gerekir. Kaliteli içeriklerle desteklenen pazarlama optimasyonu kısa sürede web sitenizi yukarılara taşıyacaktır. Bu saydığımız pazarlama aşamaları bir defaya mahsus değildir. Sürekli güncellenmelidir.

b2b b2c nedir

B2C Pazarlama (Firmadan Müşteriye) Nedir?

Nihai müşteri, B2C firma müşterisidir. Ev temizleme hizmetleri, restoranlar ve perakende satış dükkanı B2C (Firmadan Müşteriye) şirketlerine örnektir.Tüketim ürünleri sunan internet siteleri de B2C’dir. B2C satış döngüsü kısadır. Müşteri ürünü hemen alması için teşvik edilir. Örneğin, bir anne eğitici oyuncaklar arıyor. Bir site buluyor, ürünleri inceliyor ve oyuncağı satın alıyor. Satın alımlar duygusal temele dayalı olarak yapılır aynı zamanda da fiyat ve ürüne dayalı da yapılır.

B2C Nedir?

B2C, “Business to Consumer” kavramının kısaltılmış halidir. Business to Consumer, “üreticiden tüketiciye” anlamına geliyor. B2C, üreticilerin e-ticaret aracılığıyla ürünlerini son tüketiciye ulaştırmasını sağlıyor. Online satış yapan mağazalar B2C iş modelini uygulamış oluyor. Markaların kendi web sayfaları üzerinden yaptığı her satış doğrudan B2c iş modelini yansıtıyor. B2C pazarlama modelinde Türkiye’de Hepsi Burada, dünyada ise Amazon örnek gösterilebilir. Her iki site de tıpkı diğer önemli satış platformları gibi geniş bir lojistik ağına, kaliteli hizmet prensibine ve müşteri haklarını, bilgilerini koruyan politikalara sahiptir. E-ticaret söz konusu olduğunda başarıyı yakalamak için müşteri memnuniyetiyle birlikte pratik, güvenilir bir sisteme ve tasarıma sahip olmak gerekiyor. Önemli satış sitelerini bu kapsamda incelediğinizde neden başarılı olduklarını ve en iyiler listesinde yer aldıklarını görebilirsiniz.

B2C Pazarlama Sisteminin Çalışma Prensibi

Aslında sistem görünürde oldukça basit: Ürünlerin hepsi kategorize edilerek web sitesine yüklenir; ziyaretçilerin inceleme, sepetine ekleme ve satın alma kararına bırakılır. Ürünler azaldıkça sitedeki stok durumu güncellenir, ürünün farklı modelleri sunulur, ziyaretçinin daha önce baktığı ürünlere benzer ürün önerisi yapılır, müşterinin alışverişine dair her detay önceden düşünülerek hazır hale getirilir. Müşteri seçtiği ürünleri almak için ödeme ekranına geldiğinde kredi kartı, eft, sanal POS, havale, banka kartı ya da kapıda ödeme gibi pek çok ödeme seçeneğiyle karşılaşır. Dilediği ödeme yöntemini seçip işlemini tamamladıktan sonra ise takip ekranından siparişini takip edebilir. Ödeme esnasında ziyaretçilerin kimlik ve kart bilgileri kesinlikle üçüncü kişilerle paylaşılmaz, yüzde yüz güvenlik ile ödeme tamamlanır. B2C sistemi aslında kendi içinde çok titiz, ince detaylar barındıran bir ticaret sistemi.

B2C İş Modelinin Avantajları

Türkiye’de çok sık kullanılan B2C’nin avantajları şöyledir;

  • En büyük avantajı 7/24 sipariş alınabiliyor olması. Ziyaretçiler günün her saatinde siteyi inceleyebilir, hiçbir engele takılmadan sipariş verebilir.
  • Fiziki mağazaya oranla daha kazançlıdır. Aynı zamanda maliyeti düşüktür. Personel, elektrik, araç, zaman gibi masrafları ortadan kaldırır.
  • Sadece şehir bazında değil ülke hatta dünya çapında satış yapma şansı sunar.
  • Markanın küresel pazarda tanınmasını, yer edinmesini sağlar.
  • Hızlı satış imkânı sağlar.
  • Özel indirim ve kampanyalarla ürünlerin sonraki yıllara kalması önlenir.
  • Binlerce ürüne birkaç tıkla ulaşmayı sağlar.
  • Kategori düzeniyle ziyaretçilerin aradığını kolayca bulmasına yardımcı olur.
  • Tamamlayıcı ürünlerle daha fazla satış zemini hazırlar.

B2C Örnekleri

İşletmeden tüketiciye satış yapılmasını sağlayan pazarlama sistemine B2C pazarlama deniyor. Perakende satıştan direkt müşteriye satış yapılan e-ticaret siteleri bu pazarlama yönetmenin aracılarıdır.

B2C e-ticaret dijital pazarlamanın gücünü kullanmaya olanak tanır. Özel müşteri kitlesi oluşturmak, özel kampanyalar yapmak gibi e-ticaret pazarlama yöntemleri kullanılabilir. Başarılı B2C örnekleri internetten hızlı ve kolay satış yapan e-ticaret siteleridir.

Ürünlerini kendisi pazarlayan birçok kişi bu konuda başarılı sonuçlar almıştır. Müşteri analizi yapmak ve internette hedef kitleye ulaşmak bu pazarlama yönteminde oldukça önemlidir. Aynı ürünü satan başka firmalardan ayrılmak için dijital dünyada etkili olmak gerekiyor. Ülkemizde bu alanda başarılı olmuş örnekler var:

  • zeqmoda.com
  • sekerogluonline.com.tr
  • aydinbasim.com
  • biokent.com
  • qazzaq.com.tr
  • alaskakurkevi.com
  • adiyorem.com
  • freevisiontr.com
  • moderntarih.com

B2C Başarısını Etkileyen Faktörler

B2C başarısını etkileyen birçok faktör var. Bunların başında e-ticaret konusunda en iyi hizmeti sağlamak geliyor. Seo üstünlüğü olan siteler ve içerikler başarıyı olumlu etkiliyor. Müşterileri tanımak, satın alma davranışlarını anlamak ve buna göre çalışmalar yapmak önemli. Ürün ve hizmetlerin değer farkını ortaya koymak gerekiyor.

Dijital pazarlama çalışmalarında etkili yöntemler kullanmak lazım. Sosyal medyanın gücünü oldukça iyi kullanmalısınız. Eğer ürün ve hizmetlerinizi hedef kitleye hızlı şekilde ulaştırmak istiyorsanız sosyal medya en iyi alan olacaktır. İnternetten alışveriş konusunda güven yaratmak da oldukça önemlidir. Sanal alışverişte güven en öneli etkendir.

Web sitesinin satış yapmak için o sitenin tasarımının da çok iyi olmasına dikkat etmelisiniz. Kolay kullanım imkânı sunan siteler daha çok tercih edilir. Ödeme yöntemlerinde de fazla seçenek sunmalısınız. Aracı olmadan doğrudan müşteriye ulaşma imkânı sağlayan B2C pazarlamada dijital donanım çok etkilidir.

B2C Avantajları Nelerdir

Her şeyden önce çok daha geniş kitlelere ulaşma imkânı sunar. Yerel olan mağazalar sanal mağazaları ile tüm dünyaya açılabilirler. Pazarlama maliyetlerini düşüren bir sistemdir. İnternette reklam yapmanın birçok yolu vardır.

Küçük firmalar da bu sistem sayesinde büyük firmaların sahip olduğu avantajlara sahip olur. Alışverişte mekân, zaman gibi zorunluluklar ortadan kalkar. Doru stratejilerle kısa sürede çok tanınmak mümkün olur.

Ürün ve hizmet arayan herkese kolay ulaşma imkânı yaratılır. Müşteri istekleri ve talepleri yakından izlenebilir. Müşteri satın alma davranışları çok daha kolay analiz edilebilir. Taleplere göre ürün ve hizmet sunma şansı olur. Her şey çok daha kısa sürede ve çok daha hızlı şekilde gerçekleşir.

B2B ve B2C Pazarlama

Bir sektör hem B2B hem de B2C firmalarında oluşabilir. Kitap basım sektörü bu duruma güzel bir örnektir. Yazarlar hazırladıkları taslaklarını yayınevlerine pazarlarlar. Hem yazar hem de yayınevi B2B ilişkisi içindedir. Yayınevi kitabın basımını yapar ve hem online hem de perakende satış yapan kitapevlerine pazarlar. Bu aynı zaman da B2B ilişkisidir. Ancak, kitapevleri nihai müşteriye satış yapar ve bu B2C ilişkisidir. Diğer bir örnek ise yiyecek sektörüdür. Yiyecekler müşterilere pazarlanır ama marketler tarafından satılır. Hem yiyecek ürünlerinin üreticisi hem de market nihai müşteri için promosyonlarını hedefler.

B2B ve B2C Pazarlama Stratejileri Nedir?

Reklamcılık, promosyon ve ilan yöntemleri aynı olmasına rağmen B2B ve B2C de farklı pazarlama teknikleri kullanılır. Eğer son müşteri bir firma ise, televizyon ve radyo gibi genel medyada veya tüketici dergilerinde reklam yapmak satışları artırmaya yardımcı olmayacaktır. Pazarlama, firma müşterilerinin kullandıkları yollar üzerinden yapılır. Örneğin, endüstri yayımları, iş dergileri, ticari ve teknik programlar daha uygun olabilir. Pazarlama mesajı değer, hizmet ve güven temellidir. B2C pazarlama pazarlanan malın duygusal memnuniyeti ve fiyatına odaklıdır.

]]>
https://www.webtures.com/tr/blog/b2b-b2c-pazarlama-nedir/feed/ 1