Elçin Bolat, Webtures sitesinin yazarı https://www.webtures.com/tr/blog/author/elcinbolat/ Wed, 14 Feb 2024 10:23:09 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.7.1 https://www.webtures.com/wp-content/uploads/2023/08/cropped-webtures-180-32x32.png Elçin Bolat, Webtures sitesinin yazarı https://www.webtures.com/tr/blog/author/elcinbolat/ 32 32 Yeşil Pazarlama Nedir? https://www.webtures.com/tr/blog/yesil-pazarlama-nedir/ https://www.webtures.com/tr/blog/yesil-pazarlama-nedir/#respond Mon, 05 Sep 2022 07:37:06 +0000 https://www.webtures.com/tr/blog/?p=19202 Yeşil Pazarlama terimi Amerikan Pazarlama Birliği’nin (AMA) 1975 yılında gerçekleştirdiği ‘Ekolojik Pazarlama’ konulu konferansında açıklanmış ve günümüzde ise şirketlerin ürünlerini ve operasyon süreçlerini ekolojik denge ve sürdürülebilirliğe uygun şekilde kurgulaması olarak bilinmektedir.

Yeşil Pazarlamanın sadece slogan olmadığını, bütünsel bir süreç olduğunu söyleyebiliriz.

Yeşil Pazarlama Aşamaları Nelerdir?

Yeşil Hedefleme: Çevre dostu malzemeler kullanımı ile yeşil ürün tasarlanması,
Yeşil Strateji: Şirket içi iş operasyonlarının çevre bilinci ile oluşturulması ve uygulanması,
Yeşil Ürün: Tasarlanan yeşil ürünün üretimi ve organik ürün kullanımı,
Sosyal Sorumluluk: Çevreyi korumada bilinç oluşturulması ve bu doğrultuda faaliyetler gerçekleştirilmesi

Markaların Yeşil Marketing Bakış Açısı

Markalar ve şirketler, sürdürülebilirlik, doğal dengeyi koruma, karbon kullanımını en aza indirme, çevre dostu ürün kullanımı gibi konularda birçok iş stratejisi oluşturmakta ve çeşitli kanalların kullanımı ile bu stratejileri uygulamaktadır. Aynı zamanda bu stratejiler toplumsal bilinç konusunda farkındalığa da dikkat çekmektedir. Son yıllarda markalar ve işletmeler sosyal sorumluluğu bir kurum niteliği olarak görerek Yeşil Pazarlamanın bütünüyle de ilgilenmekte, ürün ve hizmet üretiminin ötesinde süreç algısı oluşturmaktadır.

Çevre Pazarlaması olarak da bilinen bu kavram, yaşanan küresel ısınmanın ve çevre kirliliğinin sebep olması ile birlikte gelişerek kendi içinde alt dallar ile sürecin çeşitliliğini oluşturmuştur. Günümüzde ürünlerin oluşumundan, kullanılan malzeme cinsine kadar, paketleme ve dağıtım süreçlerinde mümkün olduğunda çevreci adımlar tercih edilmektedir. Bir diğer önemli nokta ise markaların geri dönüşüme destek sağlanması marka güvenilirliği açısından tüketicilerde pozitif algı oluşturmuştur. Şirketin sürdürülebilirliği uygulayan bir marka olarak konumlandırmak, hızlı bir şekilde güvenilirlik kazanmasına yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda çevresel özelliklere sahip ürünleri pazarlayan şirketlerin, çevreye duyarlı olmayan alternatifler pazarlayan şirketlere göre rekabet avantajına sahip olacağı öngörülebilir.

Yeşil pazarlama, tüketicilerin sürdürülebilirliğe ve otomobil ve gıda gibi daha çevre dostu tüketime odaklandığı sektörlerde oldukça önemlidir. Bazı sektörlerde şirketler ürün üretiminde kullandıkları malzemeleri çevresel etkisinin düşük olmasına, zararlı madde içermemesine ve biyolojik olarak parçalanabilir olmasına dikkat etmektedir. Her geçen gün daha fazla şirket, çevre dostu uygulamalarla kar odaklı faaliyetleri birleştiriyor.

Markaların Yeşil Pazarlama Örnekleri

Mavi; Geri dönüştürülmüş pet şişelerden kumaş üreterek jean tasarlayan marka çevre dostu ve sürdürülebilir ürün geliştirmede Yeşil Marketing örneğidir.

Opet; Uzun yıllardır tüm Opet istasyonlarını ve çevresini yeşillendirme çalışmaları ile bilinmektedir.

Selpak: Geri dönüştürülebilir kağıtlar ile daha az enerji ve su kullanarak ürettiği kağıt havlu serisi bulunmaktadır.

Hayat Su: Şişelerin boyutları ve kapak kalınlıkları ile yapmış olduğu tasarruf ile 5 yılda ciddi bir kazanç sağlamıştır.

Starbucks: Son yıllarda sosyal ve çevresel projelere büyük yatırımlar ile bilinen marka aynı zamanda plastik pipetten kağıt pipet kullanımına geçmiştir.

Webtures olarak bizler ise tüm faaliyetlerimizi sürdürülebilir kalkınma amaçları ile gerçekleştiriyor, karbon ayak izimizi azaltarak iklim krizine engel oluyoruz.

]]>
https://www.webtures.com/tr/blog/yesil-pazarlama-nedir/feed/ 0