SEM Nedir? SEM Ne İşe Yarar?

SEM Nedir?

SEM sistemini kullanırken mevcut müşteri kitlenizin markaya olan ilgisini artırabilir ya da yeni müşterilerinizi markanıza çekebilirsiniz. SEM stratejisi ile daha az zamanda, vakit kaybetmeden ve az maliyet ile Google’da üst sıralara çıkabilirsiniz.

SEO organik olarak internet dünyasında büyümeyi sağlarken SEM daha kısa zamanda sonuç almayı sağlayacaktır. Fakat SEM ve SEO stratejilerini birlikte kullanmak her zaman daha mükemmel sonuç verecektir.

SEM Nasıl Çalışır?

SEM (Arama Motoru Pazarlaması) açık artırma sistemine dayalıdır. Reklamların sayfa üzerinde konumlandırılabileceği alanlar, arama motorları tarafından sınırlandırılır. Reklam verenler bu alanlar için düzenlenen açık artırmada yarışırlar. Kazanan reklamlar genellikle arama sonuç sayfasının üst kısmında bulunan daha cazip alanlarda görünebilir.

Örneğin; A işletmesinin tıklama başına 4₺ fiyat teklifi verdiğini varsayalım fakat bu işletmenin reklamı çok da alakalı olmadığı için alaka düzeyi puanı 5 olsun, B işletmesi ise tıklama başına 3₺ fiyat ve oldukça alakalı bir reklamı olduğu için alaka düzeyi puanı 10 olsun. Bu iki işletmenin açık artırma puanını hesaplayarak (fiyat x alaka düzeyi) hangisinin daha yukarıda görüneceğini bulabiliriz. A işletmesinin açık artırma puanı 20, B işletmesinin açık artırma puanı ise 30 olacağı için B işletmesi arama sonuç sayfasında daha az fiyat teklifi verdiği halde daha yukarıda gözükecektir. İşte SEM’in çalışma prensibi kısaca böyledir.

SEM’in bir diğer önemli özelliği ise reklam verenin yalnızca reklamın tıklanması durumunda ücret ödemesidir. Kullanıcılar reklamınıza tıklamaz ise ödeme yapmazsanız. Buna tıklama başına ücretlendirme denmektedir. Bunun yanı sıra gösterim başına ücretlendirme yöntemi de mevcuttur. Gösterim başına ücretlendirme yönteminde ise yapılan arama sonuçlarında reklamınız gösterildiğinde belirlenen birim fiyat üzerinden ücretlendirme sağlanmaktadır. Sunduğunuz ürün ile ilgili stratejiye göre bu iki yöntemden hangisini seçeceğine karar verebilirsiniz.

sem nedir

SEM Dijital Pazarlamada Nasıl Kullanılır?

SEO içerik hazırlarken uzun vadeli bir yatırım yaparak markanızın ürünlerinin satışını artırmayı hedeflersiniz. Eğer SEM yaparsanız daha kolay ve kısa bir zaman diliminde reklamınız görünür olmaya başlar. İstediğiniz tutarı ödeyerek reklamınızı bölgesel ya da küresel çapta yayınlayabilirsiniz. Google Ads hizmeti ile SEM yapmak oldukça pratik olacaktır. SEM ile reklam verdiğiniz takdirde arama motorlarının sonuç sayfalarında en üst sıralarda, sağda ya da alt bölümde organik arama sonuçlarının etrafında yayınlanır. Genel olarak bu reklamlar sponsorlu link olarak görünmektedir. Google Ads dışında Bing ve Yahoo ile Yandex arama motorlarına da reklam verebilirsiniz. Reklam metinlerini bu platformda markalar oluşturur. Yani dilediğiniz anahtar kelime ve sözcük öbeklerini siz oluşturabilirsiniz.

SEM İçin Bütçe Nasıl Yapılmalıdır?

SEM için bütçe ayırırken mutlaka anahtar kelimeler için bir uzmandan danışmanlık hizmeti almalısınız. Markanız ile ilişkili olarak aratılan anahtar kelimeler nelerdir bunları iyice araştırmanız gerekir. Küçük bir bütçe ile başlayarak ve satışlarda artış görüldükçe bütçeyi artırma yoluna gidebilirsiniz. Firmanızın büyüklüğüne ve aylık kar payına göre bir bütçe stratejisi belirleyebilirsiniz. Ödemeyi ziyaretçi sayısına göre değil satış artışına göre yapmalısınız.

SEO ve SEM Arasındaki Farklar Nelerdir?

Çalışma Dönüş Süresi: SEM çalışmalarının sonuçları daha hızlı görülür. Reklam kurguları yayınlanmaya başladığından itibaren anlık olarak kullanıcılara gösterilmeye başlar. Bu nedenle dönüşler daha hızlı olur fakat SEO çalışmaları uzun vadeli çalışmalardır.

Bütçe Maliyeti: SEM çalışmalarında her anahtar kelime için PPC(Tıklama  Başına Maliyet) bulunmaktadır. Bu maliyetler dolar üzerinden hesaplanır. Hesaplamlarda anahtar kelimenin Keyword Difficulty (Anahtar Kelime Zorluğu)  ve Volume(Aylık Aranma Hacmi) değerlerine bağlı olarak değişkenlik gösteren tıklama başına maliyetler ortaya çıkmaktadır. SEO’da ise bu tarz harcamalar bulunmamaktadır.

Sürdürülebilirlik: SEM çalışmalarında geçici bir görünürlük elde edersiniz çünkü reklam bütçeniz bittiği anda, reklamınız durdurulur ve görünürlüğünüz biter.

Tıklanma oranı: AdWords, Google’dan web sitenize ulaşmak için kullanıcıların, arama çubuğuna tam olarak ne yazdıklarını izlemenize olanak tanır. Bu da hedeflediğiniz anahtar kelimeleri oluşan hareketlere göre değiştirmenizi sağlar. Bu tür kesin veriler, organik trafikten elde edilemez. SEO ile elde edilen organik arama sonuçları, sponsorlu sonuçlardan daha fazla tıklama alma eğilimindedir. Kullanıcılar, reklamla öne çıkan site yerine, reklamsız üstte olan siteyi daha güvenilir bulabilir. SEO sayesinde görünür olan siteler, içerik bakımından zengindir ve ortada ciddi bir emek vardır. Bu da çoğu zaman kullanıcı için daha güvenilir bir marka imajı çizer.

Hedef kitlesi: SEM, reklamlarınızı ne zaman göstermek istediğiniz ve reklamlarınızın hangi konumda görünmesini istediğinizi seçme gibi seçenekler de sunar. Bu da, müşterilerinizi SEO’dan daha belirgin bir şekilde hedeflemenizi sağlar.

SEM Çalışmaları Nasıl Yapılır?

SEM çalışmaları Google ADS, Facebook Business vb. platformlar üzerinden  yürütülebilir. Google Ads üzerinde verdiğiniz reklamlar sayesinde arama sonuçlarında SEO yapmadan bütçeniz bitene kadar üst sıralarda görünebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

SEM Çalışmaları Nedir?

Reklam veren tarafından belirlenen bütçe karşılığında Google’a reklam vererek trafik-dönüşüm elde edilen çalışmalara SEM çalışmaları denir. SEM çalışmaları ücretli çalışmalardır. SEM çalışması yapılarak bütçeniz bitene kadar Google’da reklam çıktığınız anahtar kelimelerde üst sıralarda listelenirsiniz.

SEM Ne Demek ve SEM Açılımı Nedir?

SEM (Search Engine Marketing) Arama Motoru Pazarlamasının İngilizce kısaltmasıdır. Google gibi arama motorlarına reklam vererek, görünüm-trafik-dönüşüm elde etmek için yapılan ücretli çalışmalardır. Belirlenen bütçe karşılığında Google’da görünürlük elde edilir. Bütçe bittiğinde ise görünürlük otomatik olarak durdurulur.

SERP Nedir?

SERP ( Search Engine Results Page), arama motoru sonuç sayfası anlamına gelir. Google’da herhangi bir kelimeyi aradığınızda karşınıza gelen sayfaya verilen isimdir.

SEM Nedir? SEM Ne İşe Yarar? İle Benzer Yazılar

webtures_blog_banner

Dijital pazarlamanın araçlarından birisi olan mail ile bilgilendirme ne yazık ki kişilerin mailleri okumadan silmesi ile sonuçlanmakta ve bu etkili iletişim aracı ne yazık ki devre dışı kalmaktadır. SEM hizmetlerinin etkini arttırmak için mail reklam kampanyalarında dikkate almanız gereken 5 öneri

webtures

Webtures

webtures_blog_banner.png

İdeogram AI, yapay zeka destekli bir görsel oluşturma platformudur. Kullanıcıların metin tabanlı açıklamalarından yola çıkarak etkileyici ve özgün görseller yaratmalarını sağlar. Bu teknoloji, sanat ve tasarım alanında devrim niteliğinde değişiklikler yapma potansiyeline sahiptir.  İdeogram AI, pazarlama, eğitim, sosyal medya ve

tufan-acar

Tufan Acar

otomotiv-sektoru-yapay-zeka-entegrasyonu

Otomotiv sektörü, teknoloji ve inovasyonun bir araya geldiği en önemli endüstrilerden biridir. Bu sektör, sadece otomobil üretiminden ibaret olmayıp, müşteri deneyimi, satış stratejileri ve tedarik zinciri yönetimi gibi birçok alanı kapsamaktadır. Günümüzde yapay zeka (YZ), otomotiv endüstrisinin dönüşümünü hızlandıran en

webtures

Webtures

loader