Growth Hacking Nedir?

Growth Hacking Nedir? Bir şirketi büyütmenin en etkili yollarını belirlemek için pazarlama kanalları ve ürün geliştirme arasında hızlı bir deneme sürecidir. “Growth Hacking” terimi, 2010 yılında Hacking Growth’un yazarı ve Growth Hacker’ın kurucusu Sean Ellis tarafından yazılmıştır.

Sean çok sayıda girişim başlattı ve işletmelere inanılmaz bir büyüme sağladı. Dropbox, Eventbrite, LogMeIn ve Lookout gibi şirketler bunlardan birkaçıdır. Yeni başlayan bir şirketin her şeyden önce ihtiyaç duydukları üç şey vardır. İyi ürün, pazar uyumu ve büyümedir.

Growth Hacking, ürününüzün büyümesi için bir yol aramanın süreci ve zihniyetidir. Mühendislik ve pazarlama arasında bir çeşit karışım gibi. Kilit nokta, ürününüzü kullanma konusunda istekli olmayan kullanılmayan müşteri kanallarını bulmaktır.

Ancak, sadece yeni müşteriler edinmekle ilgili değil, aynı zamanda mevcut bir çekirdek işteki büyüme fırsatlarından yararlanmakla da ilgilidir.

Growth Hacking, bir başlangıçtan, topluluktan veya kurulmuş bir şirketten sosyal bir ağa, hayır kurumuna veya web sitesine kadar hemen hemen her şeyi büyütmek için mevcut olan en hızlı ve etkili yöntemdir.

Growth hacking özellikle de dijital pazarlama dünyasında geliştirilmekte olan bir proje için önemlidir. Çünkü henüz geliştirilme aşamasında, hedef kitleden yüksek oranda geri dönüşüm sağlanabilmesine yönelik geliştirilmeler yapılmalıdır. Bu süreçte uygulanan geliştirme çalışmalarından birisi de growth hacking olup, farklı yazılım araçları kullanılarak yapılmaktadır.

Bu tanım özellikle de belirli bir proje için belirli bir bütçe bulunduğunda, bu bütçenin en verimli bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğinde önem arz eder. Bu sayede küçük ya da sınırlı bir bütçe olsa da, ilgili dijital ürünün geliştirilmesi nokta atışı ile mümkün olur.

Bazı İkonik Growth Hacking Örnekleri

Büyüme kesmek, trafiğinizi, dönüşüm oranınızı ve kullanıcı tabanınızı minimum harcama ile önemli ölçüde artırmak ve böylece şirketinizi hızla büyütmek için yenilikçi teknikler kullanmaktan ibarettir.

“Hacking” olumsuz bir çağrışım taşıma eğilimindeyken, bu durumda “kısayol” gibi yorumlanmalıdır. Bu terim, günlük rutininizde az çaba gerektiren küçük ayarların büyük değişikliklerle sonuçlanabileceği “hayat” ile karşılaştırılabilir.

Daha geleneksel pazarlama yönteminin aksine, Growth Hackingler her zaman bir şirketi hızla büyütmek için akıllı, düşük maliyetli ve genellikle yüksek teknik yöntemler arayışındalar. Potansiyel müşterileri harekete geçirmek için davranış psikolojisini kullanmak ve diğer mevcut platformlardan yararlanan API’leri programlamak gibi ürünlere viral büyüme tasarlamak gibi şeyler yaparlar.

Growth Hacking’in daha resmi bir tanımı, “ürün tasarımında ve kullanıcı katılımında sürekli dikkat ile pazarlama kanalları arasında hızlı bir deneme süreci” olabilir. Growth Hacking, tamamen ölçüm, test, yineleme ve optimizasyon ile ilgili oldukça veri odaklı bir işlemdir. Growth Hackingler, kazanan çözümler bulana kadar ayarlamalar yapar ve fikirleri test eder.

Growth Hackinglerin yaptığı şeylerin çoğu, başarının sabit ancak aşamalı olduğu bu kalıcı deney sürecine inerken, her seferinde bir süre istisnai bir atılım yapılır. Her ne kadar nadir olsa da, şirketlerin harcama yapmadan neredeyse hiç büyümesiyle büyük bir büyüme sağladığı bu buluşlar, her Growth Hacking’ın hayal ettiği şeydir.

İşte en ünlü  Growth Hacking örneklerinden birkaçı

Dropbox Growth Hacking Stratejisi

Pazarlama bütçesi olmayan küçük bir şekilde başlayan şirketlerdendir. Şimdi, 10 milyar dolar değerinde. Ve reklam için hiç para harcamadan oraya gittiler.

Dropbox’a davet ettiğin bir arkadaş her hesap oluşturduğunda, sen ve arkadaşın 250 MB fazladan alan kazanacaksın. Bu teşvik, insanların Dropbox’ı tanıdıkları herkesle paylaşmasını sağladı. Bu yönlendirme programını işe alım sürecine dahil ederek ve Google ve Facebook’a bağlayarak, kişilerin bağlantılarını birkaç tıklamayla davet etmelerini çok kolaylaştırdı.

Kullanıcıları ek alana teşvik ederek, tanıdıkları herkesi davet etmeye istekli hale geldiler, bu da kayıtların neredeyse bir gecede % 60 oranında fırlamasına neden oldu.

Hotmail Growth Hacking Stratejisi

Eski ve ücretsiz web tabanlı büyük e-posta sağlayıcılarından biri olan Hotmail, reklamcılığın çok pahalı olduğunu buldu. Bunun yerine, kayıt ücretlerini patlayan ustaca bir kesimle geldiler, temel olarak bedava.
Bunu yaptıktan sonra Hotmail günde 3.000 yeni kayıt almaya başladı ve 6 ay içinde 1 milyon kullanıcıyı şaşırtıcı bir şekilde bir araya getirdi. Beş hafta sonra, 2 milyon dolar değerlendiler. Temel olarak, her bir e-postayı ve her bir kullanıcıyı hizmetleri için ücretsiz bir reklam haline getirdiler.

Bu, 2010’da terim başlamadan çok önce yapılan ilk Growth Hackinglerinden biriydi. Hotmail Microsoft’a satıldığında, zaten 12 milyon aktif kullanıcı biriktirmişlerdi. O zamanlar sadece 70 milyon İnternet kullanıcısı olduğu düşünüldüğünde şaşırtıcı bir başarı vardı.

Paypal Growth Hacking Stratejisi

Şimdi online ödeme devi olan Paypal, bir tavsiye sistemi kullanarak üstel büyüme yolculuğuna da başladı. Bununla beraber, günlük % 10 büyüme sağladılar ve 100 milyondan fazla kişiden oluşan bir kullanıcı kitlesi elde ettiler.

Aslında, Paypal’ın daha sonra Dropbox’a ilham veren yönlendirme sisteminin başarısıydı. Ancak, ücretsiz depolama alanı dağıtmak yerine, Paypal kullanıcılarına kaydolmaları için para ödedi. Tavsiye ettiğiniz bir arkadaş her hesap oluşturduğunda, hem siz hem de arkadaşınız 10 dolar alır.

Paypal bu sevk sistemine aşamalı olarak geçmeden önce 60 milyon dolar harcadı. Ancak, müşterilerin ömür boyu değerlerinin 20 doların üzerinde olduğunu anlamışlardı ve bu da mükemmel bir anlam ifade ediyordu.

Buna ek olarak, başka bir hack kullandılar. Ödeme rozetlerinin Visa ve Mastercard gibi diğer ödeme seçenekleriyle birlikte oturması için e-ticaret devi Ebay ile bir anlaşma yaptılar. Bu, algılanan güvenilirliğini büyük ölçüde arttırdı.

Geleneksel Pazarlama Stratejileri ile Growth Hacking Arasındaki Temel Farklar

Her iki faaliyet alanı da ilgili ürün modelinin geliştirilmesini hedeflemektedir ancak analiz ve uygulama süreçlerinde ciddi farklılıklar söz konusudur. Bu bağlamda geleneksel pazarlama stratejilerini geliştirip, uygulayan uzmanlar ile growth hackerlar arasındaki temel farklılıkları aşağıdaki birkaç madde ile özetlememiz mümkündür;

  • Geleneksel reklam stratejilerinde ilgili ürün ya da hizmet modeli için “genel” pazarlama çalışmaları planlanır ancak growth hacking stratejisinde ise mevcut bütçe dikkate alınarak, bu bütçe ile birkaç deneme yapılır ve elde edilen denemeler doğrultusunda ideal bir pazarlama yöntemi ya da geliştirme uygulanır.
  • Growth hacking yönteminde dijital ürünlerin genel özelliklerinden çok, spesifik özelliklerine odaklanılır ve bu sayede ilgili özellik ile ilgili çeşitli geliştirmeler için doğru adımlar atılabilir. Genel reklam planlayıcı uzmanlar ise ilgili proje hakkında sadece genel bilgiye sahip olurlar.
  • Geleneksel pazarlama çalışmalarında temel amaç satış yapabilmek olurken, Growth Hacking yönteminde rekabet ortamı da dikkate alınarak, “uzun vadede” geri dönüşlerin elde edilmesi amaç edinilir.
  • Geleneksel pazarlama çalışmalarında kullanılan veriler, temel olarak pazarlama konusu ile alakalı “genel” nitelikli veriler olurken, growth hacking yönteminde ise daha spesifik veriler dikkate alınarak analiz ve geliştirme yapılır.

Growth Hacking Ne İşe Yarar?

Growth hacking çalışmasında temel hedeflerin başında SEO verimliliği gelir. Bunun dışında pazarlama çalışmalarının aktif ve uzun vadede dönüş sağlayacak şekilde yapılması amaçlanır.

Growth Hacking Nedir? İle Benzer Yazılar

webtures_blog_banner

Özellikle B2B pazarlama stratejilerinde önümüze çıkan “Growth Hacking” kavramı her geçen gün SEM alanında da önem kazanıyor. Son kullanıcıların davranışlarını inceleyen bilim dalı olan Growth Hacking için işinize yarayacak en etkili araçları sizler için bir araya getirdik. SellHack Önemli bir

webtures

Webtures

webtures_blog_banner.png

İdeogram AI, yapay zeka destekli bir görsel oluşturma platformudur. Kullanıcıların metin tabanlı açıklamalarından yola çıkarak etkileyici ve özgün görseller yaratmalarını sağlar. Bu teknoloji, sanat ve tasarım alanında devrim niteliğinde değişiklikler yapma potansiyeline sahiptir.  İdeogram AI, pazarlama, eğitim, sosyal medya ve

tufan-acar

Tufan Acar

otomotiv-sektoru-yapay-zeka-entegrasyonu

Otomotiv sektörü, teknoloji ve inovasyonun bir araya geldiği en önemli endüstrilerden biridir. Bu sektör, sadece otomobil üretiminden ibaret olmayıp, müşteri deneyimi, satış stratejileri ve tedarik zinciri yönetimi gibi birçok alanı kapsamaktadır. Günümüzde yapay zeka (YZ), otomotiv endüstrisinin dönüşümünü hızlandıran en

webtures

Webtures

loader