Web Site Optimizasyon Süreci için 10 Önemli SEO Metriği

Web Site Optimizasyon Sureci icin 10 Onemli SEO Metrigi

Bir web sitenin SEO’sunu geliştirmenin en önemli adımlarından biri, düzenli olarak web site analizi yapmaktır. SEO metriklerini detaylı olarak incelemek, bu konuda bize çok yardımcı olmaktadır.

Analiz ederek web siteniz için yaptığınız optimizasyonun sonuçlarını inceleyebilir ve uyguladığınız yöntemin web sitenizin SEO’suna olumlu bir etkisi olup olmadığını görebilirsiniz. Bu yazıda size en önemli ve en pratik SEO metriklerini tanıtıyoruz!

SEO Metrikleri Nelerdir?

SEO metrikleri, çıkarılan veriler yardımıyla bir SEO sürecinin ilerlemesini izleyen rakamları ve istatistikleri içerir.

Çoğu SEO metriği, yardımcı araçlar tarafından görüntülenebilen ve incelenebilen öğelerdir. Ancak SEO metriklerini kontrol ettikten sonra en önemli konu, bu metrikleri iyileştirecek bir çözüm bulmaktır.

Bilmemiz Gereken SEO Metrikleri

İnternette SEO metriklerini kontrol etmek için birçok araç bulunmakta. Bu araçlardan en önemlileri, kullanıcılara ücretsiz olarak sunulan Google Search Console ve Google Analytics’tir. Bu iki tool yardımı ile ihtiyacınız olan metrikleri kolayca toplayabilirsiniz.

Aşağıda, bu iki ücretsiz araçla ölçülebilen 10 önemli SEO metriğini size tanıtacağız.

1. Organik Trafik

organik trafik seo metriği

Organik trafik, arama motorları aracılığıyla web sitenize gelen ve bağlantınızı SERP’te görüntüleyen web sitesi ziyaretçilerinin sayısını ifade eder. Elbette organik trafik, Google reklamlarını içermez ve bunun için ödeme yapmanız da gerekmez. Basitçe söylemek gerekirse, insanlar arama motorlarında istedikleri anahtar kelimeyi aratarak web site adresinize ulaşmaktadır. Organik trafik, web sitenizi optimize etmek veya SEO’nuz için en önemli ölçüm olacaktır. Organik trafik, anahtar kelimeler yardımıyla web sitenize ziyaretçi çekmede ne kadar başarılı olduğunuzu gösterir.

2. Hemen Çıkma Oranı (Bounce Rate)

Hemen Çıkma Oranı seo metrik

Hemen çıkma oranları, bize web sitenizde bir sayfa görüntülendikten sonra kaç kişinin “atladığını” gösterir. Yani, web sitenize girdikten hemen sonra web sitenizden hızlıca ayrıldıkları anlamına gelir.

Yüksek bir Bounce Rate hızına sahip olduğunuzu fark ederseniz bu, kitleyi web sitenizde tutabilmemiz için bir şeyler yapmanız gerektiği anlamına gelir. Örneğin, sayfaya bir CTA düğmesi ekleyebilir veya tasarımını değiştirebilirsiniz.

Yüksek bir hemen çıkma oranının, organik trafiğinizin azalmasına ve çok çaba sarf ederek kazandığınız Google sıralamanızı kaybetmenize yol açtığını unutmayın.

Bu SEO metriğine özellikle çok dikkat etmeniz önerilir. Açılış sayfaları için hemen çıkma oranını mutlaka kontrol etmelisiniz.

3. Organik Dönüşüm Oranı (Organic Conversion Rate)

conversion rate SEO metrik

Unutmayın! Organik trafik yalnızca kitleyi web sitenize çeker ve bu da satışta başarılı olacağınız anlamına gelmez. Bu nedenle dönüşüm oranlarınızı ölçmeniz gerekir. Bu SEO metriği, web sitesinin yatırım getirisini belirlemek için son derece önemli olacaktır. Organik dönüşüm oranı, ziyaretçilerinizin yüzde kaçının hedefinize ulaşacağı anlamına gelir. Örneğin, web sitenize gelen 10 organik ziyaretçiden 1’i ürününüzü satın alırsa, dönüşüm oranınız %10 olacaktır.

Dönüşüm oranı düşük bir sayfanız varsa, sayfada kullanıcıyı alıcıya çevirecek değişiklikler yapmanız gerekmektedir.

4. Organik Trafik için Çıkış Sayfası

seo metrik çıkış sayfası

Çıkış sayfası, insanların siteden ayrılmadan önce ziyaret ettiği son sayfadır. Yüksek çıktıya sahip sayfaları incelemeniz oldukça önemlidir. Peki çıkış oranları bu sayfalarınızda neden yüksek? Bu SEO metriğini temel alarak web sitenizin sayfalarında var olan tüm sorunları bulmalı ve düzeltmelisiniz. Bu sayede bu maddeleri inceleyerek web sitenizin sıralamasını yükseltebilirsiniz.

Bunlar, kullanıcılar için çekici olmayan sayfalardır. Ziyaretçilerin web sitenizden ayrıldıktan sonra başka web siteleri tercih etmesini, çıkış yapılan sayfaları inceledikten sonra yüksek oranda önleyebilirsiniz.

5. Google’daki Anahtar Kelimeler

index status

Web sitenizin anahtar kelimelerinin sıralamasını incelemek için SEMrush gibi bir anahtar kelime izleme aracı kullanabilirsiniz. Bu şekilde, web sitenizin neye göre sıralandığını öğrenmeniz mümkündür. Ancak bu veriler size başka bilgiler de verebilir.

Yüksek sıralı anahtar kelimeler kullanmak size en fazla trafiği kazandırabilir. Bu nedenle oluşturduğunuz açılış sayfalarının kullanıcıların aradığı anahtar kelimelerle alakalı olduğundan ve hemen çıkma oranlarının daha düşük olduğundan emin olun.

6. Tıklama Oranı (Click To Rate)

Tıklama Oranı seo metrikleri

Bu SEO metriği, Google SERP’deki linklere yapılan kullanıcı tıklamalarının sayısını hesaplamak için kullanılır. Tıklama oranını kontrol etmek, SEO’dan nasıl para kazanacağınızı gösterir. Yüksek tıklama oranına sahip sayfalar, arama sonuçlarında en çok ilgiyi çekmektedir. Ayrıca tıklama oranı en düşük olan sayfalara da dikkat etmeli ve mutlaka optimize etmelisiniz.

Google Search Console’da değerli bir kelime için tıklama oranının çok düşük olduğunu fark ederseniz, o sayfayı incelemeli ve gerekirse optimize etmelisiniz. Örneğin; TO’yu artırmada çok etkili olduğu için başlığı ve açıklamayı değiştirmekle başlamak oldukça iyi bir fikir.

7. Web Sitemize Verilen Linkler (Backlink)

backlink seo metrik

Bu SEO metriği, web sitenize bağlantı veren diğer web siteleri ifade eder. Bu bilgiye Google Search Console, Ahrefs, SEMrush ve Moz gibi araçlarla erişebilirsiniz. Yukarıdaki araçlardan birinin yardımıyla, gelen bağlantıların sayısını ve web sitenize bağlanan diğer web sitelerin listesini görebilirsiniz. Backlinkler bizim için çok önemlidir. Çünkü web sitemizin güvenilirliğini artırabilecekleri gibi azaltmaları da mümkündür.

Web sitenizin gelen bağlantılarını düzenli olarak kontrol edin. Böylece spam bağlantılarla karşılaşırsanız, onları engelleyebilirsiniz.

8. Site Hızı

site hızı metrik

Site hızı en önemli SEO metriklerinden biridir. Site hızı, kullanıcı yanıt hızı anlamına gelir ve Google için kullanıcı memnuniyeti, özellikle son algoritma güncellemeleriyle birlikte her şeyden daha önemlidir.

Kullanıcıların yavaş sayfaları sevmediğini ve onları terk ettiğini, bu nedenle sayfa hemen çıkma oranının arttığını unutmamalısınız.

Size tavsiyemiz, site hızının önemini unutmamanız ve web sitenizin özelikle mobil versiyonun hızını, Page Speed Insights veya GTMetrix ile düzenli olarak ölçmenizdir.

9. Mobil Trafik

Bir diğer önemli SEO metriği de mobil trafiktir. Son yıllarda, daha fazla kullanıcı mobil kullandıkça mobil trafik, masaüstü trafiğinden daha önemli hale gelmiş durumdadır. Web siteniz masaüstünde çok iyi optimize edilmiş olabilir, ancak mobil sürümde de yeterince optimize edilmiş durumda mı? Bunu sürekli kontrol etmeniz ve mobil trafiğiniz düşükse gerekli çözümleri uygulamanız gerekmekte.

Bunun için en kolay çözüm, mobil duyarlı tasarımdır. Elbette Google’ın önerdiği yöntem, mobil için özel bir sürüm yani AMP kullanmaktır. Ancak burada da asıl unsur, iyi bir kullanıcı deneyimidir.

10. Yerel SEO Metrikleri

Yerel SEO, genellikle yerel arama yapanların sizi Google arama motorlarında daha kolay bulmasına yardımcı olan bir süreçtir. 2013 yılında Google, kullanıcıların yerel işletmeleri kolayca bulmasına yardımcı olan ‘’Pigeon’’ algoritmasını tanıttı. Aslında Google’ın bu algoritmadaki esas amacı, yerel sonuçları öne çıkarmaktır. Bu algoritmayla Google, kullanıcıların hedeflerine mümkün olduğunca çabuk ulaşmalarını sağlamaya çalışmaktadır.

Web Site Optimizasyon Süreci için 10 Önemli SEO Metriği İle Benzer Yazılar

en-iyi-7-yapay-zeka-seo-araci

SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) dünyasında, doğru araçları kullanmak başarının anahtarıdır. Bu araçlar, web sitenizin performansını artırmak, organik trafiği yükseltmek ve arama motorlarındaki sıralamanızı iyileştirmek için önemlidir. Yapay zeka (AI) destekli SEO araçları, analizleri hızlandırarak daha nesnel kararlar almanıza yardımcı olur.

sinan-gergoy

Sinan Gergöy

webtures_blog_banner

SEO Uyumlu İçerik Oluşturma ve Yapay Zeka SEO stratejilerinde başarılı olmanın temel taşlarından biri, SEO uyumlu içerik oluşturmaktır. Yapay zeka, içerik oluşturma süreçlerini hızlandırmak ve optimize etmek için çeşitli araçlar sunar. Bu sayede, hem arama motorlarında daha üst sıralarda yer

erenkartav

Eren Kartav

webtures_blog_banner

Yapay zeka (YZ), içerik üretim süreçlerini kökten değiştirmekte ve yazarlara, editörlere ve içerik üreticilerine yeni imkanlar sunmaktadır. Geleneksel yazım yöntemlerine oranla çok daha hızlı ve verimli bir şekilde içerik üreten yapay zeka araçları, dil yapısını anlama ve metin üretme konusunda

tufan-acar

Tufan Acar

loader