Online İtibar Yönetimi Blog - Webtures https://www.webtures.com/tr/blog/category/online-itibar-yonetimi/ Thu, 21 Nov 2024 11:12:27 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.7.1 https://www.webtures.com/wp-content/uploads/2023/08/cropped-webtures-180-32x32.png Online İtibar Yönetimi Blog - Webtures https://www.webtures.com/tr/blog/category/online-itibar-yonetimi/ 32 32 Doktorlar İçin Online İtibar Yönetimi https://www.webtures.com/tr/blog/doktorlar-icin-online-itibar-yonetimi/ https://www.webtures.com/tr/blog/doktorlar-icin-online-itibar-yonetimi/#respond Wed, 11 Jan 2023 11:59:21 +0000 https://www.webtures.com/tr/blog/?p=19705 Günümüzde herkes bir rahatsızlık hissettiği anda Google’da aratarak teşhis koymaya yöneldi. Genelde yanlış bilgiye ulaştıkları gibi bu bilgiler doktorlardan çıkmış gibi de gösterilebiliyor. Bunun yanı sıra doktorların kendi blogları var ise oradaki bilgiyi başka bir siteyle karşılaştırıp hangisinin doğru olduğuna karar verebiliyorlar. Bu da hiç beklenmeyen anda randevu azalmalarına, şikayetlere ve itibar bozulmalarına sebep olabiliyor.

Belki de en masum hali bu şekilde oluyor. Çoğu zaman doktorlar için itibar bozulmaları, hastaların keyfine kalabiliyor. Siz bir tedavi veya işlem uyguladınız, bunun üzerine her hastayı memnun etmek o kadar zordur ki bazen verdiğiniz ilacın yan etkisi hastanın hoşuna gitmiyor bazen de bir estetik operasyonda başta konuşulanla sonradan istediği bir olmayabiliyor. Bu durumlarda doktorların adı çok çabuk karalanıyor ve işleri tehlikeye giriyor.

Çoğu zaman o kadar başarılı ameliyatın, operasyonun, tedavinin hiç konuşulmadığı ortamlarda en ufak hata çok fazla gündeme getirilebilir. Doktorlar için önerilmek ve önceki hastaların yorumları ne kadar önemliyse bununla bağlantılı doktorlar için online itibar konusu da gündeme getirilmeli ve bu alanda çalışmalar yapılmalıdır.

Yakın zamanda popülerliği artan doktor değerlendirme web siteleri ise bu itibar bozulmalarına büyük ölçekte zemin hazırlıyor.

Doktorlar İçin Online İtibar Yönetiminde Risk Teşkil Edecek Durumlar

Google Harita Konumu (View on Google Maps)

Bir doktora gitmeden önce hepimiz o doktorun muayenehanesini veya çalıştığı polikliniğini Google’dan aratarak ‘nasıl görünüyor’ diye düşünürüz. Çoğu zaman da eğer ki birinin önerisiyle gitmiyorsak dışarıdan görünüşüne göre gitmeye karar veririz. Sokağa indiğimizde tabelası nasıl duruyor? Görünür vaziyette mi? Konumu doğru mu? gibi bizleri gitmeden önce bildiğimiz takdirde rahatlatabilecek bilgilere ulaşmamız büyük önem arz ediyor. Bazen tabelanın güzelliğinden tutun yazı tipine kadar seçici davranmamıza sebep oluyor.

Doktor Değerlendirme Web Siteleri

Çok ufak bir hatanızda madur hastanın bunu bu platformlarda yayması ile birden itibarınız yerle bir olabilir. Bu web sitelerinde doktor kimliğinizle bulunup olası kötü yorum veya şikayetlere çözüm sunarsanız veya geri bildirimde bulunursanız, hastanın sorun olarak gördüğü şey çözülmese bile ilginizden dolayı onu unutacaktır ya da görmezden gelecektir. Her zaman hastasını dinleyen bir profilde kalmanın doktor için çok büyük olumlu getirileri olacaktır.

Şikayet Platformları

Olabildiğince içine düşülmemesi gereken şikayet siteleri ise belki de en büyük kitleyi oluşturuyor. Hem şikayetin Google’da ilk sayfada çıkmasını hem de daha çabuk hedef kitleye ulaşmasını sağlıyor. Bazen sırf karalama adına birleşilip yapılan şikayetler ve peşine gelen onları destekler nitelikteki yorumlar, paylaşımlar hiç beklemediğiniz kadar büyüyebilir. Bunun sonucunda da hasta, danışan kaybı ve randevu alımlarında azalma yaşanabilir. Bunu yanı sıra bazen insanlar sorunu yaşayan kişiyle o kadar yakın bir bağ kurar ki bu bağ sonucunda kendisinin sorun yaşamasına gerek yoktur. Çok memnun bile olsa birden gelmeyi bırakabilir ve bu da yetmezmiş gibi o da yorumları, şikayetleri destekler nitelikte paylaşımlarda bulunur.

İtibar Suikasti Riski

Rakip muayenehane ya da hastane çalışanları, doktorları tarafından hasta, danışan çekme amacıyla da itibar bozma girişimleri olabilir. Başarılıysanız eğer her zaman karşınıza bu tarz sorunlar çıkabilir ve hemen müdahale edilmezse büyük oranda kayba sebep olabilir. Hasta kaybetmenin de üstünde sizin kişisel markanız olan adınızın lekelenmesi yıllar sürecek bir sorun olacaktır. Hepimiz kaosu seven yapımız gereği bu tarz durumlarda bilip bilmeden saldırma eğilimimiz olabiliyor. Yayılmadan önce bu risklerin önüne önleyici çalışmalarla geçilebilir.

Doktorlar İçin Online İtibar Yönetimi 10 İpucu

Mevcut Durumunuzu Değerlendirin

Nerede durduğunuzu bilmiyorsanız, itibarınızı ve değerlendirmelerinizi aktif olarak iyileştiremezsiniz. İlk adım, Yelp, Healthgrades, Doktorumsun, Doktorsitesi ve Şikayetvar gibi sitelerdeki incelemelerinizi ve yorumlarınızı kontrol etmektir. Ayrıca, hastaların internette sizin hakkınızda ne göreceğini ve ne üzerinde çalışmanız gerektiğini öğrenmek için Google’ı kendiniz aramanız ve ilk sayfa sonuçlarına bakmanız da iyi bir uygulamadır.

Yorum İste

Ne yazık ki, mutsuz hastalar fikirlerini internette paylaşmakta genellikle memnun olanlardan daha aktiftir. Memnun hasta ve danışanlarınızdan sizin hakkınızda bir değerlendirme veya yorum yapmalarını isteyin.

Kimden inceleme isteyeceğinizden emin değilseniz, hasta memnuniyetini değerlendirmek için kullandığınız stratejiler hakkında düşünmeniz gerekir. Hasta geri bildirimi için düzenli anketler sağlıyor musunuz? Bu anketler, hasta mutluluğunu ölçmenin harika bir yoludur ve olumlu ve olumsuz yorum bırakma olasılığı en yüksek olanları belirlemenin en iyi yöntemlerinden biridir. Sorunlarını hızlı bir şekilde çözmek için mutsuz hastalara ulaşarak kötü değerlendirmeleri bile önleyebilirsiniz. Ayrıca, geri bildirim ve referans talep etmek için doğru hastalara yaklaşarak olumlu izlenimi en üst düzeye çıkarabilirsiniz.

Web Sitenizi Geliştirin

Tıp alanında, web sitenizin görünümü, gezinme şekli bir hastanın sizi veya başka bir doktoru seçmesi arasındaki fark olabilir. İşte sitenizi optimize etmek için en iyi ipuçları:

  • Becerilerinizi ve deneyiminizi vurgulayın
  • Endüstri ödüllerini ve başarılarını sergileyin
  • Hasta incelemelerini dahil et
  • Fotoğraf ve video içeriği ekleyin
  • Görsel olarak çekici ve kullanımı kolay hale getirin
  • Kapsayıcı tasarım ve web sitesi erişilebilirliği için en iyi uygulamaları takip edin
  • Google sıralamanızı iyileştirmek için web kopyanızı alakalı anahtar kelimelerle optimize edin
  • Arama motoru optimizasyonunu (SEO) daha da iyileştirmek için web sitenize bağlantı verecek saygın kaynaklar edinin

Google Business Girişinizi Talep Edin ve Doğrulayın

Profilinizi mümkün olduğunca eksiksiz doldurduğunuzdan emin olun:

  • Mevcut hizmetler
  • İletişim bilgileri (adres, telefon numarası vb.)
  • Açılış saatleri
  • Web sitenizin bağlantıları
  • Resimler ve Logolar
  • Düzenli fotoğraflar ve gönderiler ekleyerek profilinizi güncel ve ilgi çekici tutun. Mesajlaşma işlevini kurun ve olabildiğince geri bildirim verin.

Sosyal Medya Profilinizi Oluşturun

Facebook, İnstagram gibi popüler sosyal platformlarda düzenli olarak paylaşım yapmak iyi bir başlangıçtır ve etkilidir. Ancak doktorlar için etkili itibar yönetimi meslek özelinde ilerleyecekleri için LinkedIn gibi profesyonel platformlarda aktif olmayı da içerir. LinkedIn, sektördeki meslektaşlarınızla bağlantı kurmanıza, alanınızdaki gruplara katılmanıza ve kendi alanınızda bir lider olarak itibar geliştirmek için profesyonel başarılarınızı, uzmanlığınızı ve düşüncelerinizi paylaşmanıza olanak tanıyan dünyanın en büyük profesyonel ağıdır.

Yorumları Yanıtlayın

Hastalar seslerinin duyulmasını isterler ve her incelemeye yanıt vermek hekimler için itibar yönetiminin temel bir unsurudur.
Olumsuz geri bildirimleri okumak hiçbir zaman kolay değildir, ancak olumsuz yorumlara nasıl yanıt verdiğiniz, potansiyel hastaların sizin hakkınızda olumlu ipuçları alabileceği çok şey söyler. Duygu yüklü veya tepkisel tepkilerden kaçınarak, olumsuz yorumları etkisiz hale getirmek ve itibarınıza gelebilecek herhangi bir zararı en aza indirmek genellikle mümkündür.

Olumlu eleştiriler aldığınızda, nazik sözleri için hastalara teşekkür edin. Bunu yaparken yanıtlarınızı kişiselleştirmek de oldukça önemlidir.

Düşünce Lideri Ol

Bilginizi, deneyiminizi ve uzmanlığınızı sergileyerek düzenli makaleler ve bloglar yayınlayarak alanınızın lideri olun. Ayrıca, web sitenize düzenli içerik eklemek, SEO sıralamalarınızı iyileştirecektir, bu nedenle web sitenizde daha fazla trafik çekmenin ve daha fazla yeni hastaya yol açmanın etkili bir yoludur.

PR Çalışmalarına Öncelik Verin

PR çalışmaları ile adınızı duyurursunuz ve aslında sizi doğru tanımaları için hedef kitlenize bir yol haritası oluşturursunuz.

  • Hasta, danışan bilinci yaratma
  • Sürekli müşteriler yaratma
  • Marka (Kişi) bilinirliğini arttırma
  • Markayı büyütme
  • Marka hakkında doğru bilgilendirme

Güçlü Bir Ekip Oluşturun

Ne yazık ki, doktor ziyaretleri nadiren insanların sabırsızlıkla beklediği bir şeydir. Hastalar rahat hissetmek için sıcak karşılamalara ve tutarlı hizmete ihtiyaç duyar. Müşteri hizmetleri konusunda eğitim almış güçlü ve uyumlu bir ekip oluşturmak ve sürdürmek hedef kitleyi büyük ölçüde çekecek faktörlerdendir.

Bilgili bir ekibe sahip olmak, hastalarda da güven oluşturur. Personelinizin uzmanlığına, bakımına ve becerilerine güveniyor ise sizi doktorları olarak kullanmaya devam etme olasılıkları o kadar yüksek olacaktır. Ayrıca, sizi ailenize ve arkadaşlarınıza tavsiye etme ve size daha fazla hasta bulma olasılıkları daha yüksek olacaktır.

Proaktif Olun

Çevrimiçi dünya dinamik ve sürekli gelişmektedir, bu nedenle doktorlar, insanların kendileri hakkında söylediklerini izlerken proaktif bir yol tercih etmelidir. Kötü bir inceleme veya haber makalesinin itibarınız üzerinde anında bir etkisi olabilir ve işletmenin üzerinde önemli bir etkisi olabilir. Zamanlama çok önemli bir anahtardır.

]]>
https://www.webtures.com/tr/blog/doktorlar-icin-online-itibar-yonetimi/feed/ 0
Google’da İçerik Kaldırma https://www.webtures.com/tr/blog/googleda-icerik-kaldirma/ https://www.webtures.com/tr/blog/googleda-icerik-kaldirma/#respond Mon, 11 Apr 2022 14:31:55 +0000 https://www.webtures.com/tr/blog/?p=18068 Günümüzde internet sitesi sahipleri ya da içerik oluşturucular arama motorlarında en yüksek sıraya çıkmak için kaliteli içerikler oluşturma yarışındalar. Bunun yanı sıra internet sitesinde yer alan çok hit almayan ve yinelenen içeriklerin ise kaldırılması, google içerik kaldırma  konusunda doğru bir çalışma yapılması gerekiyor. Bu doğrultuda içeriğinin artık okunmadığı, eskiyen, yararlı bilgiler içermeyen ve kısa olan metinlerin arama motorlarından indeks almaması ve arama motorlarında aşağı düşürmemesi adına kaldırılması gerekiyor.

Bunun için kullanıcılar ya da danışmanlık veren firmalar doğru site analizleri ile siteyi aşağıya çeken içerikleri belirleyerek Google içerik kaldırma prosedürünü başlatıyor. İnternet sitesi için önemli olan doğru içerik eklenmesi gerektiği gibi işe yaramayan içeriklerin de kaldırılması gerekiyor. Peki, içerik kaldırma işlemi nasıl yapılıyor ya da içerik kaldırma hangi durumlarda yapılabilir. İşte sizler için Google içerik kaldırma işlemi ile ilgili tüm detaylar…

Google eski içeriği kaldırma talebi neden yapılır?

İnternet sitelerinin birkaç amaç ile kurulduğu ve amaçlarından bir tanesinin de arama motorlarında üst sıralarda yer almak olduğu bilinmektedir. Ancak arama motorları için uygun olmayan içeriklere sahip olan siteler arama listesinde istenen sıraya yerleşemeyeceği için bu durumun düzeltilmesi için bazı işlemlerin yapılması gerekmektedir. Bu nedenle de günümüzde içerik kaldırma işlemi gerçekleştirilerek siteyi aşağıya çeken içeriklerden kurtulmak istenmektedir. Bu aşamada akıllarda Google içerik kaldırma işlemi nasıl yapılır? Başka sitede yer alan içerik nasıl kaldırılır? şeklinde sorular akıllara gelebilir.

Google içerik kaldırma talebinizin birbirinden farklı sebepleri olabilir. Fakat internet sitesi Google arama motorlarından içerik kaldırma talebi en fazla 3 sebep ile karşımıza çıkmaktadır. Bunlar şu şekildedir;

SEO kalitenizi yükseltmek

Düşük kaliteli olan kısa ya da tekrarlı içerik şeklinde algılanan sayfalar dizine eklenirse SEO çalışmalarınıza maalesef zarar verecektir. İnternet sitenizin trafiği düşürecek, organik sıralaması için düşüşe yol açacaktır. Çünkü Google çalışma tarzı gereği az ve kalitesiz içerikleri olan sayfalar ile o siteye ceza verme düşüncesi gütmektedir. Bu durum da internet sitesinde sıralamanın düşmesine sebep olacaktır. Bu nedenle internet site sahipleri sıralama almayan, okuyucusu az olan içerikleri sitelerinden kaldırmak için Google eski içeriği kaldırma talebinde bulunurlar.

İstenmeyen sayfalara görüntülenmeyi durdurmak

Gizlilik politikası sayfası, teşekkür sayfası ya da gizli veriler içeren sayfalar özel içerik teşkil eder. Bu tür içerikler barındıran alanların internet sitesi ve iş ile ilgili çalışmaları barındırmaması çok önemlidir. Aksi halde bu sayfalar arama motorunda görünür hale geldikleri zaman kullanıcılar tarafından çalınmaya da açık hale gelir. Bu nedenle internet sitesi sahipleri, bu tür sayfaların görünür olmasını istemediği için içerik kaldırma talebi konulu başvurular yaparlar.

İnternet sitesinin saldırı altında olması

Hacker olarak adlandırılan bilgisayar korsanları internet sitenize erişebilir ve istemediğiniz çok sayıda sayfa hazırlayabilirler. Bu sayfalar ise arama motorları içerisinde listelendiği zaman kötü kullanıcı deneyimi oluşturarak online itibar zedelenmesine yol açabilir. Bu nedenle internet sitesi zarar gören kullanıcılar içeriklerin görüntülenmemesi, kaldırılması için talepte bulunmaktadır.

Google İçerik Kontrolü Nasıl Yapılır?

Google arama sonuçları ile dilediğiniz içerikleri kaldırmadan önce mutlaka internet sitenizdeki hangi içerikleri dizine eklendiğinizin bilgisine sahip olmanız gerekir. Bu içerikleri kontrol etmek dışında kaldırmak için de “Google site:-query” veyahut “Google Search Console” sayesinde başarılı bir çalışma gerçekleştirebilirsiniz.

Google site:-query nedir?

Googlebot, zıt komutlar vermediğiniz takdirde internet sitenizin her bir sayfasını tek tek tarar ve Google içerisinde yer alan veri tabanında ki sayfa URL’lerini güncel tutar. Dizine eklenen her bir sayfanın sayısını öğrenmek ya da içerik kaldırma için adım adım yapmanız gerekenler şu şekildedir:

Google arama motoruna eksiksiz şekilde site:alanadınız.com yazın. Ardından enter tuşuna basın. Bu arama sonucunda karşınıza dizine eklenen toplam içerikleriniz gelecektir. Bu sayede hangi içerikleri kaldıracaksanız buradan bakıp dizin alıp almadığını kontrol edebilirsiniz.

İçerik kaldırmak için de Google bünyesinde yer alan search console aracını kullanarak içeriklerin kaldırılmasını sağlayabilirsiniz.

Google search console içerik kaldırma nasıl yapılır?

Google Search Console kullanarak içerik kaldırma aynı indeks alan sayfaları görmek için yapılan ufak işlem gibi çok kolay bir şekilde yapılabilmektedir. Bu doğrultuda temel olarak Google Search Console kaydınızı internet siteniz ile etkinleştirmeniz gerekmektedir. Ardından istediğiniz içeriklerin indeks almasını sağlar isterseniz de içerik kaldırma talebinde bulunabilirsiniz. Google search console içerisine giriş yaptıktan sonra internet sitenizin kaydını yapın. Ardından bu panelden dilerseniz görsel kaldırın dilerseniz de içerik kaldırın. Bu tamamen sizin ihtiyacınıza göre değişecektir. İçerik kaldırma işlemi sırasıyla;

Google Search Console sayfasını açın ve panele giriş yapın. Ardından internet sitesini seçin ve Google index üzerine tıklayın. Alt kısımda yer alan indeks status adlı sekmeye tıklayın ve alan adınızın yakın zamana dair indeks durumunun grafiği karşınıza gelsin. Bu grafiğin internet sitesi için anlatmak istediği 3 durum bulunur. Bunlar;

  • Dizine eklenmiş olan içerikler
  • Robotlar tarafından engellenen içerikler
  • Kaldırılan içerikler

Google arama sonuçları içerisinde yer alan ve kaldırmak içeriklere karar verdiyseniz eğer bu içerikleri kaldırmak için birden fazla yöntem kullanabilirsiniz. Bunlar;

  • İçerikleri doğrudan internet sitenizden silerek kaldırmak
  • Eski içerik kaldırma aracı kullanmak
  • Url kaldırma aracı kullanmak

İçeriklerinizi kaldırmanızı sağlayan yöntemlerdir.

Doğrudan içerik kaldırma yöntemi

Kaldırmak istediğiniz içerikleri belirledikten sonra herhangi bir eklenti ya da uygulama kullanmadan içerikleri kendim kaldırmak istiyorum diyorsanız bu yöntemi kullanabilirsiniz. Bu doğrultuda wordpress paneli kullanıyorsanız bunu doğrudan silerek yapabilirsiniz. WordPress oldukça basit hazırlanmış alt yapısı ile kullanıcılarına büyük kolaylıklar sağlayan yapısı sayesinde pages başlıklı sayfadan kaldırmak istediğiniz içerikleri birkaç saniye içerisinde silebilirsiniz. Ardından sildiğiniz içerikleri çöp kutusundan da dilebilirsiniz. Ancak sildiğiniz içeriklerin aynı dakika içerisinde arama motorları üzerinden silinmesini beklemeyin. Bu işlem arama motorunun sitenizi birkaç kez ziyaret edip kaldırdığınız içerikleri görmemesi sonrasında gerçekleşecek ve içeriklerin sitenizde karşılığı olmadığını fark ettiğinde kendisinden de kaldıracaktır.

Eski içeriği kaldırma aracı kullanmak

Eski içeriklerinizi sildikten sonra arama motorları sitenizi birkaç kez tarar ve tarama sonrasında kendi ile eşleşen içerikleri bulamadığı zaman içerikleri internet sitenizden kaldırıldığı gibi kendi bünyesinden de kaldırır. Ancak bunun için bir süre beklemek gerekir. Sizin beklemek için o kadar zamanınız yok ise eski içerik kaldırma aracını kullanarak içeriklerinizin kaldırılmasını sağlayabilirsiniz. Eski içerik kaldırma arası kullanarak içerik kaldırma isterseniz izleyeceğiniz akış şu şekilde olmalıdır:

  • Eski İçeriği Kaldır adlı sayfaya gidin,
  • Kaldırmak istediğiniz sayfalara ait olan url adreslerini ekleyin,
  • Kaldırma isteğini tıklayın.

Bu yöntem sayesinde içeriklerinizi internet sitesinden kaldırmış olursunuz.

Link Kaldırma Aracı kullanmak

Google Search Console kullanmak ya da URL kaldırma aracı kullanmak geçici bir çözüm olabilir. Bu internet siteniz bakım geçiriyor ise mantıklıdır. Geçici içerik kaldırma ihtiyacınız var ise ve bu araçları kullanarak kaldırmak istemiyorsanız o zaman link kaldırma aracı kullanarak içeriklerinizin kaldırılmasını gerçekleştirebilirsiniz. Bu doğrultuda link kaldırma aracı için izlemeniz gereken sıralama şu şekilde olacaktır:

  • URL’leri Kaldır adlı aracını açın,
  • Temporily hide yani geçici olarak gizle adında ki sekmeyi tıklayın,
  • Sayfa URL’ini belirleyin ve url isimlerini eksiksiz girin ardından devam edin,
  • Karşınıza çıkacak olan 2 seçenek olacak bunlar: URL’yi sadece önbellekten temizlemek veya URL’yi önbellek içerisinden temizlemek ile Google aramadan kısa süreli kaldırmak. Bu iki seçenekten içerisinden size uygun planı seçin ve ardından istek gönderin.
  • Sayfanın kaldırılmak istenen diğer URL’leri için de ek kaldırma istekleri tanımlayın.

Ancak bu yöntemde talep ettiğiniz kaldırma işlemi sadece 90 gün boyunca geçerlidir. Bu zaman tamamlandıktan sonra ilgili içerikler arama motoru içerisinde yeniden görünür olacaktır. Bir sayfayı kalıcı şekilde kaldırmak amacındaysanız eğer yukarıdaki yöntemleri rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Ek olarak da önbellek temizlenmiş, URL gizlenmiş dahi olsa GoogleBot sayfalarınızı zaman zaman taramaya devam eder. Bunun önüne geçmek adına sayfanıza no-index etiketi eklemeniz de gerekmektedir. Aksi halde, belirttiğimiz gibi seçtiğiniz sayfalar 90 gün tamamlandıktan sonra arama sonuçlarında tekrardan görünebilir. Eğer ki büyük ölçekli bir internet adresine sahipseniz ve içerik kaldırma zamanınız karışıklık yaratacak ise mutlaka SEO danışmanlığı alın. Aksi halde, hatalı bir işlem ile siteniz istenmeyen komutlar alabilir.

Google içerik kaldırma talebi

Google bünyesinde yer alan içeriklerin gerek internet sitesi sahipleri tarafından gerekse de kişisel bilgileri paylaşılan kişiler tarafından kaldırılması talep edilebilmektedir. Günümüzde Google, kimlik hırsızlığı ya da mali dolandırıcılık durumuna sebep olabilecek veyahut türlü zararlara yol açabilecek bilgi ve içerikleri kaldırabilir. Bireyler Google içerik kaldırma dilekçesi ile bu işlemin incelenmesini isteyebilirler. Aşağıda içerikte yer aldığı durumda içeriğin kaldırılmasına yol açabilecek durumlar yer almaktadır:

  • Kişisel bilgiler
  • Kişisel fotoğraflar
  • Rıza verilmeyen görsel ve içerik bilgileri
  • Çıkar amaçlı içerikler
  • Kimlik bilgisi yer alan içerikler
  • Kişisel bilgi toplayan içerikler
  • 18 yaş altı görselle ile 18 yaş için uygun olmayan içerikler

Talep ve şikâyet doğrultusunda incelenerek arama motorlarından kaldırılabilmektedir. Eğer yukarıda yer alan durumları karşılayan içerikler var ise Google içerik kaldırma talebinde bulunabilirsiniz.

]]>
https://www.webtures.com/tr/blog/googleda-icerik-kaldirma/feed/ 0
Marka İmajı Nedir? https://www.webtures.com/tr/blog/marka-imaji-nedir/ https://www.webtures.com/tr/blog/marka-imaji-nedir/#respond Mon, 04 Apr 2022 10:44:57 +0000 https://www.webtures.com/tr/blog/?p=18025 Günümüzde bir markanın, tüketicinin ya da kullanıcının gözünde oluşturacağı marka imajı , markanın ya da kurumun varlığından, büyüme ölçeğine kadar etki edecek büyük bir olayı içerisinde barındıran unsurlar bütünü olarak görülmektedir. Bu nedenle markalar piyasaya adım atmadan önce markanın anlatmak ya da oluşturmak istediği algının marka ile uyumlu olması için bir dizi çalışma gerçekleştirmektedir.

Marka imajı kavramı nedir?

Marka imajı kavramı, tüketicilerin memnuniyet düzeylerini ve marka algılarını ifade etmek için kullanılan önemli bir kavramdır. Markanın tüketici ya da kullanıcı gözünde edindiği imaj ile bir şirketin ya da kurumun varlığını sürdürmesi doğrudan etkilenmektedir. Bu nedenle günümüzde kurumlar marka imajlarının net olması için çalışmalar gerçekleştirmektedir.

Marka kişiliği ve marka imajı nedir?

Marka kişiliği, markaların birbirlerine olan benzerlikleri sebebiyle ortaya çıkmış olan bir kavram olup, bireylere ait özelliklerin markalara aktarılmasıdır. Buna örnek olarak sıcakkanlı, resmi ya da güvenilir şeklinde karşılıklar verilebilmektedir. Markaların farklılaşma arayışında olması sebebiyle ortaya çıkmış olan bu kavram, markaların hedef aldığı kitle ile olan iletişimlerini değiştirmekte ve güçlendirmektedir.

Marka imajı kavramı tüketicilerin markayı aslında nasıl gördüklerini ifade eder. Slogan çalışmaları, logo, görsel gibi çalışmalar sayesinde elde edilen iletişim dilinin tüketici gözünden bakıldığında nasıl algılandığı marka imajının konusudur.

Marka kişiliği nasıl yaratılır?

Marka kişiliği oluştururken, hedef alınacak kitle, bu kitlenin özellikleri, ihtiyaç ve de beklentilerinin iyi bir şekilde analiz edilmesi gerekir. Gündelik hayatta kendimize benzettiğimiz bireyler ile nasıl daha yakın ilişkiler kuruyorsak markalar için de benzer yaklaşımlar mevcuttur. Bu doğrultuda marka kişiliği de benzer bir yaklaşım ile kurulmalıdır. Hedef alınan kitle marka ile bir araya geldiğinde kendisine yakın görmeli ve hatta benzerlikler hissetmelidir. Bu yaklaşım modeli ile tüketicinin marka ile kurduğu bağ güçlenerek markanın hedeflerine ulaşması da kolaylaşacaktır.

Marka kişiliğinin pek tabii hedef kitlesi ile uyum içerisinde olması kadar kurum değerleri ile örtüşüyor olması da gerekmektedir. Bunun haricinde markanın diğer unsurları ile de özdeşleşmiş olması gerekir.

Kurumsal marka imajı nedir?

Kurumsal marka imajı, şirketlere dışarıdan bakıldığında nasıl algılandığını ifade eden önemli bir unsurdur. Kurum itibar yönetimi, şirketin varlığını sürdürebilmesi ve büyümesi arasındaki tüm dengeleri etkileyebilecek doğrudan ve dolaylı birçok etkiyi içerisinde barındırır. Bu etkileri sebebiyle de marka imajı üzerinde şirketler ve işletmeler çok ciddi çalışmalar gerçekleştirmektedir.

Kurum imajı temelinde; ürün ya da hizmeti satmadan evvel alıcının yani tüketicinin zihninde istenen algıyı doğru şekilde bırakabilmek yer alır. Tüketicide oluşan algının marka imajı ile benzerlik göstermesi marka imaj çalışmalarında esas istenen noktadır.

Marka imajı ile marka kimliği birbirinden farklı olan tanımlamalardır. Bu nedenle bu ayrımın bilinmesi önemlidir. Marka kimliği, markanın nasıl görülmek istediği üzerine yapılan kapsamlı çalışmaları içerir. Logo, slogan ve de görsel çalışmalar ile etkili iletişim dili burada dikkatlice çalışılır. Marka imajında ise tüketicilerin, markayı nasıl gördüğü üzerine çalışılır. Logo, slogan dışında görsel ve iletişim dilinin tüketici gözünde nasıl göründüğü ve görüneceği üzerine çalışmalar gerçekleştirir.

Markaların, tüketicilerin zihninde kalabilmek, doğru kurum imajı oluşturabilmek için soyut ve somut olmak üzere iki bileşen altında yer alabilecek unsurlara ihtiyacı vardır. Bunlardan; somut bileşenler; ürün ya da hizmet satıları, indirimli satışlar, pazarlama çalışmaları iletişim dili, logo, ambalaj ve çalışanları kapsar. Soyut unsurlar; kurumda çalışan personel, çevre politikaları ile kurum kültürü ve ülkenin konumunu içermektedir.
marka imajı nedir

Marka imajı stratejisi nedir?

Marka stratejisi, bir markanın sektör içerisine girmesinden varlığını devam ettirmesinde potansiyel müşterilerinin gözünde oluşturduğu ve oluşturacağı değerini yükseltmek güven ve kalite algısını arttırmak amacıyla yapılan reklam, içerik, slogan ve de logo çalışmalarını kapsar. Bugün sağlam bir şekilde sektöre adım atmış ve yine sağlam adımlarla ilerleyen markalar, marka reklamları ile dijital pazarlama stratejilerini hazırlarken, satışlarını arttırmak için çalışmalara yönelmek yerine esas olarak markasına yatırım yapar.

Marka Stratejisi temel olarak markayı anlatan, tanıtan ve de yükselten kısa süreli değil uzun süreli planlardır. Tüm bu stratejiler tüketicilerin ihtiyaçlarına, algısına, rakiplerin gerçekleştirdikleri stratejilerine ve dijital marka yönetimi  yaşamın evrimine göre değişkenlik gösterir. İyi planlanmış marka stratejisi markanın bütün alanlarına doğrudan ve dolaylı olarak etki eder.

Markanın imajını belirleyen olgular;

Bir markanın imajını belirleyen birden fazla olgu bulunur. Bunlar, bir bütün olarak markanın tüketiciler gözünde oluşan algısını etkiler. Bu unsurlar;

  •   Reklam çalışmaları ile sosyal paylaşımlar hazırlanarak oluşturulan imaj
  •   İnternet sitesinin içerisinde yer alan içerikler ile kitleye verdiği mesaj
  •   Gerçekleştirilen kampanyalar, çekilişler, teklifler ve promosyonlar
  •   Tüketiciler ile olan iletişim şekli ve iletişim kanalları
  •   Tüketicilerin marka hakkında sahip oldukları algı ile görüşü
  •   Rakipler ile girilen yarışta öne çıkmak ve onlara fark atmak için yapılacak çalışmalar

Marka imajı üzerinde etki eden unsurlar olarak bilinmektedir. Bu yukarıda yer alan unsurlar üzerinde marka ile uyumlu sektör için gerekli ve gerçekçi çalışmalar yapıldığında, markanın tüketici gözünde edineceği imajı sağlam olacaktır. Ancak marka imajının, marka için bir etiket olduğu ve doğru çalışmaların yapılmasının önemi göz ardı edilmemelidir. Yanlış marka çalışması yapan şirket ve kurumların, müşteri ve tüketici gözünde oluşturduğu yanlış algıyı silmek için çok ciddi çalışmalar yapması gerektiği ve genelde de eski imajın toparlanamadığı da bilinmelidir. Bu nedenle doğru çalışma marka ve kurum varlığı için büyük bir öneme sahiptir.

Marka imajı oluşturmak neden önemlidir?

Günümüzde hangi sektör olursa olsun çok sayıda marka mevcut olduğu ve sektör içerisinde varlıklarını sürdürebilmek için rekabet içerisinde oldukları bilinen bir gerçektir. Yeni kurulacak bir markanın da yıllardır sektör içerisinde olan bir markanın da rekabet içerisinden sağlam çıkması ve büyüyebilmesi için içerisinde bulunduğu şartların gereksinimlerine uyum sağlaması gerekmektedir.

Marka imajı oluşturmak, markanın tanınırlığının sağlanması ile artmasına yardımcı olur. Tanınırlık artışı sayesinde satış sayısında da artış gözlenir. Müşteriler kendi aralarında markanın tanıtımını ister istemez yaparak doğal satışın yolunu da açmış olurlar. Doğal bir şekilde tüketicilerin markayı tanıtıyor olması ise en güçlü marka imajı sağlayan unsur olarak görülmektedir. Çünkü insanlar çevrelerine ve sevdiklerine her zaman için en iyisi olduğunu düşündüğü şeyleri önerir.

Kurum imajı için günümüzde çok detaylı pazar araştırması ve tüketici çalışması yapılarak kurum imajının doğru yansıtılabilmesini hedefleyen çalışmalar hazırlanmaktadır. Bu çalışmalar sayesinde de kurumun varlığını sürdürmesinin yanı sıra sektör içerisinde büyümesi de sağlanabilmektedir.

Marka imajı oluşturmanın avantajları

Doğru marka imajı oluşturmak kurumlar için çok ciddi bir çalışma ve öneme sahiptir. Bu doğrultuda da markalar doğru marka imajı çizmek için çalışmalar gerçekleştirmekte ve bu plan doğrultusunda ilerlemektedir. Marka imajı oluşturan bir kurumun elde edeceği avantajlar ise şu şekilde sıralanabilmektedir.

  •   Yeni ürünlerin ortaya çıkartılmasından sonra tüketicilerin olumlu düşüncelerinin yayılması sağlanır.
  •   Kurumun normal satış fiyatlarından daha yüksek satış gerçekleştirmesin sağlanır.
  •   Sık satın alımlar sayesinde müşteri sadakati oluşumunu ve artışı sağlanır.
  •   Olumlu söylemler ile kulaktan kulağa pazarlamanın etki etmesi sağlanır.
  •   Güçlü olan satış kanalının yüksek seviyede yarattığı etki görülür hale gelir.
  •   Kaliteli çalışanların kuruma gelmesi sağlanır.

Yukarıda yer alan belli başlı etkiler bile bir kurumun marka imajı oluşturduktan sonra elde ettiği avantajlar ile marka imaj çalışması yapmadan önceki hali ile çok ciddi değişim ve iyileşmelere sahip olacağını gözler önüne serebilir. Bu seviyede ciddi etkiler yaratabilen marka imaj çalışmalarına şirketlerin ve kurumların daha fazla bütçe ve zaman ayırdığı da her geçen gün gözlenmektedir.

Marka imajı nasıl iyileştirilir?

Mevcut marka imajı oluşturulmasının yanı sıra marka imajının iyileştirilebilmesi de günümüzde yapılan çalışmalar içerisindedir. Ancak marka imajı oluşturmak, mevcut bir marka imajının iyileştirilebilmesine kıyasla daha hızlı yanıt verir. Bu aşamada eski imajın ne durumda olduğu çalışmanın cevabını etkileyecek önemli bir unsur olarak görülmektedir. Eğer ki markanın sahip olduğu imaj iyi değil ise yapılacak olan imaj çalışmaları ne kadar iyi olursa olsun markayı eski haline getirmek her zaman mümkün olmayabilir. Bu doğrultuda bir marka imajı iyi hale nasıl getirilir dendiğinde;

  •   Marka kimliği hazırlamak
  •   Marka mesajını birçok platformda yayınlamak
  •   Pazarlama çalışmalarında da reklam çalışmalarında da tutarlı olmak
  •   Müşteri ile bağı kopartmamak
  •   Müşteri destek aşamasında kaliteyi yükseltmek
  •   Olumlu yorumlar almak için eksiklikleri düzeltmek

Mevcut marka imajının iyileştirilmesi için kurumun ya da şirketin kendisine yapabileceği düzeltmelerden birkaç tanesi olacaktır. Eğer ki mevcut düzeltme çalışmaları markanın olumsuz olan imajını düzeltmeye ve olumlu alana çekmeye yarar ise yine yakalanan istikrarın bozulmadan devam ettirilmesi gerekir. Ancak marka imaj iyileştirilmesi yapmak için illa kötü bir algıya sahip olmak gerekmez. Markaların mevcut ilerleyişlerinde iyileşme istemesi, sektör içerisinde büyüme hedeflemesi ve kurumsal bir atılım yapmaları marka imaj çalışmaları yaptırmaları için yeterli olan nedenler olacaktır. Yine bu tür marka çalışmaları yaptıran kurum ya da şirketlerin de büyüme gözlediklerinde istikrarlı şekilde iyileştirdikleri konularda devam etmeleri gerekmektedir. Bunun sebebi ise her geçen gün artan ve çeşitlenen Pazar ağı içerisine eklenen markaların her zaman için rekabet ortamını canlı tutacağı gerçeğidir.

]]>
https://www.webtures.com/tr/blog/marka-imaji-nedir/feed/ 0
Google Unutulma Hakkı Nedir? Nasıl Kullanabilirsiniz? https://www.webtures.com/tr/blog/google-unutulma-hakki-nedir-nasil-kullanabilirsiniz/ https://www.webtures.com/tr/blog/google-unutulma-hakki-nedir-nasil-kullanabilirsiniz/#respond Thu, 24 Feb 2022 14:26:24 +0000 https://www.webtures.com/tr/blog/?p=17896 Arama motorlarında isminizle ilgili aramalarda çıkan sayfaları, sonuç sayfasından kaldırabileceğinizi biliyor muydunuz? 2014 yılının Mayıs ayında Avrupa Adalet Divanı tarafından verilen karar sonucunda Google tarafından da kabul edilen unutulma hakkı ile bu mümkün. Detaylarına beraber göz atalım.

Unutulma hakkı nedir?

Unutulma hakkı, 2014’te Avrupa Birliği’nde resmileşmiş ve Google’ın kabul ettiği haktır. Karar doğrultusunda kişilerin adları ile ilgili aramalarda istenmeyen bazı sonuç sayfaları silinebiliyor. Ancak içeriğin internet ortamından tamamen kaldırılması için web site yöneticisi ile iletişime geçilmesi gerekiyor.

Unutulma hakkının kullanılabilmesi için mahkemeler dört ana kriter belirlemiştir. Bunlar ilgili bilginin yanlış olması, yetersiz olması, alakasız olması veya aşırı olmasıdır. Bu durumlardan herhangi birinin sağlanması sonucu ilgili aramanın sonuç sayfası değiştirilebilir. Ancak ilgili sayfalar diğer sorgular için sonuçlarda kalabilir.

Hangi durumlarda unutulma hakkı kullanılabilir?

  • Sayfa güncel değilse veya yanlış bilgi içeriyorsa,
  • Sayfada konu hakkında yeterli bilgi verilmiyorsa
  • Sayfa konudan bağımsız bir şekilde alakasız bilgiler içeriyorsa
  • Sayfa olması gerekenden fazla, aşırı bilgi içeriyorsa

Yukarıdaki durumlarda unutulma hakkı kapsamında ilgili sayfaların Google’dan kaldırılması mümkün. Ancak ilgili sayfadaki verilerin tarih, bilim veya istatistik amacıyla kullanıldığı görülürse unutulma hakkı talebi reddedilebilir.

Unutulma Hakkı Nasıl Kullanılabilir?

unutulma hakkı nasıl kullanılır

Sizin adınıza oluşturulmuş, sizin hakkınızda doğru olmayan veya eksik bilgi içeren sayfaları Google arama sonuçlarından kaldırmak için neler yapmanız gerektiğini açıklayacağız.

  1. g.co/legal sayfasını ziyaret edin,
  2. Talep oluştur seçeneğine tıklayın,
  3. Google Arama seçeneğini seçin,
  4. Açılan sayfadan “Kişisel Bilgiler” seçeneğini seçin,
  5. Ardından “Unutulma Hakkı: Yerel yasalar uyarınca bilgilerin arama sonuçlarından çıkarılması talebi” seçeneğini seçin. (Türkiye veya Sırbistan dışında bir ülkeden talep oluşturacaksanız “Unutulma Hakkı: Avrupa veri koruma yasalarına uygun şekilde bilgilerin liste dışı bırakılması talebi” seçeneğini seçmeniz gerekir.)
  6. Açılan sayfadaki formu eksiksiz bir şekilde doldurup formu Google’a göndermelisiniz.

Gönderdiğiniz formun Google tarafından ne zaman işleme alınacağına dair bir süre bulunmuyor. Ancak formu gönderdikten sonra bir süre cevap alamazsanız veya olumsuz cevap alırsanız Kişisel Verileri Koruma Kurumu’na da başvurabilirsiniz.

Sosyal Medya Yasası ile Unutulma Hakkı

2021 yılında kabul edilen sosyal medya yasası ile ülkemizde de gündeme gelen unutulma hakkı, sadece arama motorları için geçerli bir hak değil. Sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımlar da tıpkı arama sonuç sayfasının düzenlendiği gibi düzenlenebiliyor.

Unutulma hakkı yasasının detaylarını ve bu haktan KVKK yardımı ile nasıl yararlanabileceğinizi buradaki linkten öğrenebilirsiniz.

]]>
https://www.webtures.com/tr/blog/google-unutulma-hakki-nedir-nasil-kullanabilirsiniz/feed/ 0
Online İtibar Yönetimiyle İlgili 7 Soru ve Yanıtı https://www.webtures.com/tr/blog/online-itibar-yonetimiyle-ilgili-en-cok-sorulan-7-soru-ve-yanitlari/ https://www.webtures.com/tr/blog/online-itibar-yonetimiyle-ilgili-en-cok-sorulan-7-soru-ve-yanitlari/#respond Fri, 29 Nov 2019 06:02:23 +0000 https://www.webtures.com.tr/blog/?p=13521 Online İtibar Yönetimiyle İlgili En Çok Sorulan 7 Soru ve Yanıtı

Yeni bir gün, kriz yaşayan bir marka daha…  Geçen yıl Chipotle, bu yıl United Airlines ya da gelecek yıl <boşluğu doldurun> olsun, çözülmesi gereken itibar sorunları olan şirketlerin listesi hiç kısalmıyor.  Bunların çoğu, sarsıntı yaşayan bir yolcuyu uçaktan sürüklemek kadar kötü olmasa da, daha küçük sorunlar bile marka adı içeren arama sonuçlarına veya şirket hakkında yapılan yorumlara etki edebilir ve uzun vadeli sorunlara neden olabilir.

Online itibar sorunlarını çözmek, hele de ilk defa deniyorsanız oldukça kafa karıştırıcı ve zor olabilir.  Bu nedenle, bize en çok sorulan soruları ve yanıtlarını paylaşmanın sizler için yararlı olabileceğini düşündük.

OLUMSUZ BİR YORUMA NASIL CEVAP VERMELİYİM?

Yorumun içeriğine bağlı olarak, birçok işletme sahibi olumsuz bir yoruma cevap vermeleri halinde yorumu cevapsız bırakmaktan daha fazla zarara neden olabilir, çünkü kızgın bir müşteriye cevap yazarken düşülebilecek birçok hata vardır.  Bu nedenle, anında cevap vermek yerine, önce bir durun ve cevap vermek için bir stratejiniz olduğundan emin olun.

İlk adım, yazılan yorumu değerlendirmek olmalıdır. Yorumu dikkatli ve tedbirli bir şekilde değerlendirmek oldukça önem taşır.  Yorum yazan kişiler yorumlarında da belirttikleri bir endişe hakkında anında cevap vermenizi beklerler. Bu tip yorumlar, konuyu doğrudan çözüme ulaştıracak bir şekilde derhal cevaplandırılmalıdır.

Yorumu yapan bazı kişiler sadece öfkelidir ve sorunlarına çözüm aramazlar, sadece yaşadıkları bu korkunç deneyimi diğer insanlara duyurmak isterler çünkü memnun kalamamışlardır ve işletmeye kırılmışlardır. Bu tip yorumlara oldukça anlayışlı bir şekilde cevap vermek çok önemlidir.  Sırf yorum yapan kişiyle aynı fikirde olmadığınız için savunmacı bir şekilde ateşe ateşle cevap vermeyin. Yoruma verdiğiniz cevap hep orada kalacak ve sadece yorum yapan kişi tarafından değil, birçok kişi tarafından okunacak. Bu sebeple cevabınızın işletmenizi olumlu yansıtması gerekir.

Aşağıda belirtilen adımları izlemenizi tavsiye ediyoruz:

  1. Geri bildirim bırakmak için zaman ayırdıkları için yorum yapan kişiye ismiyle hitap ederek teşekkür edin
  2. Durumun farkında olun (verdiğiniz cevabın çok genel bir cevap gibi görünmesini istemezsiniz)
  3. Yaşadıkları olumsuz deneyim dolayısıyla onlardan özür dileyin
  4. Normalde işlerin bu şekilde işlemediğini belirtin
  5. Bir daha kimsenin böyle bir deneyimi yaşamamasını sağlamak için atacağınız adımlardan bahsedin
  6. Müşterilerin sizinle doğrudan iletişime geçmelerini isteyerek durumu düzeltmek istediğinizi hissettirin.
  7. Adınızı ve doğrudan bir telefon numarası ve/ veya e-posta adresinizi verin

Doğal sesinizi kullanmaya çalışın, içten ve dürüst olun. Kulağa resmi gelen PR ifadeleri sadece yorumlara cevap verirken işe yaramıyor; gerçek bir birey olarak cevap vermek sorunu çözüyor.

SORUNU DÜZELTMEK İÇİN NE KADAR ZAMAN ALACAK?

Kimsenin duymak istemediği cevap: duruma göre değişir 🙂

Gerçekten sorunu düzeltmek için gereken zaman problemin nerede olduğuna, söz konusu sorunun büyüklüğüne ve hedefin ne olduğuna bağlı.

Google’ın arama sonuçlarını tamamen değiştirmek zaman alır, çünkü Google’ın arama sonuçlarında “mükemmel ürün çeşitliliği” olarak gördüğü şeyi değiştirmeye devam eden birçok ayrıntı var. Google sonuçlarını eskisi kadar hızlı değiştirmiyor; eskiden arama sonuçlarını 3 ay içinde tamamen değiştirebiliyorduk, sonra bunu 6 ay olarak değiştirmek zorunda kaldık. Şimdiyse Google arama sonuçları üzerinde önemli bir etki yaratmak yaklaşık 9 ay sürüyor.  Yol boyunca giderek artan birçok değişiklikler görüyoruz, ancak Google mevcut durumunu değiştirmeye pek niyetli değil.

Yelp veya Google inceleme puanlarını iyileştirmek için, puanları ayda 2 puan geliştirdiğimiz de oldu, çözülmesi zor olan projeler üzerinde bir yıl kadar çalıştığımız da.  Her operasyonel risk yönetimi projesi benzersizdir, bu nedenle ne yazık ki bu soruyu cevaplamak kolay değil.

GOOGLE ARAMA SONUÇLARINDA OLUMSUZ BİR MAKALEYİ NEDEN GÖSTERİR?

Google algoritmasının, arama kutusuna girilen belirli arama sorgusuna dayanarak çeşitli arama sonuçlarını toplamaya çalıştığını anlamak önemlidir. Hakkınızda yazılmış olumsuz bir şeyler ayıklanmıyor, bunun markanızla şahsen bir ilgisi yok; belirli siteler içerisinde barındırdığı bilgiler doğrultusunda arama sonuçlarının herhangi bir sayfasında belirecektir.

Google, göstereceği sitelerin ne kadar yetkili ve güvenilir olduğuna, aynı zamanda sosyal paylaşımlar ve backlinkler gibi diğer ölçümlere de bakar. Google her kullanıcının arama amacını yerine getirmeye çalışır, bu nedenle bir arama sorgusu için çok sayıda benzersiz sonuç görürsünüz.

Örneğin, birileri arama kutusuna herhangi bir marka adı yazacak olsaydı, çıkacak olan sonuçlardan bazıları kullanıcıların markayla iletişim halinde kalabilmeleri için oluşturduğu sosyal medya profillerini, markayla iş yapmak isteyen potansiyel müşteriler için şirketin web sitesini içerirdi. Ayrıca, kariyer fırsatlarını arayan kullanıcılar için glasdoor gibi profillerini de bulabilirdiniz.

Temel olarak, Google her bir kullanıcının belirli ihtiyaçlarını bilmediğinden, olabildiğince fazla kullanıcıyı memnun etmek için en iyi sonuç çeşitlerini bir araya getirir…Ne yazık ki bunu yapmaları hakkınızda yazılan, başkalarının da görmesini istemediğiniz olumsuz yorumları da içerebilir.

OLUMSUZ BİR YORUMU KALDIRABİLİR MİYİM?

Bir işletme sahibini veya pazarlama müdürünü olumsuz bir yorumdan daha fazla rahatsız edebilen sadece çok az şey vardır.  Olumsuz yorumlar si-nir bo-zu-cu-lar. Bu nedenle bize en çok sorulan soru, “Olumsuz bir yorum kaldırılabilir mi?” şeklindedir.

Cevap… zaman zaman.

Her inceleme sitesinin yapılan incelemeler için kendi kuralları vardır. Bu kurallar doğrultusunda iletişime geçerek kaldırmayı deneyebilirsiniz. Ancak bu bir karalama kampanyası ise muhtemelen yanıt alamayacaksınız.

İNSANLARIN NE DÜŞÜNDÜĞÜ NEDEN ÖNEMLİDİR?

Fark yaratır, önemlidir. Şirketinizin iyi olduğunu içtenlikle hissediyorsanız, bunun internetteki varlığınızda da görülmesi gerekir.  Bilirsiniz ki ilk izlenim çok önemlidir. Çoğu zaman, ilk izleniminiz, Google’a adınız yazıldığında arama sonuçlarında görünen ilk şey olacaktır.

Kendinizi müşterinin yerine koyun. Beraber çalışabileceğiniz birçok şirket arasında seçim yapıyorsanız, en iyisini bulmak için her türlü araştırmayı yaparsınız. Yaptığınız şey her ne kadar iyi olursa olsun, birçok müşteri hakkınızda yazılan olumsuz makaleler veya incelemelerden dolayı başka bir şirkete yönelebilir, bu yüzden insanların internette markanızla ilgili yazdıkları önem taşır.

PEKİ NE YAPABİLİRİM?

Birçok müşteri sürece yardımcı olmak için neler yapabileceklerini soruyor, bu coşkuyu ve sorunu çözmeye olan ilgiyi karşılıksız bırakmamalarını seviyoruz. Yapılabilecek birçok şey var, ancak yapılabileceklerin en yararlısı markanızı geliştirmek için sürekli tedbirli olmak.

Röportajlar, podcast’ler, buluşmalar, seminerler veya etkinlikler için sürekli fırsat kollayın. Markanızı temsil etme fırsatı bulacağınız ilginç etkinlikleri bulmaya zaman ayırın. Halkın gözünde ne kadar var olursanız, yeni tüketicilerle (itibarınızı arttırmanıza yardımcı olacak) etkileşimde bulunma, yeni içerik yaratabilecek yayıncılar tarafından tanınma ve markanızı sohbete dahil etme şansınız o kadar fazladır, ki bu umursadığınızın bir göstergesidir.

MARKAMIN NASIL KONUŞULDUĞUNU DEĞİŞTİRMEK İÇİN NE YAPMALIYIM?

Pek çok şirket yapılması gerekenin marka iletişimini değiştirmek olduğunu düşünür, çünkü günün sonunda insanların hakkınızda konuşması için yeni, pozitif ve güncel bir şey başlatmak istersiniz. Ondan önce mevcut iletişiminizde neyin yanlış olduğunu hiç düşündünüz mü? İletişimi değiştirmek yerine, neden influencerların halihazırda sahip olduğu etkiden faydalanıp markanızın yarattığı algıyı bu şekilde değiştirmiyorsunuz?

Çoğunlukla, şirketler müşterilerinin nelere ihtiyacı olduğunu veya ne istediklerini dinlemeden tüm varlıklarını göstermek, yapabildiklerini övmek ve daha önce farklı olan bir durumu nasıl geliştirdiklerini göstermek isterler. Sorular sormak ve müşteriler için uygun bir kaynak olmak, bağlantı kurmanın ve etkileşime girmenin daha kolay bir yoludur.

Her müşteri aynı değildir. Markanızın etrafındaki konuşmaya dahil olmak, yalnızca müşterinin ihtiyaçlarını ifade etmesine yardımcı olmakla kalmayacak, ayrıca markanızın geneline olan bakış açısını da değiştirebilecek. Kimsenin dinlemediği bir sohbeti kim yönlendirmek ister ki? Mevcut konuşmaya dahil olmak ve başkalarını dinlemek, sadık, mutlu müşteriler için bir temel oluşturacak, aynı zamanda gerçek hayatta ve internette markanızın kimliğini oluşturacaktır.

Çok daha detaylı ve profesyonel bir hizmet arayışındaysanız Online İtibar Yönetimi hizmetimizi inceleyerek bizimle iletişim kurabilirsiniz.

]]>
https://www.webtures.com/tr/blog/online-itibar-yonetimiyle-ilgili-en-cok-sorulan-7-soru-ve-yanitlari/feed/ 0
Algı Yönetiminin Online İtibara Etkisi https://www.webtures.com/tr/blog/algi-yonetiminin-online-itibara-etkisi/ https://www.webtures.com/tr/blog/algi-yonetiminin-online-itibara-etkisi/#respond Thu, 30 May 2019 09:28:32 +0000 https://www.webtures.com.tr/blog/?p=13359 Algı yönetimi ve Online İtibarı anlatmak için sadece bir kaç dakikanı alacağım, içeriği okuyup başlıkta olduğu gibi marka algımızın nasıl zekice ve uzun süredir itibara etki ettiğini benimle birlikte öğrenmek ister misin?

Algı ve Algı Yönetiminin Ne Olduğundan Başlayalım.

Beynimiz doğduğumuz andan bu zamana kadar yaşadığı deneyimlerini, hissettiklerini kayıt altına alır. Hayatı boyunca benzer bir olay yaşadığında, beyin kayıt alınmış hislerden uygun olanı bulur ve yeni olayı geçmiş deneyimler üzerinden değerlendirir. Gözden veya kulaktan giren bilgiyi beynimiz “olsa olsa teorisinden” faydalanarak %99.9’unu kendi oluşturur. Her insanın beklentisi, ihtiyacı, ilgi alanı, içinde yetiştiği ortam farklı, bu farklılıklar kişinin aynı olaya farklı tepkiler vermesinde etkili olmaktadır.

Geçmişten bu yana hayatımızda olan algı yönetimi, özellikle satış alanında son derece etkili bir süreç oluşturuyor. Gün boyu gördüğümüz herhangi bir slogan, fotoğraf, video veya benzeri içerik, doğrudan algının değişmesine yol açabiliyor. Özellikle reklamlar üzerinden gerçekleştirilen süreç, ürün veya hizmet satışlarının artmasını destekliyor. Örneğin; kişide o ürüne dair ihtiyaç algısı yaratılabiliyor. Nitekim, bu da o ürünün satışlarına ivme kazandırıyor.

Algı Yönetiminde Dijital Reklamlar

Milyonlarca kişiye ulaşan web siteleri üzerinden reklam yayınlayabilirsiniz. Ürünün daha fazla bilinir olmasını sağlayan bu reklamlar, aynı anda milyonlarca kişiye ulaşabiliyor. Ayrıca çeşitli videolar ve buna benzer multimedya içerikleri oluşturarak da ihtiyaç algısını internet üzerinden yaratabilirsiniz. Dijital pazarlama ile oluşturulan marka bilinirliği, söz konusu duruma örnek teşkil edebilir. İnternet sayfasının daha fazla kişiye erişmesine yardımcı olan bu durum, gelirlerin artmasına da olumlu yönde katkı sağlıyor.

Google Reklamlarını Kullanın

Marka bilinirliğini arttırmak, algı yönetimi, ürün satışı ve tanıtım gibi pek çok ihtiyaç kapsamında Google Reklamlar hizmetini kullanabilirsiniz. İnternet sayfalarında yayınlanan banner ve benzeri türdeki reklamlar, doğrudan algı oluşturmaya katkıda bulunuyor. Üstelik bütçe dostu çözümler sunan bu reklamlar, dilediğiniz miktarda harcama yapmanızı destekliyor. Böylelikle reklam için ayırdığınız düşük bütçeyi dahi etkili bir şekilde kullanma şansı elde edebilirsiniz. Tabi hedef kitlenizi çok iyi şekilde belirlemeniz önemli.

Marka Algınızı Önceden Oluşturun

Kullanıcılara ne şekilde ulaşacağınız önemli olduğu gibi onlara sunacağınız içerik de önemlidir. Önceden planlarınızı yapmanız ve çalışmalarınızı hazırlamanız, süreci çok daha profesyonel bir şekilde yürütmenizi destekliyor. Kişilerde ne gibi bir algı yaratmak istediğinize karar verin ve buna uygun yolu izleyin. Başarı şansınızı arttıran planlama, ayrıca riskleri de önceden görmenizi sağlayabilir.

Algının Online İtibar Yönetimine Etkisi

İtibar yönetimi eşittir “algı yönetimidir”. Dijital mecralarda markanızı güçlü kılacak bir dijital pazarlama aracıdır. Online itibar yönetimi içerisinde müşteri ilişkileri, algı yönetimi, bilişim hukuku, internet ve sosyal medya takibi, SEO gibi çalışmalar yer almaktadır. Arama sonuçlarında markanın adına çıkan en ufak bir olumsuz detay markaya zarar verebilir. Online itibar yönetimi markanın oluşturduğu algıyı doğru yönetmek için yapılan çalışmadır. İnternette markanız ile alakalı değerlendirme eleştiri ve yorumları denetleyerek marka hakkındaki görüş ve düşünceleri analiz etme ve algıların markanın lehine yöneltilmesine Online itibar yönetimi denir.

Doğru bir algı yönetimi ile kullanıcının/müşterinin gözleri ile değil bilinçaltı ile görmesi hedeflendiğinde, doğru kar artışlarına ulaşmak kolaylaşacaktır. Algı yönetimini Online itibar yönetimine taşımak için yapılması gereken internet üzerinde aksiyonları hitap edilen kitle üzerinden analizler oluşturarak doğru stratejiler kurmalıyız. Online itibar yönetimini marka, ürün, servis ve aynı zamanda dijital ortamlardaki algı yönetimi olarak özetleyebiliriz.

Marka Algısını Yönetmek

Reklamların algı yönetiminde kullandıkları en büyük güç ise marka algısı oluşturmaktır. Kullanıcılar karar verme aşamasına gelindiğinde son kararı algılarına güvenerek verirler. Her marka kişilik özelliklerine sahiptir, marka algısını yönetmek için;

  • İletinin yalınlığı,
  • Anlaşılır olması,
  • Hitap edilen hedef kitlenin belirlenmesi,
  • Markanın netliği,
  • Markada görsellik kullanılması gibi detaylandırabildiğimiz ögeler göz önünde bulunmalıdır.

Algıyı Nasıl Yönetebiliriz?

Karşımızda ki kişinin algısını yönetebilmek için, bu beş duyu organını istediğimiz şekilde yönlendirebilmeliyiz. Algı seçenekleri sever, karşımızdaki müşteri veya kullanıcıya soru sormak yerine;  “bu mu? – o mu?” şeklinde seçenek sunarsak, müşteri/kullanıcı ürünü satın almayı tartışmaz, hangisini seçeceğine odaklanır. Ürün veya hizmetin hitap ettiği kitleyi çok iyi analiz etmeli, kişinin tüm algısını tek bir noktaya (ürün/hizmet) çekmek istendiği durumlarda, beklentinin üzerine çıkmalıyız.

“Tat alma duygumuz olmasaydı bugün elmayı çok seviyorum dediğimizde belki elmanın görüntüsünden, belki kokusundan bahsediyor olacaktık.

Algımızı Nasıl Yönettiler?

Geçmiş veya günümüzden dikkatinizi çekebilecek bir örnek ile devam edelim;

  • Mustafa Kemal Atatürk İzmir’e girince ayakları altına serilen Yunan Bayrağını çiğnemeyerek düşmanlığı devam etmek istemediği algısı yaratmış ve Yunan bir devlet büyüğü Türkiye’ye gelerek Atatürk’le dostça iletişim sağlamıştır.
  • Dünyada nüfusumuzun %45’i aktif sosyal medya kullanıcısıdır, herhangi bir hesaptan doğru ya da yanlış bir bilgi üretip paylaşım yapıldığını düşünelim. Bu hesabın etkili bir kitlesi var ve paylaşım zamanla yayılmakta, paylaşılan bilgi bir süre sonra eko yapıp bilgi paylaşılan sosyal medya kullanıcısına geri gelebilir. Bilgi kullanıcıya geri döndüğünde “aa gerçekten öyleymiş gördün mü?” diyebilecek hale gelebiliriz.
  • Geçtiğimiz dönemlerde Edward Bernays yaptığı araştırma sonucunda; Amerika’da tüketilen, ağırlıklı olarak orduya satılan, yeşil renkli pakete sahip sigara, o dönem kadınlar tarafından %3 – %4 civarında sigara içildiğini tespit etmiştir. Edward “ben bu oranı arttırırım” diyerek kolları sıvıyor peki bu oranı nasıl arttırıyor? Şükran günü yürüyüşünde New York’ta  10 tane kaliteli ve seçkin ailenin genç kızlarının eline sigarayı tutuşturuyor ve kızlar yürürken attıkları sloganlarla erkeklerle eşit olduklarını vurguluyorlar. Sonraki dönem, takip edilen 20 sene içinde kadınların sigara içme oranı %30 yükseliyor.
    • Edward bununla da kalmıyor. Yeşil renk askeriyeye hitap eden bir renk olduğu için kadınların çok tercih etmediğini gözlemliyor. Yeşil giyinme balosu organize ediyor ve yeşil rengini moda haline getiriyor, o dönem Vogue Dergisi yeşil giyinen kadınları elinde sigaralarıyla resimlerini yayınlamasının ardından satışlar artışa geçiyor.
  • Sinema kültüründe kullanılmış olan algı yönetimi ise 25. Karedir. Gözlerimiz saniyede 24 kare seçmektedir. 25. Karede gösterilen sahneyi beyin görür göz görmez. 1957 yapımı bir filmde “kola iç patlamış mısır ye” kareleri yerleştirilmiştir. 25. Kare günümüzde yasaktır.

algi_yonetimi_25._kare

Logolarıyla Algımızı Yöneten Büyük Markalar

FedEx

Bu logo da şirketin lojistik sektöründe yer almasını ve şirketin ileri görüşlülüğünü simgelediği belirtiliyor.

online_itibar_yonetimi_fedex

Adidas

Tüm sporcuların üstesinden gelmek zorunda olduğu zorlukları temsil eden bir dağı simgeliyor. Bunun yanı sıra artış grafiğinin de sergilendiğini görebiliriz.

algi_ve_itibar_yonetimi_adidas

Google

Google logosu sırayla üç ana renge sahiptir ancak ikincil bir renkle sahip olduğunu düzen kırılmıştır. Bu renk seçimleri ve sıralanışı tamamen kasıtlıdır. Kurallara uymadıkları ve aynı zamanda da sıkıcı olmadıklarını göstermek için böyle bir yönteme başvuran şirket, akılda kalmak için basit bir yazı stili ve buna uygun renkler kullanmıştır.

algi_itibar_yonetimi_google

]]>
https://www.webtures.com/tr/blog/algi-yonetiminin-online-itibara-etkisi/feed/ 0
Kişisel İtibar Yönetimi Nedir? https://www.webtures.com/tr/blog/kisisel-itibar-yonetimi-bireyler-google-sonuclari-nasil-elde-eder/ https://www.webtures.com/tr/blog/kisisel-itibar-yonetimi-bireyler-google-sonuclari-nasil-elde-eder/#comments Wed, 22 May 2019 13:02:50 +0000 https://www.webtures.com.tr/blog/?p=13278 Haber sitelerinin tümüyle utanılası davranışlarla ilgili içerik yayınlamasının bir nedeni var. Başımıza gelmedikçe hepimiz bir itibar zedelenmesi hikayesini severiz. Ünlüler hakkındaki söylentiler gibi. 4 Temmuz’da bir dizi kişisel itibar Philadelphia’daki gibi patlak vermeye başladığında, en güncel ve en detaylı anlatımları okumak için ekranlara tıklıyor ve sayfaları kaydırıyoruz.

Bu dergi kapağında yer almayabilirsiniz, ancak yine de bir itibarınız var. Bu itibarın yönetilmesi gerekiyor.

Okuduğunuz makale, günümüzün itibar odaklı kültüründe kişisel itibar labirentinin karmaşıklığıyla başa çıkabilmek için sunulan bir alan rehberidir. Herkesin bir itibarı vardır. Bu nedenle, herkes bu itibarı yönetme sorumluluğuna sahiptir.

Kişisel İtibar Neden Önemlidir?

Kişisel itibar yönetimi sadece ünlüler için değildir

Çoğu insan kişisel itibar yönetimi terimini duyduğunda, akıllarına gelen ilk şey söylentiler, yorumlar olabilir.

Fakat gerçekte, herkesin güçlü veya zayıf bir itibarı vardır. Her bir insanın itibarı, ne derece güçlü veya zayıf olursa olsun, kendi etki alanında önemlidir. Dünyamız sosyal etkileşimi ve sosyal medya ağları ortamının enerjisiyle yönetiliyor. Bu nedenle, bir bireyin imajı, başka hiçbir neslin uğraşmak zorunda olmadığı bir boyuta ulaştı.

Bugün, itibar sorunları elektronik ortamdaki varlığını sonsuza kadar koruyabilir, milyonlarca izleyiciye ulaşıp viral olabilir ve birkaç saatlik zaman dilimi içinde kişinin halkın beğenisini almaktan onay kazanmasına yardımcı olabilir.

Kişisel itibar yönetimine sadece ünlüler ihtiyaç duymaz. Bir dereceye kadar herkesin, çevrim içi varlığının yönetimine ve korunmasına dikkat etmesi gerekir. Kişisel itibar, bir işi güvence altına almak veya şirket çalışanları tarafından kara listeye alınmak arasındaki fark gibi görülebilir. Kişisel itibar, adınızı HOA (Ev Sahipleri Derneği) başkan adayları listesinin en üstüne yazdırabilir veya siz parkın önünden geçerken mahalledeki annelerin tartışmalarına sebebiyet verebilir.

Kişisel itibar kişisel hijyen gibidir

Kişisel itibar yönetimini, kişisel hijyen gibi düşünmek oldukça yararlı olacaktır. Çoğu insan dişlerini düzenli olarak fırçalamayı, duş almayı, tırnaklarına ve saçlarına bakım yapmayı ve vücudunun kötü kokmasını engellemeye çalışır. Sosyal açıdan bakıldığında bunlar oldukça makul davranışlardır.

Kişisel hijyen kimin sorumluluğu?

Kişisel hijyen bireysel bir sorumluluktur. Elbette, yaşları veya yetersizlikleri sebebiyle kendi başına banyosunu veya bakımını yapamayan kişiler de var. Ancak sağlığı yerinde olan ve zihinsel engeli olmayan çoğu insan bu görevlerin üstesinden gelebilir.

Gereken tek şey biraz zaman ve para mı?

Elbette, ancak çoğumuz kişisel hijyenin için harcanan para ve zamanın iyi bir yatırım olduğuna inanır.

Peki ya yapmazsan?

Duş almayı, tıraş olmayı, saçlarınızı taramayı, tırnaklarınızı kesmeyi, vücut kokunuzu kontrol etmeyi, beslenmenize dikkat etmeyi ve uygun şekilde giyinmeyi bırakırsanız ne olur?

Bunların sonucunda muhtemelen sosyal açıdan dışlanırsınız. Kişisel hijyeni ihmal etmeniz sizinle dalga geçilmesine, uzak durulmasına, başkaları tarafından kınanmanıza, azarlanmanıza ve dışlanmanıza sebebiyet verebilir.

Bu durum, kişisel itibar yönetimine paraleldir. Sonuçları kokulardan bağımsız olsa da, aynı derecede korkunç olabilirler. Herkes kendi itibarıyla ilgilenmekle sorumludur ve bir kez dahi itibarın ihmali söz konusu olursa hayatınız dağılmaya başlar.

İhmalin sonuçları

Hayat ne açıdan “dağılmaya” başlar? Her şey sizin yaşantınıza bağlı olmakla beraber genel açıdan birkaç sonucu sıralayabiliriz. İtibarınızı ihmal ederseniz, yönetimini şans değişkeninin, başkalarının kötü niyetlerinin veya belirsizliğin ellerine bırakmış olursunuz.

Başka hiç kimsenin sizin için dişlerinizi fırçalamayacağı gibi, pek azı kimliğinizi iyi bir şekilde şekillendirecek veya başkalarının sizin hakkınızdaki algılarının olumlu olmasına çalışacaktır. İtibarını ihmal edenler kendilerini romantik ilişkilerde veya arkadaş çevresinde reddedilip, iş veya terfi durumlarında es geçilirken buluyor ve bunu kötü şans diye adlandırıp acı çekiyorlar.

Kulağa acımasızca geliyor ama sosyal açıdan bakıldığında kişinin kendi çevrim içi “markasını” ihmal etmesinin hiçbir mazereti olamaz. Bu sonuçlar kişisel itibar yönetimini teşvik edecek kadar yeterli değilse, o zaman belki de faydaları bu konuda yardımcı olur.

Kişisel itibar yönetiminin faydaları

Durumu abartmak pahasına, kişisel itibar yönetimi olmadan kimse başarılı olamaz.

İtibarınızı temkinli bir şekilde yönettiğinizde, yaşam size fırsat kapılarını açar.

İşte bu faydalardan bazıları.

  • Hayatınızı kendiniz tanımlarsınız. Kişisel itibar yönetimi, bir işletme markası yaratmaya çok benzer. “Ürününüz” nedir veya neyle tanınmak istersiniz? “Hedef müşteriniz” kim ya da çevrenizde nasıl insanlar olsun istiyorsunuz? Her ne kadar çağdaş kültürlerin çoğu sistemsel adaletsizlikten ve bozulan ekonomik veya politik yapılardan dolayı sıkıştırılmış olsa da, hayatınızı yeterli ve uygun bulduğunuz şekilde tanımlamak için gereken araçlara sahipsiniz. Tıpkı taranmış saçlarınızın, hoş kokunuzun, modaya uygun kıyafetlerinizin oluşturduğu kişisel tarzınızı tanımladığınız gibi kişisel markanızı ve itibarınızı da tanımlayabilirsiniz.
  • Başarı başarıyı çeker. İnsanlar sizi belirli bir şekilde algıladıklarında, gerçeklik bu algıların şeklini alır. Bu bir voodoo büyüsü değil. Bu bilim. Örneğin, bir serseri gibi görünüp, işletme kredisi almak için yerel bir bankaya giriyorsanız, başvuru puanınız ne olursa olsun kredi alamayabilirsiniz.
    Buna karşın, özel dikim takım elbise giyiyorsanız, (saçlarınız yeni kesilmiş havası veriyorsa ve kendinize güveninizi yansıtan bir auranız varsa), başvurunuz tam puan almasa bile kredi alabilirsiniz.
  • Güvenlik. Kişisel itibarınızı yönettiğinizde, itibarınız size göz kulak olur. İtibar, size bir iş, ortak, arkadaşlar, bir sosyal güvenlik ağı, mali olanaklar gibi, çoğu insanın başarı olarak kabul ettiği hemen her şeyi verir. İtibarınız olduğunda, sosyal ve finansal güvenlik arenasına girersiniz.
  • Yukarı doğru hareketlilik. Olağanüstü bir itibara sahip olmak, sizi itibarı olmayan veya olumsuz bir üne sahip olan kişilerin olmadığı yerler ve insanlarla etkileşime geçmenizi sağlar. İyi bir itibara sahip olduğunuzda, güce, nüfuz alanına ve daha fazlasına sahip olan insanlara sosyal erişiminiz olur.

Hayatınızda neler olsun istersiniz? İstediğiniz her neyse, kişisel itibarınız bunu size sunacaktır. Fakat önce onu nasıl yöneteceğinizi anlamanız gerekir.

İtibarınızı Nasıl Yönetirsiniz?

Bazı insanlar kişisel itibar yönetiminin bunun gibi bir şey gerektirdiğini düşünmeye meyillidir.

Her nasılsa, üç hecenin bir araya gelmesiyle oluşan “yönetim” kelimesi insanlara kodlayıcıların, bilgisayar hackerlarının, veri bilimcilerin, derin ağ uzmanlarının, Yapay Zeka programcılarının, çeşitli düzeylerdeki yöneticilerin ve ekranda izlenen insanların görüntülerini çağrıştırıyor. Doğruyu söylemek gerekirse, ihtiyacınız olan tek şey bu! Aşağıdaki klişe stok fotoğraf dahil değildir.

Kişisel itibar yönetimi için gerekli kaynaklar

Mevcut bir sorununuz yoksa, kişisel itibarınızı yönetmek için ihtiyacınız olan her şeyi sıraladık.

  1. Çevrimiçi olmanın bir yolu. Bir bilgisayara veya tablete sahip olmanızı öneririm, ancak internete erişebileceğiniz tek yer yerel kütüphanenizse, o bile olur.
  2. Telefon Numarası Birçok sosyal ağ, iki adımlı doğrulama için bir telefon numarası girmenizi gerektirir. Her zaman gerekli değildir, ancak şiddetle tavsiye edilir.
  3. Bir e-posta adresi – Gmail’i aşağıda açıkça açıklanan nedenlerden dolayı öneririm.
  4. İsteğe bağlı olarak: Bir domain satın almak için 50-100 TL

Şimdiyse kaynaklarınızın her biriyle neler yapacağınız.

İtibar Gayrimenkulü: Alanınızı Talep Edin

Yapmanız gereken ilk şey, başlıca sosyal medya ağlarının her birinde hesap açmak. Sosyal medyada zaten bir varlığınız olabilir, ancak hiçbir adımı atlamadığımızdan emin olalım.

Hangi sosyal medya ağlarında bulunmalısınız?

Bu noktada önemli bir iddiada bulunacağım. Tüm büyük sosyal medya sitelerinde kullanıcı adınızı almanızı ve profilinizi oluşturmanızı tavsiye ediyorum.

  • LinkedIn – Sizin çevrim içi özgeçmişiniz. İşe alım yapanlar, meslektaşlar ve işe alım yöneticileri bu mecraya düzenli olarak mevcudiyetlerini parlatmak (ve seninkini kontrol etmek için) gelirler.
  • Facebook – Bir Facebook hesabınız yoksa, bazı insanlar için yoksunuz demektir. Ah, hayat işte. Bunun yanı sıra, Facebook’un mesajlaşma platformu Messenger, dünya çapında iletişim aracı olarak tercih edilen e-postayı geçmeye hazırlanıyor.
  • Twitter – Kullanmayabilirsiniz, ancak kendi isminizde hesap açmalısınız.
  • Instagram – Y kuşağına uyum sağlayıp sağlamamanız önemli değil. Kullanıcı adınızı alın ve bir profil resmi koyun. Şimdilik ihtiyacınız olan tek şey bu.
  • Snapchat – 1980’den sonra doğan insanlar “Snapchat” i çözme konusunda doğuştan gelen bir yetersizliğe sahip gibi gözüküyorlar, ancak bir hesap açmak oldukça kolay.
  • Pinterest – Şaşırtıcı derecede yararlı olabilir.
  • Google+ ve YouTube – İkisi de Google’a ait, yani bir Google veya Gmail hesabınız varsa giriş yapın, hepsi bu kadar. Bir Gmail adresiniz yoksa, gerçekten bir sap açmalısınız.
  • Şiddetle tavsiye edilir – Domain adınızı satın alın. Kendi domaininizi adınızla veya eşdeğer bir adla almak şu anda önemli görünmeyebilir, ancak ne zaman önemli olabileceğini asla bilemezsiniz.

Sosyal profillerinizde hangi adı kullanmalısınız?

İnsanların sizi Google’da en çok hangi ne şekilde aratacağını düşünüyorsanız o adı kullanmanızı tavsiye ederim. Bazı insanlar bir ekran adı veya sahte ad seçer, bunu yapmayın. Böyle yapmanız adınızın ve çevrim içi adınızın aynı olduğunu anlaması için Google’a güvenmeniz gerektiği anlamına gelir.

Bir çocuğun sosyal medya erişimini denetliyorsanız, yasal adını yetişkin oluncaya kadar veya bazı durumlarda yetişkin gibi davranmaya başlayana kadar kullanmamanızı öneririz.

İşte sosyal medya profilinizde kullanacağınız adlarla ilgili bazı ipuçları. Tüm sosyal medya hesapları aynı değildir, bu yüzden bu ipuçlarının tümü geçerli olmayacaktır.

  • Adınız, sosyal medya hesabınız. Bazı evli çiftler ortak sosyal medya hesapları oluşturmayı tercih ederler, her ikisinin de kullanabileceği tek bir hesap için karma bir isim oluştururlar. Bunu yapmak oldukça kafa karıştırıcıdır ve tavsiye edilmez.
  • Düşündüğünüz kullanıcı adı daha önce alınmışsa şu alternatifleri deneyin:
    • İkinci adınızın ilk harfini ekleyin. Örneğin, JohnASmith
    • İkinci adınızı ekleyin. Örneğin, JohnAdamSmith
    • İlk ve ikinci adınız için baş harfleri kullanın. JASmith
    • Soyadınızı kısaltın: JohnAdamSm.
    • Site tarafından izin veriliyorsa isimleriniz arasında kısa çizgiler kullanın
    • İsminizden önce “The Real” (Gerçek) ekleyin – TheRealJohnSmith
    • Adınıza bir yere “Official”(Resmi) ekleyin – JohnSmithOfficial
    • Sayıları kullanmamaya çalışın. Hiçbir şey adınıza veya kullanıcı adınıza bir dizi sayı eklemekten daha az akılda kalıcı ve daha can sıkıcı olamaz. Belki şanslı sayınız veya daha önce bir takımda oynarken giydiğiniz formanın sayısı vardır, yine de bunu sosyal profillerinizde kullanmayın. JohnAdam008710 önerilmez.
  • Seçtiğiniz ad ne olursa olsun, tüm hesaplarda tutarlı olmasını sağlayın. Instagram üzerinde JohnASmith olarak kayıtlıysanız, Pinterest’te de adınız bu olmalı.
  • Zorunda olmadıkça adınızı değiştirmeyin.
  • Peki ya profil fotoğrafları?

Sosyal medya profil fotoğrafları çok önemlidir. Gerçek bir insan olduğunuzu (bir botun aksine) gösterir ve itibarınız hakkında birçok şey söyler. Aşağıdaki kurallardan bazıları esnetilebilir, özellikle de Facebook profil resminizi düzenli olarak değiştirmeye karar verdiyseniz, ancak çoğunlukla bu kurallar geçerli olacaktır:

  • Bir profil resminiz olsun. Hiçbir şey, gerçek bir fotoğrafı olmayan bir sosyal medya profilinden daha yüksek sesle “ben bir botum” diye bağıramaz. Olayın öznesi sizsiniz, yani çocuklarınız, evcil hayvanlarınız, arabalar ve güzel petunyalarınız sizi yansıtmaz.
  • Profil fotoğrafınızı ciddiye alın. Sadece yatakta yatarken çektiğiniz bir selfieyi kullanmayın. Eğer varsa, bir profesyonel tarafından çekilmiş portrenizi kullanın. Yoksa, bir tane edinmek için 100- 200 TL yatırım yapmak isteyebilirsiniz.
  • Fotoğrafınız güncel olsun. 19 yaşındaki haliniz size daha çekici geliyor olabilir ama şimdi 42 yaşındasınız. Mevcut görünümünüze uygun bir fotoğraf koyun.
  • Güneş gözlüğü takmadığınız bir fotoğraf seçin. Gözlüklerle daha havalı görünebilirsiniz, ancak gözlük gözlerinizi görmemize engel oluyor. Bu sebeple gözlüğü çıkartın.
  • Gülümseyin!
  • Tüm profillerde aynı fotoğrafı kullanın. Sosyal medyada profil resminizi ekleyip daha sonra unutacaksanız (örneğin, belki de Pinterest o kadar ilginizi çekmiyordur), sorun değil. Ancak, aynı fotoğrafları çok aktif olmadığınız sürece Twitter ve Instagram için de kullanmalısınız. Bu demek değil ki aynı fotoğrafı kullanmak zorundasınız. Ancak bu, sosyal medya varlığınıza bir eş biçimlilik ve tanınabilirlik havası veriyor.
  • Bulanık, kırpılmış, gruplandırılmış ve pikselli fotoğrafları kullanmaktan kaçının. Profil fotoğrafınız sadece sizin yüzünüzü içermeli, olabildiğince açık bir şekilde.

İtibar faaliyeti: Aktif olun

Kişisel markanızın çevrimiçi görünürlüğü, sosyal medyada ne kadar bulunduğunuza ve ne söylediğiniz, yaptığınız veya yayınladığınıza bağlıdır. Ne kadar aktif olmak istediğinizi belirlemeniz gerek. Bazı insanlar tüm gün boyunca aktif olup Facebook’ta gönderilerini herkese açık olarak yayınlamayı seçebilir. Diğerleri haftada bir veya iki haftada bir gönderi paylaşmayı seçebilir. Bazı insanlar her zaman LinkedIn’de, bazıları ise Instagram’da daha etkindir.

Sosyal medyada yer alarak itibarınızı yönetirken dikkate alabileceğiniz, üç maddede gözlem ve öneriler:

Gizlilik ayarlarınızı kontrol edin

Sosyal medyada görünürlüğünüzün minimum seviyede olmasını istiyorsanız, önlemlerinizi alın. Gelen arkadaş veya takip isteklerini takip edin ve bilgilerinizin görünürlüğünü kontrol edin.

Ne kadar aktif olmak istediğinize karar verin.

Daha aktif olmak daha fazla yönetim anlamına gelir, yani daha fazla risk demektir, bu da daha fazla zaman ayırmayı gerektirir. Farklı hedefler farklı seviyelerde aktivite gerektirir. Örneğin, iş piyasasındaysanız, LinkedIn etkinliğinizi artırmanız gerekebilir. Eski veya sakıncalı gönderilerin gizlenmesi veya silinmesi de ihtiyatlı olacaktır.

Daha aktif olmak istediğiniz siteleri seçin.

Zamanınız ya da asistanlardan oluşan bir ekibiniz yoksa, tüm sosyal medya hesaplarında oldukça aktif olmak zor olabilir. Sizin ve hedefleriniz için en önemli olanları seçin ve o sitelere zaman ayırın.

İtibar tehlikeleri: Risklere dikkat edin

Kişisel itibar takip ve iyileştirme gerektirir, ancak buna bir de bazı ciddi riskler de eklenmiştir. Kişisel itibarın “yönetim” tarafı birkaç belirgin maddede açıklanabilir. Kendinizi kontrol edin ve geçmişi temizleyin.

İlgili: Kişisel bilgilerin çevrimiçi ortamdan kaldırılması

Kendinizi kontrol edin

Sosyal medyanın kısa tarihi, sosyal medyada itibarlarını herkes önünde yerle bir eden insanların kömürleşmiş kalıntılarıyla doludur. Twitter’da bir dizi küfür, kamuya açılan bir ilişki, sarhoşken yapılan çılgınlıkların fotoğrafları veya birinin patronu hakkında atıp tutmak olsun sosyal medyada her şey çabucak kötüye gidebilir.

Kendiniz için bazı kurallar koymayı deneyin. İlk önce, gerektiğinde ağzınızı kapalı tutamıyorsanız gizlilik ayarlarınızı kontrol edin. Üçüncü kadeh şaraptan sonra telefonunuza dokunmamaya özen gösterin. Ne pahasına olursa olsun, itibarınızın korunması telefonunuzdan ayrılmanın verdiği acıya değer.

Geçmişi temizleyin

The Wall Street Journal’ın Eric Schmidt’le yaptığı röportajda, Schmidt; görünüşe göre ciddiyetle, bir gün her gencin, arkadaşlarının sosyal medya hesaplarında saklanan gençlik şamatalarıyla dolu gönderilerden kurtulmak için yetişkinliğe eriştiklerinde isimlerini otomatik olarak değiştirmeye hak kazanacağını öngördüğünü açıkladı.

Ne yazık ki, sosyal medya Schmidt’in istediği kadar bağışlayıcı değildir. Benden başka herkes, gurur duymadıkları şeyleri yaptı :-). Bazılarımız için, bu “gurur duyulmayan” anlar Facebook fotoğraflarında yaşamaya devam ediyor. O fotoğrafların silinmesi için elinizden geleni yapın. Arkadaşlarınıza yalvarın, etiketinizi kaldırın veya revizyonist tarihe bir şans verin.

Schmidt daha sonra bunun bir şaka olduğunu söylese de, “Çok da iyi bir şaka değildi” diye ekledi. Google ve Facebook’un çıkardığı gizlilik konusunda sebep olduğui ahlaki erozyonu kötüleyebiliriz, ancak Eric Schmidt’in başka bir sözünü de kabul etmek zorundayız: ” Hiç kimsenin bilmesini istemediğiniz bir şey varsa, o davranışı en başta hiç yapmamalısınız.”

Sonuç

Kişisel itibar, sanayileşmiş bir toplumda yaşayan her yetişkin insanın sorumluluğudur. Ama aynı zamanda gerçek bir ayrıcalıktır. Kişisel itibar yönetimi doğru şekilde yapıldığında, size güç, fırsat ve yeni ortamlar sunar.

İtibarınızı yönetmek, acı verici veya zaman alıcı olmak zorunda değildir. Yapmanız gereken alanınızı talep etmek, aktif olmak ve bilinçli kalmaktır.

]]>
https://www.webtures.com/tr/blog/kisisel-itibar-yonetimi-bireyler-google-sonuclari-nasil-elde-eder/feed/ 1
Olumsuz İçeriklerin Kaldırılması https://www.webtures.com/tr/blog/olumsuz-iceriklerin-kaldirilmasi/ https://www.webtures.com/tr/blog/olumsuz-iceriklerin-kaldirilmasi/#respond Mon, 22 Apr 2019 15:31:05 +0000 https://www.webtures.com.tr/?p=12845 Online itibar yönetimi olarak da adlandırılan internetteki olumsuz içeriklerin kaldırılması; dijital çağın en önemli halkla ilişkiler yöntemlerinden biri olarak öne çıkar. Özellikle müşteriyle daha sağlıklı ilişkiler kurmak isteyen firmalar, online itibar yönetimi uygulamaları ile internet ortamında saygınlıklarına zarar veren içerikleri pasifize edebilirler. Bu doğrultuda şirket itibarına zarar verdiği düşünülen içeriklerin kaldırılması için şirketler tarafından yaygın olarak kullanılan yöntemler mevcuttur.

Dijital İtibar Yönetimi Nasıl Yapılır?

Online itibar yönetimi son derece geniş bir kavram olmakla birlikte kullanıcılar genel olarak “Google içerik kaldırma” gibi başlıkların üzerinde durular. Şirketin ürün ve hizmetlerine, itibarına ya da saygınlığına zarar verdiği düşünülen içeriklerin internet üzerinden kaldırılması için hukuki yollara başvururlar veya yayıncı ile doğrudan iletişime geçerler. Rekabet Hukuku kapsamında yasal açıdan bağlayıcılığı olmayan ve internet üzerinde şirketin mevcut itibarını zedeleyen içerikler, kolaylıkla kaldırılabilmektedir.

Tüm bunların yanı sıra online itibar yönetimi süreci kapsamında, marka kişiliğini zedeleyecek ve marka farkındalığına olumsuz etki edecek krizlerin önüne geçilmesi de amaçlanır. Marka yönetim krizleri olarak da adlandırılan bu süreçlerde, sosyal medyada ve benzeri dijital alanlarda markaya yönelik olumsuz ifadeler önceden belirlenerek engellenir. Aynı şekilde yaşanabilecek olan bu gibi durumlara neden olan etkenler de analiz edilerek müşteri ilişkilerinin daha sağlıklı bir düzlemde yürütülmesi de hedeflenir.

Müşteri Krizinin En Riskli Yansımaları:

Olumsuz İçeriklerin Kaldırılması

Marka yönetim süreçlerinde sosyal medyada ve benzeri alanlarda yaşanabilecek olan müşteri krizlerin, kendilerini farklı şekillerde açığa vurur. Genel olarak olumsuz yorum, şikayet ve marka ile alakalı olumsuz gönderiler şeklinde ifade edilen marka krizleri, online itibar yönetimi stratejileri ile kolaylıkla çözülebilmektedir. Online itibar yönetimi programları ile marka itibarını zedeleyen müşteri yorumları öncelikli olarak analiz edilerek marka krizine neden olan etkenlerin belirlenmesi sağlanır. Bu süreç sonrasında ise olumsuz yorumlar ya da müşteriler tarafından oluşturulan olumsuz gönderilerin kaldırılması hedeflenir. Bazı durumlarda müşteri ile doğrudan iletişim kurularak sürdürülen bu süreç bazı durumlarda da hukuki süreçlere başvurularak yürütülür.

Online İtibar Yönetimi Sürecinde Hangi Teknolojiler Kullanılıyor?

Online itibar yönetimi sürecinde özellikle sosyal medya monitoring ve kullanıcı izleme araçları gibi teknolojilerden aktif olarak yararlanılıyor. Bu gibi araçlar sayesinde, marka isminiz hakkında belirlenecek yasaklı kelimeler üzerinden olumsuz ifadelerin kullanılması anında saptanır ve olası marka krizinin önüne daha erken şekilde geçilmiş olur. İtibar yönetimi uygulamaları kapsamında kullanılan teknolojiler, aynı zamanda dijital ortamda markanın telif haklarının da güvence altına alınmasına olanak vererek daha sağlıklı bir süreç yönetimi yapılmasına olanak verir. Bu sayede markanın ürün ve hizmetlerinin herhangi bir alanda usulsüz olarak kullanılmasının önüne geçilmiş olur. Aynı şekilde bu gibi teknolojiler sayesinde sizin adınıza paylaşım yapan ve kullanıcıları yanlış yönlendiren sahte hesapların saptanması daha da kolaylaşır.

Tüm bunların yanı sıra online itibar yönetim programları sayesinde marka hakkında yayınlanan olumsuz içerikler daha erken saptanabilir. Google içerik kaldırma gibi başlıklarda daha hızlı aksiyon almak isteyen işletmeler, dijital ortamlarda marka ve itibar yönetim süreçlerinde tam hakimiyet kurarak işletmelerinin kontrol hacimlerini genişletirler. Özet geçmek gerekirse online itibar yönetimi açısından en kritik adımlardan olan olumsuz içerik kaldırma süreci, günümüz dijital teknolojileri ile eskiye göre daha pratik.

]]>
https://www.webtures.com/tr/blog/olumsuz-iceriklerin-kaldirilmasi/feed/ 0
SEO’da Online İtibar Yönetimi Nedir? https://www.webtures.com/tr/blog/seoda-online-itibar-yonetimi-nedir/ https://www.webtures.com/tr/blog/seoda-online-itibar-yonetimi-nedir/#respond Wed, 10 Apr 2019 07:30:12 +0000 https://www.webtures.com.tr/?p=12767 Online itibar yönetimi araçlarından biri olan SEO’nun açılımı, arama motoru optimizasyonu olarak tanımlanır.

Dijital ortamda bir marka ya da firmayla ilgili bilgi edinmek isteyen kişilerin en çok kullandığı yoldur. Bu nedenle SEO çalışmaları ile bir web sayfasında yer alan içeriklerin arama motorlarında en üst sıralarda listelenmesi sağlanır.

SEO çalışmalarından biri olan anahtar kelimelerin optimize edilmesi yöntemiyle marka ile ilgili olan içerik yönetilir. Bu tür faaliyetler online itibar yönetimi için en çok kullanılan araçların başında yer alır. Böylece dijital ortamda markayla ilgili bilgi arayan gazeteciler, araştırmacılar, bloggerler ve potansiyel müşteriler çok daha rahat bir şekilde istenilen içeriklere ulaşır.

Başarılı Bir SEO İçin Gerekenler

Bir firmanın ürünlerini ya da hizmetlerini tanıtan içeriklerin oluşturulması, bu içeriklerin en doğru şekilde siteye işlenmesi ve gerekli teknik çalışmaların yapılması, siteye giriş için lin sayısının artırılması gibi faaliyetlerin bütünü olarak tanımlanan SEO işlemlerinin başarılı olması şirketin online itibar yönetiminin de pozitif sonuçlar ortaya koymasını sağlar.

SEO yardımıyla en doğru şekilde online itibarın yönetilmesi için birçok adımın en iyi şekilde atılması gerekir. Örneğin;

  • Tasarımın ve programlamanın en iyi şekilde yapılması önemlidir.
  • Anahtar kelimeler hakkında gerekli bilgilerin edinilerek en doğru şekilde stratejinin oluşturulması gerekir.
  • Firmanın web sitesine ürünler ve hizmetlerle ilgili düzenli olarak güncel içeriklerin işlenmesi ve bu içeriklerin arama motorlarına optimize edilmesi gerekir.
  • Firmanın sitesine eklenen her bir içeriğin takibinin kolaylıkla yapılabilmesi için RSS ile sunulması önemlidir.
  • Bütün sosyal medya araçlarının online itibar yönetimi adına düzenli olarak kullanımı oldukça faydalıdır.

SEO’da Online İtibar Yönetiminin Avantajları

Arama motoru optimizasyonunun kısaltması olan SEO; Google, Yandex gibi arama motorlarında belirli konularda arama yapıldığı zaman firmanın web sitesinin en üst sıralarda yer alması için yapılan çalışmalardır. SEO çalışmaları ile firmanın web sitesi çok daha kolay erişilebilir duruma gelerek müşteri potansiyelinin artmasına vesile olur. Çok sayıda avantajı olan SEO’nun en önemli faydaları ise şu şekildedir:

  • Firmanın ürünlerinin ve hizmetlerinin dijital ortamda çok daha fazla görünür olmasına olanak sağlar.
  • Arama motoru optimizasyonunun başarılı sonuçlar ortaya koyması ile arama motorlarından siteye gelen trafik yoğunlaşır.
  • Firmayla ilgili bilgi almak için arama motorunda işlem yapıldığında, firmanın web sitesi daha üst sıralarda yer alır.
  • SEO çalışmalarının düzenli ve sürekli olarak yapıldığı zaman fayda sağlar. Geçici işlemlerin getirisi de geçici olur.
  • Rakip firmaların başarıları değerlendirilebilir. Böylece rakip firmaya oranla firmalar kendi başarılarını da ölçebilir.

online itibar yönetiminde seo

Kaliteli Bir SEO Çalışmasının Sonuçları

SEO adı altında yapılan işlemler firmanın popülerliğini artırır. Bu popülerlik arama motorları sonuçlarında en üst sıralarda yer almanın doğal bir sonucu olarak ortaya çıkar. Bununla birlikte üst sıralarda yer alan firma bilgileriyle ilgili içerikler bazen olumsuz paylaşımlar da olabilmektedir. Bu nedenle bütün dijital kanalların takip edilerek firmayla ilgili paylaşımların kontrol edilmesi önemlidir.

Bir firmaya ait sitenin popüler olması;

  • Sitenin ziyaretçi sayısının düzenli olarak artış göstermesi
  • Site hakkında yapılan bilgilendirici paylaşımların olması
  • Site hakkında link paylaşımlarının yapılması gibi faktörlere bağlıdır.

Bir firmanın web sitenin ilk oluşturulduğu andan itibaren düzenli olarak gelişimi takip eden ve değerlendiren Google, elde ettiği verilerin sonuçlarını arama motoru sonuçlarına direkt olarak yansıtır. Bu nedenle SEO çalışmaları dönemlik ya da tek seferlik değil, Sürekli ve düzenli olarak yapılmalıdır.

Firmanın web sitesinde yer alan bir içeriğin forum sitelerinde, blog sayfalarında veya sosyal medyada paylaşılması SEO’nun başarılı sonuçlar vermesi adına oldukça faydalıdır. Ancak bu sonuçların doğal bir görünümü olması gerekir. Herhangi bir kullanıcı tarafından paylaşılmış gibi görünmeyen içerikler firmaya olumsuz bir bakılmasına neden olur.

]]>
https://www.webtures.com/tr/blog/seoda-online-itibar-yonetimi-nedir/feed/ 0
Dijital Pazarlamada Online İtibar Yönetimi Nedir? https://www.webtures.com/tr/blog/dijital-pazarlamada-online-itibar-yonetimi-nedir/ https://www.webtures.com/tr/blog/dijital-pazarlamada-online-itibar-yonetimi-nedir/#respond Tue, 09 Apr 2019 07:49:57 +0000 https://www.webtures.com.tr/?p=12765 TV, radyo, dergi gibi geleneksel yöntemlerin dışında internet kullanılarak markanın desteklenmesi, tanıtılması vb. ticari çalışmaların gerçekleştirilmesi olarak tanımlanan dijital pazarlama, her geçen gün çok daha popüler hale gelmektedir.

Online İtibar Yönetimi , kurumsal veya bireysel şirketler için , tüm dünya üzerinde adı sık sık kullanılan bir kavram haline gelmiştir. İnsanların sanal ortamda harcadıkları zaman ile birlikte ilk temelleri atılan Online İtibar Yönetimi , sosyal medyanın patlaması ile birlikte artık kendine iyice yer buldu diyebiliriz.

İnternetin yaygınlaşmasıyla birlikte online platformlar ve sosyal medya üzerinde çok geniş bir kitle bir araya gelerek düşüncelerini rahatlıkla dile getirmektedir. Bu nedenle olumlu yorumlar markalara çok büyük bir kazanç sağlarken, olumsuz düşünceler ise markaların itibarını zedeler ve sadece maddi değil aynı zamanda manevi yönden de zarara uğramasına neden olur.

Bu nedenle dijital pazarlamada başarılı sonuçlar elde etmek adına, internet üzerinde yer alan marka ile ilgili bütün bilgilerin denetlenmesi ve online itibar yönetimi için gerekli planların yapılması gerekir.

Online İtibar Yönetimi , kurumsal veya bireysel şirketler için , tüm dünya üzerinde adı sık sık kullanılan bir kavram haline gelmiştir. … İnsanların sanal ortamda harcadıkları zaman ile birlikte ilk temelleri atılan Online İtibar Yönetimi , sosyal medyanın patlaması ile birlikte artık kendine iyice yer buldu diyebiliriz.

Dijital Pazarlamanın 4 Temel Adımında Online İtibar Yönetiminin Etkisi

Tüm markalar için dijital pazarlama genel olarak 4 temel adımdan oluşur. Bunlar;

  • Elde et (Acquire),
  • Kazan (Convert),
  • Ölç ve optimize et (Measure & Optimize)
  • Sahip çık ve büyüt (Retain & Grow) gibi süreçlerdir.

Bu dört adımın her birinin başarılı olabilmesi için online itibar yönetimin etkili bir şekilde uygulanması gerekir.

Elde Et (Acquire)

Öncelikle dijital alanda yer alan kitlenin ilgisini dijital pazarlamanın yapıldığı ortamlara çekmek gerekir. Bu da ancak online itibar yönetimi adı altında gerçekleştirilen birçok aktivite ile gerçekleştirilir. Bunlar;

  • Arama Motoru Optimizasyonu (SEO),
  • Arama Motoru Reklamları (PPC),
  • E-mail Marketing,
  • Sosyal Medya Pazarlama (Social Media Marketing),
  • Gelir Ortaklığı (Affiliate Marketing),
  • İnteraktif Karşılaştırma (Interactive Comparison),
  • Reklam Ortaklığı (Advertising Partnership),
  • Viral Pazarlama,
  • İçerik üretme/paylaşma,
  • RSS,
  • Online PR şeklindedir.

Kazan (Convert)

Dijital alanda yer alan kişiler istenilen ortama çekildikten sonra, markanın hedeflerine ulaşabilmesine yardımcı olacak aktiviteler gerçekleştirilir. Birçok kişi hedefin her zaman satış olduğuna inanır. Ancak bu doğru değildir.

  • Markanın kaç kez ziyaret edilerek incelendiği,
  • Markanın hangi ürünlerine göz gezdirildiği,
  • Bu ziyaret sürecinin ne kadar uzun olduğu gibi birçok husus hedefler arasında yer alır.

Potansiyel müşterilerin çekilmiş olduğu bu ortamda, marka hakkında ilgi çekici içeriklerin olması onların bu alanda çok daha fazla vakit geçirmelerine ve dikkatlerinin ürünlere doğru çekilmesine neden olur.

online itibarda dijital pazarlama

Ölç ve Optimize Et (Measure & Optimize)

Bu süreç içerisinde marka ya da pazarlama süreciyle ilgili neyin doğru veya yanlış yapıldığıyla ilgili değerlendirme yapılır. Bu nedenle online itibar yönetimiyle dijital ortamda markayla ilgili ne tür paylaşımlar yapıldığı araştırılmalıdır. İnsanlar ne düşünüyor, markayla ilgili birbirlerine nasıl tavsiyelerde bulunuyor ya da kullanıcıların herhangi bir şikayeti var mı gibi birçok sorunun cevabı bulunarak değerlendirmeye alınmalıdır.

Dijital ortamda markayla ilgili olumlu ya da olumsuz bir bilgi paylaşımı olduğunda ilk olarak markanın kendi firması bunun farkında olmalıdır ve eğer herhangi bir itibar krizi söz konusu ise anında çözüm yollarına başvurmalıdır.

Eğer bu tür ölçümler yapılmazsa, markanın başarılı olup olmadığı hakkında yorum yapmak imkansız olur.

Sahip Çık ve Büyüt (Retain & Grow)

Markaya sahip çıkma ve onu büyütmek için yapılması gereken birçok faaliyet vardır. Bunların her biri için online itibar yönetiminin gerçekleştirilmesi ve en uygun planlamaların yapılması gerekir. Bu faaliyetler ise genel olarak şu şekildedir:

  • Mevcut müşterilerin memnuniyetinin sağlanması
  • Her müşterinin daimi olması ve geri dönüş yapması için gerekli çalışmaların yapılması
  • Müşteri hizmetlerinin iyi olması ve satış sonrası desteğin müşteriyi tatmin etmesi
  • E-mail Marketing işlemlerinin doğru bir şekilde yapılması
  • Sadakat programlarının uygulanması ve takibinin yapılması
  • Dinamik fiyatlandırma stratejilerinin uygulanması ve reklamının iyi yapılması
  • Markayla ilgili topluluk oluşturulması, blog sayfası açılarak müşteriyle iletişimin güçlendirilmesi
  • Referans programlarının başlatılması

Bunlara ek olarak Facebook ya da Twitter gibi sosyal medya alanlarında potansiyel müşteriler ile iletişime geçilerek markanın online itibarını olumlu yönde artırmak gerekir. Unutulmamalı ki sosyal paylaşımlar sayesinde takipçilerin markayla ilgili birinci elden bilgilendirilmesi ve her bir paylaşım üzerindeki bilgiler aracılığıyla markanın kendi web sitesine yönlendirilmesi markanın dijital pazarlamasının daha başarılı sonuçlar vermesine neden olur.  Bu nedenle sosyal medya kullanımında sürekliliğin olması ve online itibar yönetiminin gerçekleştirilmesi dijital pazarlamada çok önemlidir.

]]>
https://www.webtures.com/tr/blog/dijital-pazarlamada-online-itibar-yonetimi-nedir/feed/ 0