Deep Learning – Derin Öğrenme Nedir?

webtures_blog_banner

Günümüzde ileri teknolojinin yardımıyla insan hayatını kolaylaştıran pek çok yazılım tasarlanır. Bu muazzam tasarımlardan biri de Deep Learning – Derin Öğrenme olarak bilinen ve bilim dünyasında adından yaygın olarak bahsettiren bir yazılımdır. Peki, Deep Learning – Derin Öğrenme nedir ve nasıl çalışır ya da kullanım alanları nelerdir ve kullanıcılara sağladığı avantajlar nelerdir, konularına kısaca bir göz atalım.

Orijinal olarak Machine Learning yani Makine Öğrenimi olarak tanımlanan yazılım sisteminin çok daha gelişmiş hali olan Derin Öğrenme, on yılların en popüler kavramlarından biri haline gelmiştir. Bu kavram makinelerin dünyayı algılamasında kullanılan bir yaklaşım biçimidir ve yapay zekâ gibi ileri teknolojilerde sıklıkla karşımıza çıkan bir yazılım örneğidir. Örneğin; iş arama sitelerinde belirli kategorilere uygun şekilde listeleme yapılmasından, pilotsuz uçak kullanımına kadar birçok amaçla kullanılan bu yazılıma, her geçen gün daha fazla alanda ihtiyaç duyulur.

Derin Öğrenme yazılımı sayesinde, ses, metin ve görüntüler bilgisayar modeli tarafından taranır ve anlamlandırılır. Ardından oluşturulan algoritmalara bağlı olarak istenen şekilde elde edilen veriler kullanılır.
Derin öğrenme

Deep Learning – Derin Öğrenme Nasıl Çalışır?

Deep Learning – Derin Öğrenme nedir, sorusunun ardından bu bilgisayar yazılımının çalışma prensibi en çok merak edilen konular arasında yer alır. Öncelikle bu sistemde istenen yazılımın kolaylıkla oluşturulabilmesi için belirli bir modelin hazırlanması için ideal koşullar gerçekleştirilir. Bu sayede olası alternatif senaryo karşısında anında başarılı çözümler üretilir.

Yazılım hazırlama sürecinde bilgisayar programcılarının üretebileceği senaryolar kısıtlıdır. Bununla birlikte Deep Learning – Derin Öğrenme ile makinelerin sunabileceği çözümler ise sınırsızdır.

Bu sistemin çalışabilmesi için bir bilgisayarın tanıması istenen nesnelerle ilgili programlar bilgisayara yüklenir. Bu sayede tanınma işlemi gerçekleştirilen nesneler konusunda elde edilen veriler, amaçlanan şekilde işlenir ve kullanıcılara sunulur. Deep Learning – Derin Öğrenme yazılımında algoritmalar elde edilen veriler eşliğinde kendi başına sebep sonuç ilişkisi kurar ve bilgisayar kullanıcılarına bu verileri en iyi şekilde kullanma imkanı sunar. Örneğin; parmak izi ile işyerine girilmesi, öğrenci kartı ile daha düşük taşıma ücreti alınması, kornea tanıma sistemi ile özel alanlara girilmesi, şifre ile alarm sistemlerinin kapatılması veya aktif hale getirilmesi gibi birçok işlem Derin Öğrenme ileri teknolojisinin kullanıldığı durumlar arasındadır.

Deep Learning, çok sayıda katmandan oluşur. Sayıları 150’ye kadar çıkan bu katmanlar sisteme tanınan verileri oluşturur. Böylece sistem kendi içeriğinde bu verileri kullanarak sayısız çözüm sunar.

Deep Learning – Derin Öğrenme Nerelerde Kullanılır?

Deep Learning, muazzam bir teknolojidir ve hemen hemen her alanda ihtiyaç duyulan bir metod olarak karşımıza çıkar. Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte ortaya çıkan bu metod özellikle;

  • Yüz tanıma,
  • Ses tanıma,
  • Sürücüsüz araç kullanma,
  • Savunma sanayii,
  • Güvenlik sanayii,
  • Sağlık sektörü, gibi alanlarda yaygın olarak kullanılır.

Yüz tanıma sistemi genellikle akıllı telefonlardaki kilitlerin açılması için tercih edilir. Bazen belirli bilgisayar programlarına giriş için de kullanılan bu sistemler, sosyal medyaya yüklenen fotoğraflardaki kişi etiketlemelerinde de kullanılır.

Telefon bankacılığında ses tanıma sistemi ile banka müşterilerine daha rahat ve pratik hizmet sunulmasına yardımcı olan Derin Öğrenme metodu, kendi kendine park eden arabalarda, otomatik pilot uygulamalarında büyük konfor sunar.

Ayrıca savunma ve güvenlik alanlarında özellikle video tanıma özelliği ile Derin Öğrenme metodu, bu alanda hizmet veren şirketlerin işlerini kolaylaştırır. Örneğin; kamera kayıtlarının her an kontrol edilmesi zorunluluğu bu metod ile ortadan kalkar ve sıra dışı hareket durumlarında alarm sistemi doğrudan devreye girer.

Sağlık alanında ise Derin Öğrenme sayesinde tanı koyma işlemi gerçekleştirilir. Başlıca kullanım alanı kanser araştırmaları olan bu metod ile tanı süreci çok daha etkili ve hızlı olur.

Deep Learning – Derin Öğrenme ile Makine Öğrenmesi Arasındaki Fark Nedir?

Deep Learning – Derin Öğrenme metodu Makine Öğrenmesinin yalnızda bir dalıdır. Bu açıdan bakıldığında makine öğrenmesi Derin Öğrenmeye göre çok daha geniş olan bir alandır ve bu alanın sadece bir alt kümesidir.

Bu iki metod arasında pek çok farklılık vardır. Bununla birlikte temel olarak en büyük farklılık şu şekilde ifade edilebilir: Makine Öğrenmesinde işlemler manuel olarak gerçekleştirilir. Deep Learning – Derin Öğrenme metodunda ise işlemler için tüm sistem otomatize edilir.

Deep Learning – Derin Öğrenme Nedir? İle Benzer Yazılar

webtures_blog_banner

SearchGPT, modern teknolojiler ile donatılmış bir yapay zeka arama motorudur. Bu yazılım, kullanıcıların internette aradıkları bilgileri daha hızlı ve daha doğru bir şekilde bulmalarına yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Diğer geleneksel arama motorlarından farklı olarak, SearchGPT, yapay zeka algoritmaları kullanarak daha

webtures

Webtures

webtures_blog_banner

Meta reklamları, doğru hedef kitleye ulaşarak işletmenizin büyümesine yardımcı olabilir. Bu rehberde, etkili hedeflenmiş reklam kampanyaları oluşturmanın adımlarını ve stratejilerini detaylıca inceleyeceğiz. Hedef Kitlenizi Tanımlayın Hedef kitle tanımlaması, reklam kampanyalarının başarısı için kritik bir adımdır. Doğru kitleye ulaşmak, reklam harcamalarının

ismail-sagdic

İsmail Sağdıç

webtures_blog_banner

ChatGPT yeni bir özellik sundu ve artık plus üyesi olan herkes kendi özelleştirmiş olduğu custom GPT modellerini oluşturabiliyor. Bu içeriğimizde sizlere custom GPT modeli nasıl oluşturulur aşama aşama tüm detayları aktarıyor olacağım. Aşama Aşama Custom GPT Oluşturma Özelleştirilmiş GPT oluşturmak

gizemsayan

Gizem Sayan

loader