Google Looker Studio Nedir? Google Looker Kullanım Rehberi

webtures_blog_banner

Bu yazımda eski adıyla Google Looker Studio yeni adıyla Google Looker Studio hakkında bildiklerimi sizlere aktaracağım.

Google, yakın zamanda Google Looker Studio özelinde isim değişikliğine gitti ve artık Google Looker Studio olarak isimlendirdiğini açıkladı. Peki bu isim değişikliği neleri kapsıyor diyebilirsiniz. Kısaca açıklamak gerekirse Google, iş zekası ürünlerini Looker adı altında topladığını belirtiyor. Google Looker Studio ise kurumsal bir iş zekası paketi olarak iş akışları, uygulamalar noktasında veri odaklı çalışmak için oldukça faydalı bir araç olarak biliniyor. Bu sebeple de artık Looker Studio olarak hayatımızda yerini aldı.

İsim değişikliğindeki kafa karışıklığını giderdiğimizi düşünerek Looker Studio Nedir? konusuna artık değinebiliriz. Bildiğiniz üzere veriyi bulabilmek ve bu verilere göre faydalı bir iş akışı oluşturmak artık şirketlerin en çok önem verdiği şeylerden biri diyebiliriz. Bu yüzden modern çağın madeni olarak adlandırdığımız veriyi en doğru şekilde anlamlandırarak bir bilgiye ulaşmak için bazı araçlar kullanılıyor. İşte kullanılan bu araçlardan bir tanesi de Looker Studio’dur.

Google Looker Studio, çeşitli veri kaynaklarından veri kümelerini bir araya getirerek tek bir konumda toplamaya yarayan bir raporlama ve veri görselleştirme aracıdır.

Looker Studio

Google Looker Studio Ne İçin Kullanılır?

Google Looker Studio’nun temel olarak raporlama ve veri görselleştirme için kullanıldığından bahsedebiliriz. Çoğu şirket farklı platformlarda yer alan verileri tek bir yerde rapor halinde toplamak için oldukça çaba sarf ediyor. Daha az çaba sarf ederek verileri bilgilendirici, kolay okunabilir, Google Looker Studio Filter özelliğini kullanarak özelleştirilebilir raporları oluşturabilirler. Herhangi bir yazılım bilgisi ya da kodlama olmadan da basit bir şekilde oluşturulacak raporların sürecini optimize eder.

Google Looker Studio Avantajları

Google Looker Studio’nun avantajları bence saymakla bitmez ama kısaca bahsetmek gerekirse;

  • Kullanımı kolay bir web arayüzüne sahip olması,
  • Tamamen ücretsiz olması,
  • Google Looker Studio Templates ile oldukça farklı rapor seçenekleri sunması,
  • Farklı veri kaynaklarından veri çekebilme, (Sadece Google araçları ile sınırlı değildir.)
  • Ortak kullanım ve paylaşıma açık olması, (Ekibiniz ile birlikte eş zamanlı çalışabilirsiniz.)
  • Rapor gönderim tarihleri belirleyerek raporların e-mail üzerinden otomatik iletilebilmesi,

Google Looker Studio Hesabı Nasıl Oluşturulur?

Google Looker Studio hesabı oluştururken kafanızı karıştıracak herhangi bir zorluk bulunmamaktadır. Google’ın çoğu aracında istediği gibi Google hesabı ile giriş özelliği olduğu için öncelikle bir Google hesabınızın olması gerekmektedir. Google hesabınız ile giriş yaptıktan sonra sizi aşağıdaki gibi bir ekran karşılayacaktır.

Google Data Studio

Bu ekrandan sonra boş bir rapor şablonu oluşturabilir ya da var olan Google Looker Studio Templates seçeneklerinden birini seçerek o rapor üzerinde çalışmaya başlayabilirsiniz. Buradaki asıl önemli nokta rapor oluştururken görselleştirmek istediğiniz veri kaynaklarını düzgün bir şekilde seçmeniz ve seçtiğiniz veri kaynağından gelen verilerin doğruluğunu teyit etmenizdir.

Google Looker Studio (Looker Studio) ile Rapor Oluşturma ve Veri Görselleştirme

Looker Studio üzerinde hesap oluşturduktan sonra diğer aşama olan rapor oluşturmaya geçebilirsiniz. Bu aşamada raporunuzdaki ana içeriğe karar vermelisiniz. Hangi verileri sunmak istiyorsanız o verilerin kaynağını girmelisiniz. Örneğin; web sitenizdeki kullanıcıları, reklam performanslarını, tıklanma sayılarını, oturum süreleri vb gibi verileri alarak detaylı bir çalışma gerçekleştirebilirsiniz.

Raporunuzun ana içeriğine karar verdikten sonra boş bir rapor şablonu açabilirsiniz. Burada sizden veri kaynağını seçmenizi isteyecektir. Aşağıdaki görselden ilgili alanı inceleyebilirsiniz.

Looker Studio

Looker Studio’nun bizlere çok kapsamlı veri kaynağı bağlantıları sunduğu yadsınamaz bir gerçek diyebiliriz. Bunu göz önüne aldığımızda ister pazarlama verileri özelinde bir rapor oluşturun isterseniz de reklam verileri özelinde bir rapor oluşturun. Bundan sonrası sizin hayal gücünüze kalmış. Aşağıda da sıklıkla kullanılan veri kaynaklarını inceleyebilirsiniz:

  • Google Analytics
  • Google Search Console
  • BigQuery
  • MySQL
  • PostgreSQL
  • Google Sheets
  • Excel
  • Google 360 Studio
  • Google Ads
  • Youtube Analytics
  • Semrush
  • Ahrefs

Veri kaynağını seçtikten sonraki adımımız ise, verilerimizi nasıl görselleştireceğimizdir. Örneğin, aldığınız verinin hangi grafik şekliyle daha iyi görselleştirileceğini düşünüyorsunuz?

Aşağıda “Grafik” kısmında tablo, puan kartı, çubuk grafiği, pasta grafiği, çizgi grafiği gibi birçok seçeneği görebilirsiniz. Looker Studio Grafik Seçeneklerii

Verinin görselleştirilmesi için alan seçtikten sonra ise sağ tarafta “Kurulum” sekmesinde gözüken “Metrik” ve “Google Looker Studio Filter” kısımlarını inceleyerek seçim yapmanız gerekmektedir. Örneğin; aşağıdaki resimde Google Analytics’ten sitemize gelen yeni kullanıcıları hem zaman çizelgesi grafiğinde hem de puan kartı şeklinde gösterebiliyoruz.

Looker Studio Veri

Google Looker Studio ile Oluşturulabilecek Diğer Raporlar Hangileridir?

Google Looker Studio ile pek çok raporun oluşturulması mümkündür. Veri kaynaklarından elde edilen bilgilerin analiz edilmesi sonucu elde edilen bu raporlar, kullanıcıların işlemlerini kolaylaştırır ve ihtiyaçların en kısa sürede karşılanmasına yardımcı olur. Ücretsiz olarak oluşturulan ve sıklıkla ihtiyaç duyulan raporlar ise şu şekilde sıralanabilir:

  • One PPC Google ADS ve Google Analytics Ajanslar için Kullanılabilir Looker Studio Raporu: One PPC Ajansı tarafından oluşturulan ve ücretsiz olarak kullanılabilen Google ADS ve Google Analytics raporu kolaylıkla oluşturulabilir. Google ADS raporu 10 sayfadan oluşurken, Google Analytics raporu toplam 25 sayfadan oluşur.
  • Supermetrics Facebook Reklam Performansı Raporu: Normal şartlarda Facebook gibi sosyal ağların doğrudan Google Looker Studio ile bağlantısına izin verilmez. Bu nedenle Supermetrics tarafından geliştirilen Google Sheet eklentisi yaygın olarak kullanılır. Bu eklenti sayesinde bu tür platformlardan elde edilen veriler Google Looker Studio’ya aktarılabilir ve bu platformlardaki reklamların performansı raporlandırılabilir. Bu raporlama işlemlerinin tamamı ücretsiz olduğu gibi kolay ve etkindir.

Google Looker Studio çok kapsamlı ve birçok veri kaynağıyla çalışabildiği için her veri kaynağı özelinde detaylıca incelenmesi gereken bir araçtır. Bu sebeple tüm veri kaynaklarındaki rapor oluşturma kısmının hepsini aktarmak oldukça zordur. Örneğin Google Analytics, Google Looker Studio kullanımı ile ilgili genel bir bilgi edinmeniz için de Youtube videosu sunmaktadır. Bu videoda ilk raporunuzu nasıl oluşturacağınız ile ilgili size iyi bir yol gösterici de olabilir, bu açıdan kullanım sırasında çok zorluk çekmezsiniz.

Bu yazımda sizlere elimden geldiğince genel ve en yalın haliyle Looker Studio hakkında bildiklerimi anlatmaya çalıştım. Yazarken çok büyük keyifle yazdım, umarım siz de okurken keyif alabilirsiniz!

Google Looker Studio Nedir? Google Looker Kullanım Rehberi İle Benzer Yazılar

webtures_blog_banner

SearchGPT, modern teknolojiler ile donatılmış bir yapay zeka arama motorudur. Bu yazılım, kullanıcıların internette aradıkları bilgileri daha hızlı ve daha doğru bir şekilde bulmalarına yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Diğer geleneksel arama motorlarından farklı olarak, SearchGPT, yapay zeka algoritmaları kullanarak daha

webtures

Webtures

webtures_blog_banner

Meta reklamları, doğru hedef kitleye ulaşarak işletmenizin büyümesine yardımcı olabilir. Bu rehberde, etkili hedeflenmiş reklam kampanyaları oluşturmanın adımlarını ve stratejilerini detaylıca inceleyeceğiz. Hedef Kitlenizi Tanımlayın Hedef kitle tanımlaması, reklam kampanyalarının başarısı için kritik bir adımdır. Doğru kitleye ulaşmak, reklam harcamalarının

ismail-sagdic

İsmail Sağdıç

webtures_blog_banner

ChatGPT yeni bir özellik sundu ve artık plus üyesi olan herkes kendi özelleştirmiş olduğu custom GPT modellerini oluşturabiliyor. Bu içeriğimizde sizlere custom GPT modeli nasıl oluşturulur aşama aşama tüm detayları aktarıyor olacağım. Aşama Aşama Custom GPT Oluşturma Özelleştirilmiş GPT oluşturmak

gizemsayan

Gizem Sayan

loader