HR - İnsan Kaynakları Bloğu - Webtures https://www.webtures.com/tr/blog/category/hr/ Tue, 20 Feb 2024 08:47:18 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.7.1 https://www.webtures.com/wp-content/uploads/2023/08/cropped-webtures-180-32x32.png HR - İnsan Kaynakları Bloğu - Webtures https://www.webtures.com/tr/blog/category/hr/ 32 32 Dijitalde Kadın Eğitim Programı https://www.webtures.com/tr/blog/dijitalde-kadin-egitim-programi/ https://www.webtures.com/tr/blog/dijitalde-kadin-egitim-programi/#respond Fri, 21 Oct 2022 14:23:29 +0000 https://www.webtures.com/tr/blog/?p=19366 Yenilikçi ve enerjik bir çalışma ortamına sahip Webtures’ta Dijital Pazarlama sektörünün tüm dinamiklerini öğrenebileceğiniz; bu sayede kişisel ve mesleki gelişiminize katkı sağlayabileceğiniz Dijitalde Kadın Eğitim Programı başvuruları başladı!

Dijitalde Kadın Eğitim Programı dijital dünyada kadınların varlığını artırmak, kadınların katkısını daha fazla toplamak ve kadın dijital uzmanlar yetiştirmek için oluşturulmuş bir eğitim programıdır. 

Dijital Pazarlama sektörünün önde gelen şirketlerinden biri olan Webtures’in alanında uzman kadrosunun mentörlüğünde gerçekleşecek eğitimler sayesinde kariyerini bu alanda şekillendirmek isteyen kadınlara fayda sağlanacak. SEO,  Dijital Pazarlama Satışı ve Sosyal Medya olmak üzere 3 farklı departmanlar özelinde planlanan eğitimler bu alanda yetkinlik kazandırma odaklı gerçekleşecek. 

8 hafta sürecek eğitim programı boyunca bu üç departmana yönelik teorik ve uygulamalı eğitimler, atölye ve vaka çalışmaları ve çeşitli sürprizlerle dolu bir program sizlerle olacak.

Dijitalde Kadın Eğitim Programı İçeriğinde Neler Var?

  • SEO Departmanı için arama motoru optimizasyonunun nasıl yapıldığı, daha faydalı hale nasıl getirildiği hakkında bilgi ve deneyim kazanılacak.
  • Satış Departmanı için dijital pazarlama içerisinde bulunan tüm hizmet satış süreçleri nasıl gerçekleştiğine ve bu süreçlerle ilgili çeşitli stratejiler geliştirebilme odaklı bilgi ve deneyim kazanılacak.
  • Sosyal Medya Departmanı için sosyal medya hesap yönetimi, hedef kitleye ulaşma ve faydalı içerik üretimleri konusunda bilgi ve deneyim kazanılacak.

Eğitim programı sonunda final gününde yapılacak yarışmalar sonucunda programda kendi departmanında 1. olarak tamamlayan 3 kişi Webtures ailesine katılma fırsatı bulacak!

Siz de kariyerinizi Dijital Pazarlama sektöründe planlamak istiyorsanız eğitim programına başvurabilir ve Webtures’in sunduğu ayrıcalıklı imkanlardan yararlanabilirsiniz!

]]>
https://www.webtures.com/tr/blog/dijitalde-kadin-egitim-programi/feed/ 0
Dijital Pazarlamada Sürdürülebilirlik https://www.webtures.com/tr/blog/dijital-pazarlamada-surdurulebilirlik/ https://www.webtures.com/tr/blog/dijital-pazarlamada-surdurulebilirlik/#respond Fri, 09 Sep 2022 12:27:00 +0000 https://www.webtures.com/tr/blog/?p=16669 İlk kez 1987’de Birleşmiş Milletler’in Brudtland adlı raporunda kullandığı sürdürülebilirlik kavramı günümüzde anlam ve faaliyet alanı gereği olarak büyük önem taşımaktadır. Sürekli olarak, daimî olmak anlamına gelen “sürdürülebilirlik” kavramında öncelikli amaç üretim yaparken mevcut düzeni korumak; bu sayede insanlığın ve dünyamızın yaşamını daimî kılabilmek ve gelecek nesillerin ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için devam edilir nitelikte bir miras bırakmaktır.

dijital pazarlama

Sosyal, çevre ve ekonomik olmak üzere üç ana dalda faaliyet gösterilebilen bu kavram kapsamında Birleşmiş Milletler, 2030 yılı sonuna kadar ulaşmayı amaçladığı Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ni oluşturdu. Nitelikli eğitim, toplumsal cinsiyet eşitliği, iklim krizi, suda yaşam, açlık ve yoksulluğa son, sanayi, yenilikçilik ve altyapı, ekonomik büyüme ve daha birçok konu üzerine, toplamda 17 başlık altında yer alan bu sorunları çözmeyi amaçlıyor.

Günümüzde sürdürülebilir bir yaşam için hemen her sektörden çeşitli şirketler kendi faaliyet konularıyla ilgili olsun olmasın daha yaşanılır bir dünya için bu hedefler doğrultusunda çeşitli çalışmalar gerçekleştirerek destek veriyor. Öncelikli hedef bu alandaki faydayı maksimize etmek ve ortaya çıkan zararlı durumları minimum seviyeye indirmek.  Peki dijital pazarlama sektöründe sürdürülebilirlik nasıl sağlanır ve dijital pazarlama sektöründe sürdürülebilirlik kavramının önemi nasıl ortaya çıkar, gelin birlikte bakalım.

Dijital Pazarlamada Sürdürülebilirlik Nedir?

Dijital dünyada soyut bir üretim gerçekleştiği için çevresel atığın da ortaya çıkmadığı düşünülüyor. Ancak dijitalde yürütülen her şey için enerji harcanıyor ve bu enerjinin ortaya çıkması için çoğunlukla yenilenemeyen kaynaklar kullanılıyor. Bu kaynakların kullanımı küresel ısınmanın başlıca sebebi olan karbondioksit salınımı neden oluyor ve İklim Krizi tetikleniyor. Birleşmiş Milletler’in “21.yüzyılın en büyük sorunu” olarak bahsettiği İklim Krizi günden güne yok olma tehlikesi artan gezegenimizdeki yaşamı sürdürülebilir kılmak için acilen önlem alınması gereken konuların başında yer alıyor. Bu doğrultuda ortaya “Karbon Nötr” ve “Karbonsuz Şirket” gibi kavramlar da çıkıyor.

Karbon Nötr, yani karbon salınımına eşit miktarda bu salınımını engelleyerek dengeyi eşitlemek, neden olunan karbondioksit miktarına denk şekilde önleyici çalışmalarda bulunmaktır.

Karbonsuz Şirket ise faaliyetlerinde karbon salınımına neden olunmayan şirketler için kullanılmaktadır.

İnternet ve destekleyici sistemler her yıl 900 milyon ton karbondioksit üretiyor!

Dijital Pazarlamada Sürdürülebilirlik

Karbon Ayak İzi Nasıl Azaltılır?

Gereksiz dosyaların, e-postaların, fotoğraf ve videoların hepsi dijital atıktır. Bu atıklar, biz onları kullanmasak bile enerji tüketmeye devam ediyor. Bu nedenle dijital atıkları silerek hem karbon ayak izimizi azaltabilir hem de elektronik aletlerimizin ömrünü uzatabiliriz.

  • Tarama geçmişini silmek
  • Otomatik senkronizasyonu ve konum servislerini kapalı tutmak
  • Dosya boyutlarını küçültmek
  • Kullanılmayan uygulamalara yer vermemek
  • Çöp kutusunu düzenli olarak boşaltmak
  • Abonelikleri azaltmak
  • E-postaları hafifletmek
  • Ağır dosyaları eklemek yerine aktarmak

gibi basit yöntemlerle uzun vadede oldukça etkili sonuçlar alabiliriz.

Günde yalnızca 10 e-posta atarak yılda 11 kilogram karbondioksit üretimi yapıyoruz

Dijital Pazarlamada Sürdürülebilirlik Frame

Bu, 1196 adet plastik poşet kullanmakla veya araba ile 362 kilometre yol gitmekle eş değer bir oran!

Kullandığınız elektrikten uçak seyahatlerinize, toplu taşıma yerine şahsi araç yolculuklarından elektronik cihaz sayınıza kadar her şey karbondioksit salınımını tetikliyor. Enerji verimliliklerine göre sınıflandırılan elektronik cihazlarda en verimli ürünleri seçerek hatta kısa mesafeli yerlere araba yerine yürüyerek ulaşarak bile karbon ayak izinizi azaltabilir, bu sayede bütçenize katkı ve sağlığınıza fayda sağlayabilirsiniz. Enerji kullanımını minimum seviyeye indirerek iklim krizine engel olmak aslında bu kadar kolay.

Bugün yapacağımız yeşillendirme çalışmaları karbon emisyonlarını 2030 yılına kadar %20 oranında azaltabilir. Gelin hayatın her alanında birlikte daha sürdürülebilir yaşayalım, yarınlara daimi bir dünya bırakalım!

Webtures olarak bizim için Dijital Pazarlamada Sürdürebilirlik en önemli konuların başında yer almaktadır. Sürdürebilirlik politikamıza yakından göz atabilirsiniz. Webtures Sürdürebilirlik Politikası

]]>
https://www.webtures.com/tr/blog/dijital-pazarlamada-surdurulebilirlik/feed/ 0
Kariyer Planlama Nedir? https://www.webtures.com/tr/blog/kariyer-planlama-nedir/ https://www.webtures.com/tr/blog/kariyer-planlama-nedir/#respond Thu, 18 Aug 2022 11:57:30 +0000 https://www.webtures.com/tr/blog/?p=19144 Kariyer planlaması bir kişinin iş ve meslek hayatında kişinin konumlanmayı hedeflediği başarıya ulaşmak için belirlenen bir süreçtir. Bireysel özelliklerin ortaya çıkarılması; kişisel, sosyal ve mesleki gelişim kazanmaları yönünde katkı sağlayarak hedefler doğrultusunda atılacak adımları belirleyen bir yol haritası niteliği de taşımaktadır. İlgi, bilgi, yetenek, yönelim, beceri ve tecrübe gibi bileşenler kişiden kişiye göre farklılık göstermektedir. Bu nedenle kariyer planlama kişiye özel şekilde gerçekleştirilir. Özellikle öğrencilik yıllarının son dönemlerinde meslek hayatında ilerlemek istenilen alan ilgi ve yönelimler doğrultusunda belirlenmeye başlanır. Staj ve eğitim programları sayesinde bu planlama aracılığıyla deneyim kazanma fırsatı bulunması planlama aşamalarının daha belirgin bir çizgide yürütülmesinde yardımcı olmaktadır.

Kişinin kişisel gelişim hedefleri ile örtüşen kariyer hedefleri bu planlamanın ilk aşamasını oluşturmaktadır. Öz farkındalık kazanımı sayesinde yönelim gösterilmek istenilen alana eğilim fark edilebilmektedir. Bu sayede hedeflerin kişiyle ne kadar uyumlu olduğu ölçülebilir ve planlama bu doğrultuda şekillendirilir. Bu aşamada kişinin kendinde cevaplaması gereken birkaç soru bulunmaktadır:

  • Bu meslek ile ne kadar uyumluyum?
  • Bu meslekte yetkin olmak için gereken özellikler nelerdir?
  • Gerekli özellikleri ne kadar sürede karşılayabilirim?
  • Zayıf ve güçlü yönlerim neler?
  • Kişisel gelişim hedeflerim ile örtüşüyor mu?
  • Bu planlamayı gerçekleştirmedeki motivasyonum neler?

Bu sorular kişinin kendisiyle ilgili özelliklerini daha somut olarak fark etmesini sağlayacak ve karar verme sürecinde yol gösterici etken oynayacaktır.

Kariyer planlama bireysel ve örgütsel olarak iki şekilde yapılabilir.

Bireysel Kariyer Planlaması

Bireysel kariyer planlaması kişinin gelecekteki olmayı hedeflediği yer için kendi belirlediği kariyer planlamadır. Kariyer geliştirmede öncelikle kişisel gelişim hedefleri belirlenir. Bu hedeflere ulaşmak için gerçekleştirmesi gereken görev ve sorumluluklar, amaçlar ortaya konur. İstenen hedef için uygun kişilikte ve kişisel gelişim amaçları içerisinde olup olunmadığı incelenir.

Genellikle eğitim hayatı içerisinde planlanmaya başlanan bireysel kariyer planlamasında süreç içerisinde birçok çeşitli değişiklikler meydana gelebilir. Sektörel değişiklikler veya bireysel yenilikler nedeniyle planlama süreci yeniden planlanmak veya güncellenmek istenebilir. Bu doğrultuda kariyer planlama aşamaları yeni sürece göre yeniden tasarlanmalı ve analizlerin dikkatle gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Kariyerinde belirli bir dönemi geride bırakmış, kurgulanan planda belirli bir yol kat edilmiş birçok kişide bu planlamanın tekrardan değiştiğini gözlemlemek mümkündür. İlgi ve yönelimlerin değişmesi, sektörde geçirilen süreden sonra kendine uyumlu olmadığını fark etme gibi birçok durum bu konunun örneği olabilir. Ancak kariyer planlama zaman fark etmeksizin kişiyi mutlu olacağı ve hedefleri ile örtüşen bir konuma ilerletebilmek için kurgulanma amacı güder. Dolayısıyla kariyer planlama hedefinde değişiklik olmasa dahi güncellenebilir ve sektörel yeniliklere, trendlere göre kendinize daha uygun alanlara yönelinebilir.

Örgütsel Kariyer Planlaması

Örgütsel kariyer planlama çalışanların kurum içindeki kariyer hedefleri doğrultusunda ilerleyiş sürecini ortaya koyan bir planlamadır.

Bir çalışanın bilgi, beceri ve yeteneklerinin geliştirilmesi, bulunduğu şirket içerisindeki kariyerinin nasıl ilerleyeceği, hedeflerine nasıl ve hangi basamaklar ile ulaşacağının belirlenmesidir. Bu sayede kişinin ve kurumun gelecekte hedeflediği pozisyona gelebilmesi adına gerekli yetkinliklerin kazandırılma sürecidir. Çalışana bireysel olarak bir yol haritası sunarken şirket içerisindeki yapılandırma ve konumlandırma da aynı şekilde belirlenmiş olur.

Örgütsel kariyer planlamada iş verimliliği ile performansı maksimize etmek ve çalışan bağlılığını artırmak gibi amaçlar da bulunmaktadır.

Kariyer planlama işe başlama, terfi, transfer, rotasyon, iş/sektör değişimlerini de kapsamaktadır. Bu doğrultuda oluşabilecek her senaryoda kariyer planlaması yeniden kişiye özgü şekilde gerçekleşebilir.

Doğru kurgulanmış bireysel ve örgütsel kariyer planlama çalışma hayatında daha mutlu ve motive bir şekilde sağlam adımlarla ilerlenilmesini sağlar.

]]>
https://www.webtures.com/tr/blog/kariyer-planlama-nedir/feed/ 0
10 Soruda Meslekler I CEO https://www.webtures.com/tr/blog/on-soruda-meslekler-ceo/ https://www.webtures.com/tr/blog/on-soruda-meslekler-ceo/#respond Tue, 04 Jan 2022 14:23:19 +0000 https://www.webtures.com/tr/blog/?p=17610 10 Soruda Meslekler serimizde Webtures’ta bulunan tüm pozisyonlarımızı en temel 10 soruyu sorarak tanıyor ve sizlere
aktarıyoruz. Serimizin yedinci pozisyonu: CEO

10 Soruda CEO

Bu röportajımızı gerçekleştirdiğimiz Webtures CEO’su Kaan Gülten bize pozisyonuyla ilgili en çok merak edilenleri anlattı.

1) Size göre yönetim nedir?

Bana göre yönetim, geçmişten çıkarılan dersler, edinilen bilgi ve deneyim ile gelecekteki bir amaca ulaşmak adına bu amaca tesir edecek her detayın o amaca hizmet edecek şekilde kurgulanmasıdır. Yönetim başta insanın kendisini yönetmesiyle başlar. Bunu başardıkça, hem kişisel yönetim becerileri gelişir, hem de yönetim başarısının etkisi yeni hedeflerin başarılabilirliğinin inancını artırır. Buradan yola çıkarak da yönetimin en önemli yakıtının motivasyon olduğunu belirtebilirim.

2) CEO ne iş yapar, görev ve sorumluluklarınız nelerdir?

CEO şirketin vizyonu ve idealleri doğrultusunda çalışan yönetici ve liderdir. Her şirketin büyüklüğü, kadrosu, işleyişi, sektörü ve CEO’nun yetenekleri doğrultusunda görev ve sorumluluklarda farklılıklar olabilir. Kendi adıma hizmet verdiğim şirketin 5 – 10 – 15 – 20 yıl sonraki yani benim varolduğum ve olmadığım tüm gelecek planına uygun yol haritasının oluşturularak, donanımın (ekip, teknoloji, bilgi, yetkinlik vs.) ve motivasyonun (enerji, azim ve kararlılık) ile oluşturulmasını sağlamaktır. Şirket içindeki tüm departmanlarla işbirliği içerisinde ekipten, müşterilerden ve sektörden gelen geribildirimleri değerlendirmek ve aksiyon planlarını oluşturmak sürecin sürdürülebilir bir şekilde yönetilmesindeki temel noktayı oluşturur. Gereksiz iş gücü konularının azaltılarak, katma değeri yüksek işlere yönelecek stratejilerle şirketin büyümesini sağlamak ise işleyişimizin ana ilkesidir. Özetle 2 ana husus üzerine eğilmekte fayda var, Pazarlama ve Ar-Ge. Her geçen gün kalitesi ve faydası artırılan hizmetlerle, çok daha verimli pazarlama stratejileri geliştirmek. Bu sayede marka değeri yüksek, hakettiğini alan bir konumlandırma ile hizmet gücü yüksek, müşterisine karşılığını veren bir çalışma gerçekleştirmek.

3) Yönetici olmak için hangi özelliklere sahip olunmalı?

Bence en önemli özellik, duygudurum kontrolü. Dijital çağ büyümeyi ve iletişimi hızlandırırken bir yandan teknolojinin sosyal çevreyi hızla büyütmesi gün içerisinde temas ettiğimiz kişi sayısı ve işlem sayısını fazlasıyla artırmaktadır. Etkileşim içerisinde olduğumuz her bir konu, sorun ve kriz potansiyeli taşır. Bu krizlerin üstesinden gelmenin en etkili yöntemi ise duygudurum kontrolü yetkinliğidir. Kriz anlarına hazırlıklı olmak hem önleyici bir faktördür hem de krizlerin gerçekleşmesi durumunda çok daha kontrollü yönetilmesini sağlar. Bu sebeple kriz vaka çalışmaları gerçekleştirmek ve kişisel olarak duygusal zekanın gelişimi üzerine emek vermek pozisyonun en büyük zorluğu olan krizlere karşı yıkılmaz bir duvar inşa etmenizi sağlayacaktır.

4) Yönetici olmak için hangi eğitimler alınmalı?

Bir önceki soruya ilişkin yanıtta da belirttiğim gibi yöneticilik büyük ölçüde duygusal bir irade gerektirir. Elbette bunu destekleyecek çok fazla fiziksel kriter vardır. Yabancı dil bilmesi, bir hobisinin olması, fiziksel olarak formda olması gibi birçok fiziksel gereksinim yöneticinin özgüvenini ve duruşunu güçlendirecektir. Ancak pozisyonun en önemli görevi, alanında uzman kişilerle çalışarak bu profesyonellerin yönetimidir. Bu sebeple ekip yönetimi konusundaki eğitimler başta olmak üzere, şirketin ana işleri ile ilgili genel eğitimler oldukça önemlidir. Buna ilave dünyada gerçekleşen tüm trendlere ayak uyduracak eğitimlerle şirketin gelecek pozisyonlaması adına hızlı uyum yetkinliği kazanmak son derece önemlidir.

5) Yönetim alanında kariyer planlaması nasıl yapılır?

Benim bu konuda önerebileceğim en kolay tavsiye. Linkedin üzerinde gelecekte yöneticisi olmayı isteyebileceğiniz şirketlerin yöneticilerin geçmişlerini inceleyin. Her bir geçmiş pozisyonlarını not edin ve hangi şirketlerde hangi pozisyonların CEO olmaya daha yatkın olduğunu belirleyin. Daha sonra her bir pozisyon için Google’da yapacağınız pozisyona ilişkin görev tanımları ve yetkinlikleri aramasında aranan özelliklere ilişkin eksiklerinizi tamamlamaya çalışın. En şeffaf, uygulanabilir ve başarılabilir yöntem.

6) Yönetici adaylarına kariyer tavsiyeleriniz neler olurdu?

Öğrenemediğinizi ve gelişemediğinizi düşünmeye başladığınız yerde bu duruma bir çözüm bulamıyorsanız çok durmayın. Çeşitlilik en büyük zenginliktir. Bu sebeple farklı kişilerle, farklı ekiplerle, farklı şirketlerle, farklı kültürlerle, farklı sektörlerde ve başka farklı olabilecek ne varsa çalışarak tüm farkların zenginliğine ulaşmak kariyer yolculuğundaki elde edebileceğiniz en büyük kazanım olacak.

7) Yönetici olarak çalışmanın kolay ve zor yanları neler?

Kurumsal bir şirkette yönetici olmak kısmen bir girişimci olmak gibidir. Sınırlarınızı, kurallarınızı siz belirlersiniz ancak sorumluluklarınız en zor şartlarda bu kuralları belirlemeye iter. Özgürsünüzdür ama özgür olmamamanız gerekir. Sorumluluğun arttığı her iş dünyasında dengeler büyük ölçüde böyledir. İş yaşam dengesinin kurulduğu, vaktin değerinin farkında iş gücünü nitelikli konulara ayırarak maksimum faydaya odaklanıldığı bir yönetim şekli en iyisidir.

8) Yönetim kavramının geleceğini nasıl görüyorsunuz?

Her geçen gün her alanda merkeziyetçi olmayan bir dünyaya daha fazla yaklaşıyoruz. Kitleler adına yöneticilerden, her bir şahıs adına bireysel karar verme süreçlerine hızlı bir dönüşüm içerisindeyiz. Yapay zekanın da gelişimi ile birlikte, hedef kitleyi kitle olarak değil doğrudan şahıs olarak anlayarak kişiselleştirilmiş yönlendirmeler ile bireysellik ve her bireyin özgün olduğu anlayışı gün geçtikçe her alanda daha da kuvvetleniyor. Bu sebeple ademi merkeziyetçilik ile sorumluluğun yöneticilerden bireylere geçtiği bir geleceğe gidiyoruz. Elbette bu süreç de her bir düşünce ve fikir için kendi önderlerinin oluşmasını sağlamaktadır. Influencer olarak şekil değiştiren ilham olma ve yönetim şekli gelecekteki kararlarımızda daha etkili olmaya başlayacak. Ancak en dikkat edilmesi gereken nokta, algoritmalara ve algoritmalarla yönetilen influencerlara kararlarımızı daha fazla teslim etmemiz yönetimi yine merkeziyetçi ve çok daha riskli bir noktaya götürebilecektir.

9) Bu alanda çalışmaya nasıl başladınız?

Kurumsal bir geçmişi olmadan girişimci olarak iş dünyasını gözlerini açan nadir kişilerdenim sanırım. Bunun çok büyük eksilerine karşın bazı artıları da var. Ancak yine de çoğu yetkinliği ve bilgiyi yolda öğrenmeniz gerekiyor. Bu sebeple benim yöneticilik maceram, zorunlu bir şekilde bir girişimin ayağa kalkma sürecinin bu yöneticiliğe koşulsuz ihtiyaç duymasıyla başladı.

10) Bir gününüz nasıl geçiyor?

Bir günüm sırasıyla, Türkiye ve dünya gündemine göz atarak başlıyor. Mail trafiğini yöneterek, sosyal medya gündemini takiple devam ediyor. Toplantılar, ekiple istişareler, süreçlerin takibi ve yeni projelerin kurguları gibi bir dizi çalışma yoğunluğuna göre sıralanıyor. Ancak ekiple sohbet etme, fikir alışverişi, aktiviteler hiçbir zaman eksik olmuyor.

]]>
https://www.webtures.com/tr/blog/on-soruda-meslekler-ceo/feed/ 0
10 Soruda Meslekler I CFO https://www.webtures.com/tr/blog/on-soruda-meslekler-cfo/ https://www.webtures.com/tr/blog/on-soruda-meslekler-cfo/#respond Tue, 16 Nov 2021 11:02:57 +0000 https://www.webtures.com/tr/blog/?p=17397 10 Soruda Meslekler serimizde Webtures’ta bulunan tüm pozisyonlarımızı en temel 10 soruyu sorarak tanıyor ve sizlere
aktarıyoruz. Serimizin altıncı pozisyonu: CFO

10 Soruda CFO

Bu röportajımızı gerçekleştirdiğimiz Webtures Chief Financial Officer’ı Emre Yaralı bize pozisyonuyla ilgili en çok merak edilenleri anlattı.

1)Size göre finans nedir?

Bir şirketin faaliyetlerini yürütebilmesi için fon temini ve parasal kaynakların etkin bir biçimde yönetimini ifade eder.

2) Finans müdürü ne iş yapar, görev ve sorumluluklarınız nelerdir?

Şirketin mali yönden faaliyetlerini yönetir ve koordine eder.

Şirketin mali yönden ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli finansmanın sağlanması ve stratejilerin geliştirilmesi.

Mevcut ve gelecekteki finansal durumu analiz edip, raporlaması.

Maliyetleri en aza indirerek karını maksimize edecek stratejileri geliştirmesi.

3) Finans alanında çalışmak için hangi özelliklere sahip olunmalı?

  • Güçlü bir analiz etme yeteneği
  • Kuvvetli iletişim
  • İş disiplinine sahip olma
  • Karar verme becerisinin iyi olması
  • Gelişmeye açık

4) Finans müdürü olmak için hangi eğitimler alınmalı?

Temel oluşturmak için Finans ya da ekonomi alanında lisans eğitimini tamamlamak. Finans yönetimi ve muhasebe için kurslar alıp bu alanda geliştirmesi. Sermaye Piyasası Lisanslama Kurulu’nun verdiği sertifikalara sahip olunmasını tavsiye ederim. Düzenlenen seminerlere katılım olabilir. Küresel anlamda finans sektöründeki gelişmelerin sıklıkla takip edilebilir. Yüksek lisans yaparak bu alanda daha fazla uzmanlaşmasını tavsiye ederim.

5) Finans alanında kariyer planlaması nasıl yapılır?

Finans alanında kariyer üç başlıkta şekillenebilir.

  • Muhasebe
  • Bankacılık
  • Finansal Kontrolör

Üç meslek de deneyimlenerek veya analiz edilerek kişiye en uygun alan seçilebilir. Her meslekte ilgi alanı doğrultusunda temelden başlayarak öğrenilir ve artan bilgi birikim, tecrübe ile terfi atlayarak ilerlenir.

6) Finans alanında çalışmanın kolay ve zor yanları neler?

Herkese göre bu alanın kolay ve zor yanları farklıdır ancak benim ilgilenmekten en çok keyif aldığım konular benim için kolay yanları oluşturuyor.

Kolay yanları:
Sektörü takip etmek
Güncel kalmak
Mali koordinasyonu sağlamak
Yeni çözüm yolları üretmek

Zor yanları:
Çeşitli risk ve belirsizlikler; bu durumun yarattığı stres.

7) Finans alanında kariyer yapmak isteyenlere ne tavsiyelerde bulunurdunuz?

Sektörü, sürekli değişen piyasayı aktif takip etmeli ve bunları entegre etmenin yollarını aramak için kendinizi geliştirmelisiniz. Uluslararası yenilik ve gelişmeleri takip ederek güncel kalmaya özen gösterin. Sürekli yenilenen bu sektörde devamlı öğrenmeye açık olmalı ve yenilikçi davranmalısınız.

8) Finans alanının geleceğini nasıl görüyorsunuz?

Gelişen teknoloji ile beraber birçok finansal işlerin yapay zekâ odağında çözümleneceğini buna paralel olarak finans birimlerinin de daha çok strateji geliştirme ve stratejik kararlar almada rollerinin artacağını düşünüyorum.

9) Finans alanında çalışmaya nasıl başladınız?

Eğitimini aldığım bir alan olduğu için okulum bittikten sonra bir kurumda stajyer olarak başladım.

10)Bir gününüz nasıl geçiyor?

Hedef ve stratejik kararlar doğrultusunda planlama ve bütçelerle ilgileniyorum. Bu doğrultuda gerekli finansal analiz ve denetimleri gerçekleştirerek performansı ölçerek daha da geliştirmek için uygulanacak yeni stratejiler geliştirilmesinde aktif rol oynuyorum.

]]>
https://www.webtures.com/tr/blog/on-soruda-meslekler-cfo/feed/ 0
10 Soruda Meslekler: Grafik Tasarım Uzmanlığı https://www.webtures.com/tr/blog/on-soruda-meslekler-grafik-tasarim-uzmanligi/ https://www.webtures.com/tr/blog/on-soruda-meslekler-grafik-tasarim-uzmanligi/#respond Fri, 05 Nov 2021 13:28:24 +0000 https://www.webtures.com/tr/blog/?p=17326 10 Soruda Meslekler serimizde Webtures’ta bulunan tüm pozisyonlarımızı en temel 10 soruyu sorarak tanıyor ve sizlere aktarıyoruz. Serimizin beşinci pozisyonu: Grafik Tasarım Uzmanı

Sorular:

1)Size göre grafik tasarım nedir?
İlk çağlardan bu yana insanların kendini anlatma çabalarının sonucu ortaya çıkmış olan bir görsel anlatım dilidir. Sanatçı ile izleyen arasında köprü görevi görmektedir. Sanatçı içinde bulunduğu durumları ve duygulamarı karşı tarafa aktarabilmek için kendi görsel sanatını mecra etmektedir. Bununla birlikte kelimelere dökülemeyen durum ve duyguları karşıdaki izleyiciye aktarılmasıdır. Grafik tasarım ise modern dünyada sanatçının afişler, ambalajlar, reklam panoları vb. konumları kullanarak kendi tasarımlarını sergileyip insanlara konuyu en iyi şekilde anlatılmasına dayanır.
2) Grafik tasarım uzmanı ne iş yapar, görev ve sorumluluklarınız nelerdir?
Grafik Tasarım modern çağda hemen hemen her konumda kendi yer bulmaktadır. Bu konumların en çok bilinen ve insanların en çok tasarım alanları şu şekildedir:

  • Logo tasarımı
  • Web site tasarımı
  • İllüstrasyon
  • Tipografi
  • Kurumsal kimlik tasarımları
  • Afiş, billboard, broşür tasarımları
  • Kartvizit, katalog, etiket, ambalaj tasarımları

Bir grafik tasarımcının en büyük görevi ve sorumluluğu elinde bulundurduğu konuyu karşısındaki insana görsel anlamda bağ kurabilecek şekilde tasarımlar ile izleyiciye aktarabilme kabiliyetidir. Bu durumda ise yaratıcılık kavramı ortaya çıkıyor.
3) Grafik tasarım alanında çalışmak için hangi özelliklere sahip olunmalı?
Grafik Tasarım alanında çalışabilmek için aslında birden fazla özelliğinizin bir arada organize bir şekilde çalışması gerekmektedir. Her şeyden en önemlisi meraklı ve yaratıcı bir ruha sahip olmalısınız. Yaratıcılık dediğimizde doğuştan gelen bir özellik olarak da görünse de aslında araştırmacı bir kimliğe sahip olmanız size bu konuda yardımcı olacaktır. Bu konuya sahipseniz eğer ikinci sahip olmanız gereken konuya geçebilir. Yaratıcılık seviyeniz oldukça ideal ve bu düşüncelerinizi artık somut tasarımlara dökmek istiyorsunuz. Bu durumda ise program bilginizin gelişmiş olması gerekmektedir. Bir ressam düşünün ve onun düşüncelerini kağıda dökmesini sağlayan şey renk ve fırça kullanımıdır. Bir grafik tasarımcı ise düşüncelerini çalışma alanına dökülmesi için burada program bilgisine sahip olması gerekmektedir.
4) Grafik tasarım uzmanı olmak için hangi eğitimler alınmalı?
Grafik tasarım uzmanı olmak için aslında spesifik olarak şu eğitimi almanız şart diyemem. Burda durum bir önceki maddede bahsettiği koşullar geçerlidir.

Hayal gücünüzün ve yaratıcılığınızın, program bilginiz ile birleştirerek kendi tasarımlarınızı ortaya koyan bilmelisiniz. Hayal gücünü geliştirebilmek için bol kitap okumak, ülkeleri ve şehirleri gezmek, yeni gelişmeleri takip etmek, bu işi yapan insanları yakından takip etmek, film ve dizi izlemek gibi bir çok etkinlikle hayal gücünüzü geliştirebilirsiniz. Program bilginizi ise ücretsiz veya ücretli video içerikler ile geliştirmeniz mümkün.
5) Grafik tasarım alanında kariyer planlaması nasıl yapılır?
Grafik Tasarım alanındaki en güzel kariyer planlaması kendi isminizin bir kişisel marka haline getirmek olacaktır. Bir grafik tasarımcı olarak sektörde yer edinebilmeniz için sizin isminiz bir ortamda geçtiğinde ‘ evet o kişiyi duymuştum kendisi tasarımcı’ dedittire bilmeniz gerekmektedir. Bunu yapabilmeniz için gerekli sosyal medya platformlarında kendi kişisel markanızı adım adım oluşturmalısınız. Grafik tasarım yeteneğe bağlı bir dal olduğundan insanların bu işi hangi derecede yapabildiğinizi görmeleri gerekiyor. Sosyal medya mecralarını kullanarak kendi tarzınıza uygun içerikler üreterek yapabildiklerinizi insanlara gösterebileceğiniz takdirde her işletme ve marka sizinle çalışmak isteyecektir.
6) Grafik tasarım alanında çalışmanın kolay ve zor yanları neler?
Grafik tasarım alanında sizi en çok zorlayacak konu görecelik konusudur. Grafik tasarım görsel bir konu olduğundan dolayı herkesin farklı bir fikri olacaktır. Bu durumda her insanın görüşlerini kafanıza takmayın; sadece yapıcı fikirler sunan insanları dinlemeniz sizin için daha sağlıklı olacaktır.
7) Grafik tasarım alanında kariyer yapmak isteyenlere ne tavsiyelerde bulunurdunuz?
Tasarımcının olabildiğince kişisel markasını kurmaya özen göstermesi gerekmektedir. Youtube üzerinde kendi becerileri hakkında farklı videolar çekerek yeteneklerini insanlara sergileyebilir ve buradan işletme ve kurumlar ile işbirlikleri yapmalıdır.
8) Grafik tasarım alanının geleceğini nasıl görüyorsunuz?
Grafik tasarım ve diğer tasarım dalları insanoğlu varlığını sürdürdükçe ve bir şeyleri anlatma içgüdüsünü kaybetmediği sürece grafik tasarım hayatımızın büyük bir çoğunluğunu kaplamaya devam edecektir.
9) Grafik tasarım alanında çalışmaya nasıl başladınız?
2009 senesinde bilgisayarın başında Age Of Empires oynarken masanının üzerinde bir photoshop ile ilgili bir eğitim dökümanının olduğunu gördüm. O dökümanda ise bir arabanın yada objenin rengini nasıl değiştirileceği ile ilgili bir eğitim dökümanıydı. Buradan merak sararak bilgisayarıma photoshop indirdim ve denemelere başladım. O gün bugündür photoshop hayatımda 🙂
10)Bir gününüz nasıl geçiyor?
Bilgisayar başına geçtiğimde öncelikle notlarımı kontrol ederim. Bu notlar genellikle sırada bekleyen işlerin açıklaması olur. Tamamen stres ve kaygıdan uzak bir ortam oluşturduğum zaman çalışmaya başlarım. Eğer bir tasarımcının aklı karışık ve duyguları ağır geliyorsa odaklanma sorunu ortaya çıkacaktır. Bu durum ise yaratıcılığını etkileyecek ve ortaya güzel işler çıkmayacaktır. O yüzden ben genelde müzik ve gerekli içecekler ile zihnimi boşaltır ve rahatlamaya çalışırım. Tüm bu prosedürleri atlattıktan sonra bir sonraki revizeyi dört gözle beklerim 🙂

]]>
https://www.webtures.com/tr/blog/on-soruda-meslekler-grafik-tasarim-uzmanligi/feed/ 0
10 Soruda Meslekler I Satış ve Pazarlama Uzmanlığı https://www.webtures.com/tr/blog/on-soruda-meslekler-i-satis-ve-pazarlama-uzmanligi/ https://www.webtures.com/tr/blog/on-soruda-meslekler-i-satis-ve-pazarlama-uzmanligi/#respond Fri, 15 Oct 2021 15:24:54 +0000 https://www.webtures.com/tr/blog/?p=16782 10 Soruda Meslekler serimizde Webtures’ta bulunan tüm pozisyonlarımızı en temel 10 soruyu sorarak tanıyor ve sizlere
aktarıyoruz. Serimizin üçüncü pozisyonu: Satış ve Pazarlama Uzmanı

10 Soruda Satış ve Pazarlama Uzmanı

Bu röportajımızı gerçekleştirdiğimiz Webtures Satış ve Pazarlama Uzmanı Sevim Çetiner bize pozisyonuyla ilgili en çok merak edilenleri anlattı.

1) Size göre satış ve pazarlama nedir?

Satış ve pazarlama aslında her sektörün içinde var olan bir gerekliliktir. En küçük start-up firmadan köklü büyük markalara kadar süreklilik ve inovasyon gerektirir. Sürekli kabuk değiştiren bir yapıdadır. Bunun sebebi ise teknolojinin ilerlemesi ile birlikte müşteri alışkanlıklarının da değişmesidir.

Yeni nesil satış ve pazarlamada sattığınız ürün veya hizmetin müşteriye sağladığı katkı ön plandadır.  Örneğin biz hizmet sattığımız için öncelikle bu hizmet sayesinde çalışacağımız iş ortağımıza ne kadar fayda sağlayabileceği ve ileriye dönük nasıl bir süreç yürütülmesi gerektiğine yönelik satış ekibimiz ile yönlendirmeler yapmaktayız.

2) Satış ve pazarlama uzmanı ne iş yapar, görev ve sorumluluklarınız nelerdir?

Genel olarak bahsedecek olursak temasta olunan ve iletişime geçilen müşterilerin en doğru şekilde bilgi almasını sağlamak, hizmeti mümkün olduğunca açık, anlaşılır ve sade bir şekilde karşı tarafa aktarmaktır. Satış sürecinin ortasında ve sonuna doğru durum değerlendirmesi yapmak, toplantı gerçekleştirdikten sonra tüm görüşülen detayları aktarıp teklif sürecine geçmek, teklif süreci sonlandıktan sonra ise müşteri takibine devam etmek, eğer itirazlar varsa onları cevaplamak gibi görevlerimiz vardır.

3)Satış ve pazarlama alanında çalışmak için hangi özelliklere sahip olunmalı?

  • Satılan ürün veya hizmete net bir şekilde hakim olmak
  • Bu alanda çalışma isteği ve merak
  • İyi iletişim becerileri
  • Yüksek ikna kabiliyeti
  • Analiz ve gözlem yeteneği
  • Yüksek enerji ve gülümse
  • Sürekli olarak gelişime açık olma
  • Ek beceriler kazanma
  • Sabırlı olmak

4)Satış ve pazarlama uzmanı olmak için hangi eğitimler alınmalı?

Bu meslekte aslında birçok eğitim türü bağlantılıdır. Bu eğitim alabileceğiniz alan başlıklarına ekstra olarak ekleyebileceğiniz her eğitim aslında performansınıza katkı sağlamaktadır.

  • Beden dili
  • İkna
  • Sunum becerileri
  • Satış becerileri ve takibi
  • Müşteri ilişkileri
  • Hitabet
  • Diksiyon
  • Süreç Yönetimi

5) Satış ve pazarlama alanında kariyer planlaması nasıl yapılır?

Satış ve pazarlama tarafında alaylı olarak ilerlemiş olan başarılı birçok kişi  bulunmaktadır. Ancak eğer imkanınız varsa bu alanda bir üniversite eğitimi öneririm. Eğer yoksa bu alandaki birbirine entegre eğitimleri dışarıdan alarak kendinizi geliştirebilirsiniz.

6) Satış ve pazarlama alanında çalışmanın kolay ve zor yanları neler?

Kolay yanları;

Trendleri takip ettiğimiz için daima güncel kalmak ve inovatif olmak
Birçok kişi ile tanışma fırsatı elde edebiliyorum. Bu kişilerin yaşları, cinsiyetleri, görev tanımları ve daha birçok şey farklılık gösterebiliyor. Bu durumun bana çok şey kattığına inanıyorum.
Sürekli bir iletişim halinde olmanız sebebiyle bazı kişisel gelişim kaslarınızı doğal olarak da geliştirebiliyor.

Zor yanları;

Trend pazarlama ve satış süreçlerini takip etmek
Beklenmekte olan satış potansiyelini yakalamaya çalışmak
Bu işin doğası gereği aslında birçok departman ile kontak halinde olunması. Aynı dili konuşabiliyor olmak önemlidir.
Zor müşteriler karşısında daha sabırlı ve anlayışlı olma
Takip edilmesi gereken birçok dinamik olduğu için süreç yönetimini çok iyi planlamak

7) Satış ve pazarlama alanında kariyer yapmak isteyenlere ne tavsiyelerde bulunurdunuz?

Bu işe merakı olan kişilere tavsiyem mutlaka erken vakitte tecrübe kazanmak için adım atmalarıdır. Çünkü satış ve pazarlama alanı tecrübe kazanmak için bulabileceğiniz en geniş sektördür.

Son olarak kendinizi geliştirmek için internetten videolar izleyebilir ve eğitimler alabilirsiniz. Günümüzde yararlanabileceğiniz yüzlerce kaynak var. Özellikle kendinizde eksik gördüğünüz yanlarınızı çıkarıp o doğrultuda kendinizi geliştirebilirsiniz.

8) Satış ve pazarlama alanının geleceğini nasıl görüyorsunuz?

Hayatımızın her alanında mutlaka bir parça dokunur. Örneğin pazarlama sadece bir ürün pazarlamak için değil, fikir ve hizmet için de önemlidir. Hizmet üreten firmaların veya fikirlerini duyurmak isteyen bilim adamları, politikacıların da ihtiyacı bulunmaktadır. Dolayısıyla bu iş kolu hiç bitmeyip evrilerek hayatımızda hep kalacaktır.

9) Satış ve pazarlama alanında çalışmaya nasıl başladınız?

Aslında üniversitede okurken bir yandan çalışıp kendi tecrübemi kazanmak istedim. O nedenle çeşitli sektörlerde satış ve pazarlama alanında çalışma sağladım. Her yeni şirket bana ekstra tecrübeler kazandırdı. Erkenden iş hayatına başladığım için memnunum.

10) Bir gününüz nasıl geçiyor?

Bir plan dahilinde çalışma sağlıyorum. Aşağıda önem verdiğim  bazı noktaları inceleyebilirsiniz.

  • Acil dönüş sağlanması gereken mailler
  • Eğer aynı gün içinde toplantı planlanmışsa projenin kontrolü , ilgili uzmana öncesinde bilgi verme
  • Toplantı yapılmış veya detay aktarılmış firmalara hatırlatma
  • Toplantı planlamasını yönetme
  • Aciliyeti az olan maillerin kontrolü
  • Telefon görüşmeleri
  • Ulaşılamayan müşterilere mail üzerinden hatırlatma veya ekstra detay iletme
  • Satış süreci takibi
  • Son olarak sözleşme takibi
]]>
https://www.webtures.com/tr/blog/on-soruda-meslekler-i-satis-ve-pazarlama-uzmanligi/feed/ 0
10 Soruda Meslekler I Yazılım Uzmanı https://www.webtures.com/tr/blog/10-soruda-meslekler-yazilim-uzmanligi/ https://www.webtures.com/tr/blog/10-soruda-meslekler-yazilim-uzmanligi/#comments Wed, 06 Oct 2021 13:20:36 +0000 https://www.webtures.com/tr/blog/?p=16754 10 Soruda Meslekler serimizde Webtures’ta bulunan tüm pozisyonlarımızı en temel 10 soruyu sorarak tanıyor ve sizlere
aktarıyoruz. Serimizin ikinci pozisyonu: Yazılım Uzmanı

10 Soruda Yazılım Uzmanlığı

Bu röportajımızı gerçekleştirdiğimiz Webtures Yazılım Uzmanı Furkan Binek  bize pozisyonuyla ilgili en çok merak edilenleri anlattı.

1)Size göre yazılım nedir?

Bana göre yazılım hayatın kendisidir. Artık her şeyin dijitale dönüştüğü günümüzde, insanların ihtiyaçlarını zamandan tasarruf ederek daha kolay ve daha hızlı bir şekilde onlara sunmamızı sağlar. Yazılım, dünyanın her yerinde herkes için aynı, ortak bir dildir. Bu, hepimiz için hayatın bir parçası olduğunun en büyük göstergelerinden biridir.

2) Yazılım uzmanı ne iş yapar, görev ve sorumlulukları nelerdir?

Yazılımın temelinde kolaylık ve pratiklik olduğu için bir yazılım uzmanı bunun gerçekleşmesini engelleyen tüm sorunları çözmek, planlama yapmak ve geliştirmek gibi iş süreçlerini sağlar.
İhtiyaçları belirlemek, araştırmalar yaparak ihtiyaca yönelik en doğru aracı bulup onu hayata geçirmek en temel ifadeyle başlıca görevler arasındadır. Ürünü inceleyip içeriklerindeki kodların doğruluğunun kontrol edilmesi, hata veya eksikliklerinin tespiti; bunların iyileştirilmesi ve sonuçlandırılması aşamalarını da kapsamaktadır.

3)Yazılım alanında çalışmak için hangi özelliklere sahip olunmalı?

  • Pes etmemeli
  • İstikrarlı ve kararlı olmak
  • Gelişime açık
  • Öğrenmeye hevesli
  • Yenilikleri takip eden ve uygulayabilen
  • Meraklı olmak
  • Analitik düşünmek
  • Pratik olma

4)Yazılım uzmanı olmak için hangi eğitimler alınmalı?

Bilgisayar veya Yazılım mühendisliği bölümlerinde eğitim alınmalı. Bu gibi kurumlar bizlere düşünmeyi öğretirler. Algoritmalar önemli o dersleri dikkatli dinlemelilerdir. Mümkünse yurt dışında bu alanda çok iyi eğitim veren üniversitelere başvurulmasını tavsiye ederim.
Yazılımın temeli algoritmadır. Neyi, nasıl, hangi yolla yapacağımızı anlatan bu alanda mutlaka eğitim alınmalıdır.

5)Yazılım sektöründe kariyer planlaması nasıl yapılır?

Hemen her sektörde olduğu gibi bu alana temelden ilgi duyarak başlayan herkes için kariyere giriş stajyer olarak gerçekleştirilir. Sonrasında yetenek, yetkinlik, beceri ve deneyimlere göre terfi alınarak çeşitli unvanlar kazanılır.  Gündemi ve içeriği çok hızlı değişen ve gelişen bir sektör olduğu için gelişime her zaman açık olup kişinin kendini ilerletmesi gerekiyor.

6)Yazılım alanında çalışmanın kolay ve zor yanları neler?

Kolay yanları:

-İnternet olan her yerde uzaktan ve oturduğunuz yerden çalışabilmek
-Günden güne ihtiyaçları artan dünyamız için gelecek vaat eden bir iş olması

Zor yanları:

-Her geçen gün farklı bir yeniliğin doğduğu bir alanda tüm bu yenilikleri takip edip öğrenmek ve olabildiğince hızla uygulamak
-Canlı ortamda geliştirme yapmak
-Fiziksel hareket gerektiren bir iş olmaması

7)Yazılım sektöründe kariyer yapmak isteyenlere ne tavsiyelerde bulunurdunuz?

Yazılım tüm alışkanlıklarımızın ve yaptığımız işlerin birçoğunun dijitale taşınması ve daha fazlasının da taşınacak ve keşfedilecek olması nedeniyle sürekli gelişen bir alandır. Bu yüzden yazılım alanında bilgi daima artar, her zaman öğrenilecek ve keşfedilecek yeni şeyler ortaya çıkar. Tüm bunları öğrenebilmek için yeniliklere, öğrenmeye ve gelişime açık olmak gerekir. Bu alanda kariyer planlayanlar için öğrenmenin, keşfetmenin ve üretmenin sonu olmayan bir alan olduğunu söylemeliyiz. Daima ileri giden bir sektör olarak tüm bu bilgilere hevesle ulaşmaya çalışmak ve vazgeçmeden denemeye devam etmek en büyük desteği sağlayacaktır.

Aklınıza gelen he şeyi yapın. Üretin, projelerinizi gerçekleştirin. Başarılı olsun veya olmasın, gelir sağlasın ya da sağlamasın sadece yapın. Ortaya bir ürün çıkarmaya çalışın. Çok hızlı gelişim gösterdiğinizi göreceksiniz.

8)Yazılım alanının geleceğini nasıl görüyorsunuz?

Hayatımızın neredeyse her alanında yazılım var ancak buna rağmen hâlâ çokça eksik mevcut. Talebi çok olan bir alan olduğu için ihtiyaç hiç bitmiyor, bitmemekle birlikte artmaya da devam ediyor. Hâlâ daha bir şeyleri kağıt üzerinde ilerletiyorsak ihtiyaç var demektir.

9)Yazılım alanında çalışmaya nasıl başladınız?

Dayımın teknik servis uzmanı olması ve onu çalışırken görmemle başladı ilgim. Bilgisayar tamiriyle başladım ve eğitim hayatımın lise döneminde web tarafına yönelerek kendimi geliştirmeyi sürdürdüm. İlk olarak muhasebe departmanının raporlama bölümünde çalıştım. Sonrasında yazılım geliştirici olarak çalışmaya başladım ve alanımla ilgili ilk çalışmamı gerçekleştirmiş oldum.

10)Bir gününüz nasıl geçiyor?

Öncelikle projelerimdeki işleyişe ve yetiştirilmesi gereken işlerime göre iş planlamamı yapar ve sırasıyla bu adımları gerçekleştiririm. Ardından yapılan işi test ederim. Minimum üç alanda testİ yapar ve bu aşamada varsa gerekli düzeltmeleri sağlarım. Sonraki adım olarak bu kez proje yöneticisine projenin planlanan şekilde ilerlediğini kontrol etmek amacıyla test etmesi için gönderirim. Yöneticinin kontrolünden sonra iş sonlanır ve aynı süreç yeni bir iş için tekrarlanır.

]]>
https://www.webtures.com/tr/blog/10-soruda-meslekler-yazilim-uzmanligi/feed/ 1
10 Soruda Meslekler | SEO Uzmanlığı https://www.webtures.com/tr/blog/10-soruda-meslekler-seo-uzmanligi/ https://www.webtures.com/tr/blog/10-soruda-meslekler-seo-uzmanligi/#respond Tue, 28 Sep 2021 14:25:51 +0000 https://www.webtures.com/tr/blog/?p=16739 10 Soruda Meslekler serimizde Webtures’ta bulunan tüm pozisyonlarımızı en temel 10 soruyu sorarak tanıyor ve sizlere aktarıyoruz. Serimizin ilk pozisyonu: SEO Uzmanı

10 Soruda SEO Uzmanlığı

1)Size göre SEO nedir?

Bana göre SEO bir sanattır. Resim çizmek, müzik yapmak gibidir. En ince ayrıntısına kadar planlayıp programladığınız, sanat eseriniz ile ilgilenecek kişilerin hayallerini ve amaçlarını eserinize kattığınız bir yapıdır. SEO, içinde bulunduğumuz toplumun değerleri ışığında internet sonuçlarının kargaşadan uzak ve kullanılabilir olabilmesi adına var olmuş bir terimdir. Aslında telefon rehberlerimizde, sanal pazarlarda, müzik ve film sistemlerinde vb. konumlarda aktif olarak dijital her anımızda bizimledir.

2) SEO uzmanı ne iş yapar, görev ve sorumlulukları nelerdir?

Müşteri veya proje talepleri doğrultusunda kararlaştırılan hedeflere arama sonuçlarında ulaşılmasını sağlar. Özetle bu şekilde ifade ediliyor olsa da aslında tek yapılan bundan ibaret değildir. Çünkü kullanıcı ile projeyi birleştirmek her zaman yetmiyor. SEO uzmanları öncelikle karşılarındaki hedef kitleyi anlamalı ve dinlemelilerdir. Talep, arzı yaratır. İlgili taleplerin tümüne bağlı gerçekleştirilen çalışmalarda açık ve net şekilde görünecektir ki arz artacaktır. Bir yolculuk düşünün. Daha yola çıkılacağı ilk andan itibaren sizin planlamanız gerekiyor. O arama alanına yazılan ilk harften, kullanıcının web sitenizi terk ettiği son ana kadar. İşte bu yolcuğun tamamını planlamaktadır.

3)SEO alanında çalışmak için hangi özelliklere sahip olunmalı?

  • Analitik
  • Merak
  • Pratiklik
  • Heyecan
  • Empati
  • Alternatif çözüm üretebilme
  • Verileri yorumlamak ve geçmiş tecrübeler ışığında öngörü sahibi olabilmek
  • Not almak ve algoritma şeması oluşturmak
  • Farklı görüşlere açık olmak

4)SEO uzmanı olmak için hangi eğitimler alınmalı?

  • Google Search Central – SEO notları
  • withgoogle.com – Dijital Pazarlama kategorisindeki eğitimler
  • Giriş seviyesi HTML ve yazılımın çalışma mantığı eğitimi
  • Bir uzman veyahut kurumun düzenlediği genel hatlarıyla anlatımın olduğu, deneysel bir eğitim alınabilir.

5)SEO sektöründe kariyer planlaması nasıldır?

Dijital Pazarlama alanlarında olduğu gibi genelde stajyer olarak temelden başlanılır ardından da tecrübeye ve edinim kabiliyetine bağlı olarak analist, danışman, uzman, yönetici, müdür, direktör gibi pozisyonlara terfi alınır. Bazı konumlarda tek proje üzerinde analiz yöneticimi veya sadece raporlama alanında uzmanlaşmak mümkündür. SEO, detayları arttıkça kariyer unvanları şekillenen bir meslek dalıdır. Önümüzdeki süreçlerde reklam kanalları gibi SEO’nun farklı kanallarının farklı unvan etiketleri olacaktır.

-SEO Trainee
-Jr. SEO Analyst
-Jr. SEO Specialist
-SEO Analyst
-SEO Executive
-Sr. SEO Executive
-SEO Manager
-Global SEO Manager

6)SEO alanında çalışmanın kolay ve zor yanları neler?

Kolay yanları:

-İnternetiniz ve bilgisayarınız yanınızda olduğu sürece konum fark etmeksizin işinizi icra edebilirsiniz.

– Farklı hedef kitlelere çalışmaya başladığınızda işiniz gereği o alandaki birçok şeye hâkim olduğunuzu fark edeceksiniz. SEO Uzmanı olarak kariyerinizi sürdürürken genel kültürünüz kariyeriniz ile doğru orantılı zenginleşecektir.

-Global çaplı bir hizmet alanı olduğu için farklı dillere ve kültürlerine aşina olmaya başlayacaksınız.
-Günümüzdeki hizmet sektörlerinin içinde çalışma standartları en konforlu iş olarak görülebilir. Hizmeti sunduğunuz kişi proje yöneticileri gibi görünse de aslında sıradan bir web sitesidir.
-Terfi veyahut unvan için yıllara ihtiyaç duyulmayan, bilgi ile doğru orantılı kariyer planlaması yapılan iş tanımıdır.

Zor yanları:

-İşinizi anlatmakta zorlanacağınız proje yöneticileri ile çalışıyor olabilirsiniz.

-Yazılımsal sorunlar nedeniyle raporlarınızı sağlıklı şekilde hayata geçiremeyebilirsiniz.
-Marka bilinirliği etkeni SEO başarılarınıza gölge düşürebilir.
-Çok sayıda parametre olduğundan ötürü (sunucu,hız,içerik,görsel vb.) gerçekleştirmek istediğiniz işlemler zaman zaman aksayabilmektedir.
-Sadece tek kelimeye odaklanan projeler olduğunda kazandırdığınız diğer başarılar önemsizleşir. Ama genelde gemiyi denizde tutan o diğer başarılar olur.

7)SEO alanında kariyer yapmak isteyenlere ne tavsiyelerde bulunurdunuz?

Amatörce dahi olsa kendi sitenizi kurun. Onu bozun ve tekrar kurun. Ne hata yapılabilir, nasıl yapılabilir hepsini tecrübe edin. Bildiklerinizi not alırken bilmediklerinizi de not alın ve sıralayın. Proje yönetimi hakkında makaleler ve videolar izleyin. Arama motorlarını toplumun kanunu gibi görün ve onlar ile empati kurmaya çalışın.

8)SEO sektörünün geleceğini nasıl görüyorsunuz?

SEO sektörü internete erişen kullanıcı sayısının artmasıyla beraber her geçen yıl daha da büyüyerek ilerlemeye devam ediyor. Markalar, bu dijitalde her geçen gün büyüyen kitleyi yakalayabilmek için hepimizin her gün birçok kez kullandığı arama motorlarında kalıcı bir yere sahip olabilme adına dijital pazarlama ve spesifik olarak SEO’ya yatırımlarını arttırıyorlar. Özellikle pandemi ile beraber artık neredeyse her işlemi online olarak gerçekleştirebildiğimizden bir markanın arama motorlarındaki görünürlüğü de oldukça önem kazanıyor. Eskiden bir AVM’deki mağazanızın fiziksel konumu önemliyken artık hedeflediğiniz kelimede kaçıncı sırada çıktığınız çok daha önem arz ediyor. Tüm bu sebeplerden dolayı SEO sektörü giderek büyümeye ve gelişmeye devam edecektir.

9)SEO alanında çalışmaya nasıl başladınız?

Oyun dergisinden promosyon ile edindiğim bir alan adına forum kurdum. Bu foruma diğer insanları nasıl çekerim diye düşünürken birçok şey öğrendim. Sonra birçok hata daha yaparak sitemi kapanmasına sebebiyet verdim. Sonra temiz bir sayfa açıp aynı hataları tekrarlamadan diğer projeler için çalışmaya başladım.

10)Bir gününüz nasıl geçiyor?

Genellikle eğer bir önceki günden yanıtlanacak bir e-posta veya mesaj yoksa sorumlu olduğumuz projelerde herhangi bir anormal yükseliş veya düşüş yaşanmış mı diye Search Console ve Google Analytics incelemeleri ile beraber mesaiye başlarız. İş planımıza uygun olarak projelerimizdeki SEO ve genel olarak kullanıcı deneyimi ile alakalı sorunları veya geliştirme önerilerimizi oluşturmak adına analizlerimizi gerçekleştirir ve bu analizlerimizi müşterilerimize raporlarız. Sonrasında raporlarımızla ilgili müşteri tarafında oluşan soru işaretlerini yok etmek adına gerekli iletişimi gerçekleştirir ve hep beraber daha önce oluşturduğumuz tasklerimizi tamamlarız. Kendimizi geliştirmek ve yenilemek adına sektörel bilgi içeren makale, blog, video, veya sosyal medya paylaşımı gibi içerikleri tüketip günü bitirmeden de son bir defa mail kutumuzu kontrol ettikten sonra verimli bir iş gününü daha noktalarız.

]]>
https://www.webtures.com/tr/blog/10-soruda-meslekler-seo-uzmanligi/feed/ 0
Doğru İşe Alım Yöntemi https://www.webtures.com/tr/blog/sirketinizde-dogru-insanlari-ise-alma-yontemi/ https://www.webtures.com/tr/blog/sirketinizde-dogru-insanlari-ise-alma-yontemi/#respond Fri, 24 Sep 2021 11:43:04 +0000 https://www.webtures.com/tr/blog/?p=16712 İşe alım yapmak çok kolaydır. Ancak doğru işe doğru aday yerleştirmek tüm işe alım sürecinin en temel amacıdır. Yol haritanızda ipuçlarını takip ederek ilerlerseniz sonunda en yetkin kişiye ulaşmış olacaksınız. Bu yüzden önceliğiniz açık pozisyonu yalnızca doldurmak değil, doğru kişiyi seçerek doldurmak olmalı. Peki doğru kişiyi nasıl seçeceksiniz? Gelin inceleyelim.

İş Tanımını Doğru Yazın

Doğru adayı seçmenin ilk aşaması ilanı doğru ve etkili bir şekilde oluşturmaktır. Nokta atışı bir seçim yapmak için ilanınız kısa ve öz olmalı. İş tanımı, görev ve sorumluluklar, aranan beceri, yetenek ve deneyim gibi nitelikler net ve anlaşılır bir şekilde belirtilmelidir. Başvuracak adayların, şirketin kendilerinden beklentilerini ve şirketin kendilerine sunduğu özelliklere ilanda yer vermeye özen gösterin. Şirketin ayrıcalıklarını ve kültürünü başvuru öncesinde görmek adaylar açısından bir başvuru kriteri niteliği taşıdığı için doğru adayları başvuruya çekmiş olacaksınız. Aksi halde herkesin başvurduğu bir ilanda süreç sizin için fazlasıyla zorlaşacak ve uzayacaktır.

CV’yi Analiz Edin

Kitabı kapağına göre yargılamamak özgeçmiş incelemelerinin ilk kuralıdır. Ön yazıları dikkatle okumalı ve adayların yetenek ve becerilerini analiz etmelisiniz. Görev tanımınızdaki sorumlulukları yerine getirmek için gerekli yetkinliklere sahip olup olmadığını da ölçümlemelisiniz. Aranılan pozisyonda veya aranılan pozisyon benzerinde çalışan kişilerle bu süreçte iletişim kurmaktan çekinmeyin. Onların yorumları oldukça yol gösterici olacaktır.

Mülakat Yapın

Farklı mülakat çeşitlerinden aranan pozisyon için en uygun mülakat çeşidini belirleyin ve öncesinde görüşme akışını oluşturarak adaya soracağınız soruları hazırlayın. Basit, kalıplaşmış cevapları olan sorulardan kaçınmak adayı daha iyi tanımanızı sağlayacaktır. Karakterini tanımaya yönelik sorulara ağırlık verebilirsiniz. Unutmayın ki deneyim kazanılır, iş öğrenilir. Önemli olan yetkin bir karaktere sahip olmaktır.

Doğru İşe Yerleştirin

Mülakat, neredeyse her gününüzü birlikte geçireceğiniz birini seçmek için oldukça kısa bir zamanda gerçekleşiyor. Bu yüzden adayı işe başladıktan sonra da tanımaya devam edin.

  • Motivasyon:

    Karşınızdaki kişiyi neyin mutlu ettiğini, moralini yükselttiğini ve çalışma isteğini artırdığını öğrenin. Çalışanlara iyi hissettirecek konforlu bir çalışma ortamı sunmak vazgeçilmezdir. Nasıl yaklaşmanız ve iletişim kurmanız gerektiği hakkında size oldukça fikir verecektir.

  • Şirket kültürü:

    İşe yeni başlangıçlar yeni heyecandır ancak her aday aynı şekilde heyecanını gösteremez. Bu yüzden şirket kültürünüzü açıkça anlatın ve şirketten beklentisini sormaya çalışın. Uyum sağlamak kültürünüzü büyütecek ve geliştirecektir.

  • Marka Bilinirliği:

    Yapılan başvurular dışında adayın şirketinizi daha önce tanıyıp tanımadığını da öğrenmelisiniz. Tanımayan adayların başvurusu marka bilinirliğinizin arttığının göstergesidir. Tanıyan adaylar sayesinde ise çalışmak isteyen birini değil, özellikle sizinle çalışmak isteyen birini bulabilirsiniz.

Tüm bu süreçlerin ardından, tebrikler! Doğru kişiyi işe aldınız!

Son olarak, iş başvurularına yanıt vermek zaman alır ancak başvurmak daha fazla. Küçük bir iletişim bile uzun bir yol kat eder. Bu yüzden başvurulara olumlu ya da olumsuz yanıt vermeyi unutmayın.

]]>
https://www.webtures.com/tr/blog/sirketinizde-dogru-insanlari-ise-alma-yontemi/feed/ 0