Türk Arama Motorları - Webtures https://www.webtures.com/tr/blog/sozluk/turk-arama-motorlari/ Thu, 21 Nov 2024 11:11:25 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.7.1 https://www.webtures.com/wp-content/uploads/2023/08/cropped-webtures-180-32x32.png Türk Arama Motorları - Webtures https://www.webtures.com/tr/blog/sozluk/turk-arama-motorlari/ 32 32 SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) Analiz Araçları https://www.webtures.com/tr/blog/en-iyi-seo-araclari/ https://www.webtures.com/tr/blog/en-iyi-seo-araclari/#respond Mon, 13 Mar 2023 08:35:40 +0000 https://www.webtures.com/tr/blog/?p=19871 Profesyonel SEO çalışmaları tüm web siteleri için oldukça önemlidir. SEO çalışmalarını yaparken kullanılacak bazı SEO araçları vardır. Anahtar kelime araştırması, rakip araştırması, sıralama takibi veya bağlantı oluşturma için kullanılan SEO araçları web sitesini farklı yönlerden iyileştirme imkânı yaratır. SEO uzmanları kullandıkları SEO analiz araçları sayesinde , web sitelerini birçok farklı katmanda analiz etme imkanı bulurlar. Web sitesinin hız problemi mi var ya da anahtar kelimeleri analiz ederken hangi anahtar kelimelere odaklanmalıyım gibi SEO uzmanlarının ihtiyacı olan bilgilerini vermesini sağlar.

SEO Araçları Nelerdir ve Ne İşe Yarar?

SEO uzmanın projelerinde SEO çalışması yaparken çok fazla aracı birden kullanması hem farklı bakış açılarını görmesini hemde araçların 3. party yazılımlar olmasından ötürü verdikleri verilerin %100 doğru olmamasından kaynaklı bir noktada iyi bir konudur. SEO çalışması yaparken kullanılan araçların güvenilirliği yapılan analizlerin sağlıklı olmasına ve daha sonrasında çizilecek çalışma stratejisine doğrudan önem katmaktadır. Bu nedenle araçların her zaman %100 doğru bilgiyi vermediğini hesaba katarak, projelere SEO çalışmaları yapılmalıdır. Aksi takdirde, hatalı yapılan analizlerden ötürü projenize zarar verebilirsiniz.

SEO araçları SEO uzmanları tarafından web sitesi ve anahtar kelime analizlerinde kullanılan 3. party yazılımlardır. SEO araçlarını kullanırken her web sitesinde farklı sonuçlar alınacağını ve her aracın %100 doğru veriyi vermeyeceğini aklınızdan çıkarmamanız gerekmektedir. Piyasada birçok bedava seo aracı bulunmaktadır. Bunlar sizlere sayfa içi seo çalışmalarında, backlink çalışmalarında ve web sitesi hızı gibi konularda yol gösterici yazılımlardır.

En İyi Ücretsiz SEO Analiz Araçları

Sizler için SEO uzmanları tarafından oldukça sıklıkla kullanılan 10 ücretsiz SEO aracını listeledik.

Screaming Frog SEO Spider

screaming frog seo aracı

Sitenizi tarayan ve her sayfadan şaşırtıcı miktarda yararlı bilgi yakalayan harika bir temel araç. Bu araç tek başına teknik sorunların çoğunu bulabilir. Örneğin:

  • Yönlendirmeler
  • 404 ve 301 sayfalar
  • Resimler
  • Başlıklar, açıklamalar ve Heading etiketler

Screaming Frog, birçok küçük site için yeterli olan 500 URL’yi ücretsiz olarak aramanıza izin verir. Genel olarak Screaming Frog size hızlı bir site analizi yapma fırsatı verir ve neler olduğunu anlayarak SEO’nuzu geliştirmek için en iyi kararları verebilirsiniz.

SpyFu (Ücretsiz)

SpyFu’nun harika bir sürümü olsa da, SEO uzmanlarımızın çoğu ücretsiz özelliklerinden memnun. Bir anahtar kelimenin ayda kaç kez arandığını kolayca görebilir ve aynı zamanda o anahtar kelimenin zorluğunu kolayca belirleyebilirsiniz.

Hangi anahtar kelimeleri kullandıklarını belirlemek için rakiplerinizi de araştırabilirsiniz. Ek olarak, rakibinizin web sitesinde veya web sitenizde arama yaparak kaç tane organik anahtar kelimeye sahip olduklarını, kaç aylık tıklama aldıklarını, ücretli ve organik rakiplerinin kimler olduğunu, Google Ads ile yayınlanan kampanyaları ve daha fazlasını kolayca görebilirsiniz. Aslında SpyFu en doğru SEO analiz araçlarından biridir.

Ubersuggest (Ücretsiz)

Ubersuggest Neil Patel tarafından geliştirilen bir SEO aracıdır. Ubersuggest, en üst sıradaki SERP’leri göstererek anahtar kelimeleri ve bunların arkasındaki arama amacını belirlemenize yardımcı olan ücretsiz bir anahtar kelime bulma aracıdır. harika bir anahtar kelime izleme aracı. Ubersuggest’in raporlarında anahtar kelime hacmi, rekabet ve mevsimsel trendleri içerdiği metrikler. Hem organik SEO hem de ücretli PPC için harika olan bu araç, bir anahtar kelimenin hedeflemeye değer olup olmadığını ve ne kadar rekabetçi olduğunu belirlemenize yardımcı olabilir.

Woorank (Ücretsiz ve Ücretli)

woorank seo aracı

En iyi SEO analiz aracı olarak Woorank, pazarlama verilerinizi izlemek ve raporlamak için ücretsiz ve ücretli seçenekler sunar.

Hangi anahtar kelimeleri hedeflediklerini keşfetmek için rakiplerinizi analiz edebilirsiniz, böylece onlarınkiyle örtüşebilirsiniz. Kullanıcılar ve arama motorları için mümkün olan en iyi şekilde optimize etmek için anahtar kelimelerin zaman içinde nasıl performans gösterdiğini anlamaya çalışabilirsiniz ve en önemlisi, web sitenizin hem teknik hem de içerik açısından eksik olduğu şeyleri anlayabilirsiniz. Woorank yinelenen içeriği ve güvenlik sorunlarını belirlemenize yardımcı olabilir ve bunların nasıl düzeltileceği konusunda yönergeler sağlayabilir.

Majestik (Ücretsiz)

Majestic SEO ve dijital pazarlama uzmanlarına bağlantı denetimi ve bağlantı oluşturma konusunda yardımcı olur. Backlink arama hizmeti, Majestic Site Explorer’ın ücretsiz sürümü tarafından sağlanmaktadır.

Majestic SEO link analizi konusunda uzmanlaşmış bir SEO yazılım aracıdır. Ahrefs, SEMrush veya Moz Pro’dan farklı olarak, Majestic tamamen geri bağlantılarla ilgilidir.

Başka bir deyişle: Majestic, anahtar kelime araştırması, SEO site denetimleri ve sayfa içi SEO analizi yapan hepsi bir arada bir araç değildir. % 100 geri bağlantılara odaklanmıştır.

SEOquake (Ücretsiz)

Rakip Araştırma için en iyi SEO araçlardan biri SEOquake, SEOquake ücretsiz bir tarayıcı uzantısıdır. Gösterdiği sayfa verilerinden veya metriklerden bazıları şunlardır:

  • Harici bağlantıların sayısı
  • Google dizini
  • SEMRush rütbesi
  • Alexa Rank
  • Etki alanı

SEOquake, arama sonuçları sayfasında sağladığı hızlı verilerle Semrush ile birlikte kullanmak için harika bir araçtır ve hızlı kararlar almanıza yardımcı olur. Arama sonuçları sayfasını farklı konumlardan analiz etmemize yardımcı olduğu için SERP yerel ayarını değiştirme yeteneği de gerçekten güzel.

Serpstat (Ücretsiz)

Serpstat  İçerik Pazarlama, SEO ve PPC için kullanıyor.

Serpstat, SEO, PPC ve içerik pazarlama kampanyalarınızı optimize etmenize yardımcı olmak için hepsi bir arada kontrol aracıdır. Bu SEO aracı aşağıdaki temel özelliklere sahiptir:

  • Anahtar kelimelerin değerini belirleme
  • Anahtar kelime varyasyonlarını arama ve önerilerini bulma
  • Uzun kuyruk anahtar kelimeler alma
  • Uluslararası verileri keşfetme
  • Web sayfalarının ziyaret trafiğini görme
  • Anahtar kelime trendlerini analiz etme

Fat Rank

En iyi  SEO araçları arasında bilinen  Fat Rank aracından bahsetmek istiyorum.

Bu SEO anahtar kelime aracı anahtar kelime sıralamalarınızı bilmenizi sağlar. Anahtar kelime sıra bulucu seo araçları arasında konumunu koruyan SEO uzmanları tarafından bilinen bir 3. party araçtır.

Optimize ettiğiniz her bir anahtar kelime için her sayfada sıralamanızı bulmak için aramanıza anahtar kelimeler ekleyebilirsiniz. İlk 100 sonuç için sıralama yapmazsanız, o anahtar kelime için sıralama yapmadığınızı söyler.

Google PageSpeed

Google pagespeed aracı, Google’ın kendisinin ürettiği ücretsiz  3. party yazılımdır. Web sitelerinin mobil ve masaüstü hız skorlarını analiz ederek, web sitelerinin hız ölçümlerini yapar. Web sitesinin ilk açılış ve ilk yüklenme sürelerinde yükseklik var mı var ise hangi sebeplerden ötürü web sitesi geç açılıyor, sizlere bunun bilgisini verir. Javascript veya css dosyalarınız sıkıştırılmamış mı, görsel boyutlarınız çok mu yüksek ya da lazy load gibi hız optimizasyonu sağlayan yapılarınız bulunuyor mu sizlere bilgisi verir. Bu sayede web sitenizde hangi yapılarda hız konusunda sorunlar var, Google web sitenizin nasıl olmasını istiyor sizlere 1. elden bilgisini verir.

SEO Araçları Nelerdir ve Nasıl Kullanılır?

SEO araçları, web sitenizin arama motorlarında daha iyi performans göstermesine yardımcı olan yazılımlardır. En popüler SEO araçları arasında Google Analytics, Google Search Console, Ahrefs, SEMrush ve Moz bulunur. Bu araçlar, anahtar kelime araştırması, rakip analizi, backlink analizi, site denetimi ve performans izleme gibi çeşitli işlevler sunar.

Temel kullanımı açısından, Google Analytics, web sitenizin trafik kaynaklarını ve kullanıcı davranışlarını analiz etmenizi sağlar. Google Search Console ise sitenizin indekslenme durumu ve tıklama oranları hakkında bilgi verir. Ahrefs ve SEMrush, anahtar kelime araştırması yapmanıza ve rakiplerinizi analiz etmenize olanak tanır. Bu araçları düzenli olarak kullanarak, SEO stratejilerinizi optimize edebilir ve web sitenizin arama motoru sıralamalarını yükseltebilirsiniz.

En İyi Ücretli SEO Analiz Araçları

Sizler için SEO uzmanları tarafından oldukça sıklıkla kullanılan 7 ücretli SEO aracını listeledik.

 Ahrefs: SEO Anahtar Kelime Aracı (Ücretli)

Ahrefs, en iyi ve en güçlü SEO araçlarından biridir.

Ahrefs’in Google’dan sonra web sitesinin en büyük ikinci tarayıcısı olduğunu bilmek ilginç.

Aslında, dünyadaki en iyi SEO analiz aracıdır. Bu araç, daha iyi arama motoru sıralamaları için web sitenizin hangi bölümlerinin iyileştirilmesi gerektiğini tanımlar.

Web sitenizi en iyi analiz eden sayfa içi seo araçlarından bir tanesidir.

Rakip analizi açısından, markanız için bir başlangıç ​​noktası olarak kullanmak üzere rakiplerinizin geri bağlantılarını belirlemek için muhtemelen Ahrefs’i kullanacaksınız.

Bu iyi SEO aracını, web sitenizdeki kırık linkleri kontrol etmek ve en iyi sayfalarınıza genel bir bakış elde etmek için de kullanabilirsiniz.

Ahrefs, anahtar kelime araştırması, sıralama takibi, rakip araştırması, SEO denetimi, viral içerik araştırması ve daha fazlası gibi SEO’nun çeşitli yönleri için kesinlikle en popüler araçtır.

Bu araç ücretsiz değildir, ancak Back Link Checker aracının yardımıyla web siteniz veya rakipleriniz hakkında ücretsiz bilgi edinmenizi sağlar. Bu nedenle en iyi SEO aracı sıralamasında ilk sırayı ahrefs vermektedir.

SEMRush: Pazarlama SEO Araçları (Ücretli)

semrush seo aracı

SEMRush gibi SEO pazarlama araçları, genellikle SEO topluluğundaki hayranlar arasında popülerdir. Uzmanlar, sıralamalarınızı kolayca değerlendirmenize, değişiklikleri ve yeni sıralama fırsatlarını belirlemenize izin vermekten hoşlanır. Bu SEO aracının en popüler özelliklerinden biri, web sitenizi rakiplerinizle kolayca karşılaştırmanıza olanak tanıyan Etki Alanı analizidir.

Web sitenizin arama trafiğini ve hatta rakiplerinizi daha iyi anlamanıza yardımcı olacak analiz raporları arıyorsanız, anahtar kelimeleri ve etki alanlarını karşılaştırabilirsiniz.

En iyi SEO aracı yani SEMRush sıralamalarınızı kolayca izlemenize ve web sitenizin performansını iyileştirmeye yönelik ipuçları bulmanıza olanak tanır.

KWFinder: SEO Anahtar Kelime Araştırma Aracı (Ücretli)

Sadece anahtar kelimeleri araştırmanız gerekiyorsa, büyük bir SEO araçlarına ihtiyacınız olmaz. KWFinder, SEO ve içerik arasındaki boşluğu dolduran harika bir araçtır.

Sıralaması zor olmayan, ancak yine de trafik oluşturma potansiyeline sahip anahtar kelimeler bulacaksınız.

KWFinder’ı benzersiz kılan şey, dünyanın her yerinde hedef kitlenize hizmet edebilmeniz için diller ve bölgeler arasında sorunsuz bir şekilde hareket etmesidir.

KWFinder’ın en önemli özelliklerinden bazıları aşağıdakileri içerir:

  • Size trafik çekmek için daha fazla fırsat sunan uzun kuyruklu anahtar kelimeler bulur.
  • Rakibinizin anahtar kelime stratejisinin sizin stratejinizle nasıl karşılaştırıldığını görür ve ayrıca anahtar kelimeler için daha fazla fırsat bulur.
  • Kullanıcıların sayfalarınızda hangi öğeleri aradığını bulmak için SERP’deki rekabeti analiz eder.

Moz Pro (Ücretli)

En iyi SEO araçlardan biri Moz Pro aracıdır, işletme arama sıralamanızı yükseltmek için çok yönlü bir araç görevi görür.Moz daha çok SEO uzmanları tarafından backlink seo aracı kullanılmaktadır.

Moz araştırma araçları paketi, abonelere SEO fırsatlarını belirlemek, büyümeyi izlemek, raporlar oluşturmak ve çabalarını optimize etmek için ihtiyaç duydukları kaynakları sağlar.

Moz Pro ayrıca şunları içerir:

  • Belirli bir URL’de 3000’e kadar bağlantıyı analiz eder.
  • Sitenizin bağlantı verdiği sayfalara veri tarayan ayrıntılar.

Deepcrawl (Ücretli)

Deepcrawl, kontrol ettiğiniz bulut tabanlı bir web tarayıcısıdır. Bir dizi esnek tarama türüyle web sitenizi, hazırlama ortamınızı, harici siteleri, analiz verilerini, geri bağlantıları, site haritalarını ve URL listelerini taramak için ayarlayabilirsiniz.

Answer The Public (Ücretli)

answer the public seo aracı

Size tanıtabileceğimiz bir diğer iyi SEO aracı ise Answer The Public. Bu araçla, belirli anahtar kelimeleriniz etrafında içerik oluşturmada daha iyisini yapabilirsiniz. Bu araç ile arama motoru sonuç sayfasında vurgulanan bölümleri görebilir ve içerik oluştururken bu aracın sağladığı listeyi kullanabilirsiniz.

SimilarWeb

similar web seo aracı

SimilarWeb SEO uzmanları tarafından  sektör araştırması ve rakip analizi çalışmaları yapılırken kullanılan 3. party bir yazılımdır. SimilarWeb belirli bir sektörde veya rakipler arasında birçok filtrede demografik, trafik paylaşımı gibi verileri detaylıca sunan bir yazılımdır. Özellikle sektör araştırması sırasında, kullanıcı yaş ortalamaları, cinsiyet, alışveriş deneyimleri, en çok vakit geçirdikleri sosyal medya kanalları gibi SEO uzmanları için çok kıymetli verileri sunarak, hedef kitle araştırmasında büyük rol oynamaktadır.

]]>
https://www.webtures.com/tr/blog/en-iyi-seo-araclari/feed/ 0
Arama Motoru Nedir? Arama Motorları Nasıl Çalışır? https://www.webtures.com/tr/blog/arama-motoru-nedir/ https://www.webtures.com/tr/blog/arama-motoru-nedir/#respond Fri, 29 Jul 2022 07:30:55 +0000 https://www.webtures.com/tr/blog/?p=18921 Arama Motoru Nedir?

Arama motoru, arama çubuğuna yazılan anahtar kelimeler aracılığı ile sistemden araştırma yaparak, bu kelime ile bağlantılı bilgileri listelemeye yarayan sayfalara verilen genel isimdir.

Arama motoru denilince aklımıza her zaman Google gelse de, Yandex, Yahoo ve Bing gibi arama motorları da aktif olarak kullanılıyor. Ancak en popüler arama motoru unvanı halen liderliği elinde tutan Google’ın elindedir.

Arama motorları, web’de yer alan milyonlarca site arasından aranılan bilgiyi en hızlı, en pratik ve en alakalı şekilde kullanıcılara ulaştırmayı amaçlamaktadırlar. Bu sayede milyonlarca bilginin olduğu internet ortamında istenilen bilgiye ulaşmak çok daha kolay ve hızlı hale gelmiştir.

Günümüzde web sitesi kurmak o kadar kolay bir hale gelmiştir ki web adeta bir website çöplüğü haline gelmiştir. İşte tam da bu noktada arama motorları devreye girmektedir.

Bir arama motoru sahip olduğu sıralama algoritmaları ile web’de yer alan siteleri filtreleyerek kullanıcıları en doğru ve en alakalı sonuçlarla buluşturmaktadırlar.

Arama Motorları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Teknoloji geliştikçe internet kullanımı da bununla doğru orantılı olarak artmaya başlamıştır. Özellikle de akıllı telefonların yaygınlaşması, internet kullanımının daha da artmasına neden olan önemli bir etken olmuştur.

Yapılan istatistikler, dünya üzerinde ortalama 5,16 milyardan fazla internet kullanıcısı olduğunu gösterirken, bu sayı dünya nüfusunun %64’üne denk geliyor. Ayrıca internet sayfası sayısı da 2 milyara yaklaşmak üzere, bu da her saniye 4 veya 5 internet sitesinin açıldığı anlamına geliyor.

İnternet kullanıcılarının en sık yaptığı işlemler arasında merak ettikleri ya da bulmak istedikleri konuları internet üzerinde arama işlemidir. Bu işlemi ise, arama motoru aracılığı ile gerçekleşiyor. Arama motorları ile firmaların web sitelerinden sosyal medya profillerine, ürün veya hizmetlerden haberlere kadar her şeye kolaylıkla ulaşılabiliyor.

Arama Motorları Nasıl Çalışır?

nasil calisir

Birçok arama motoru olmasına rağmen arama motorlarının çalışma mantıkları büyük ölçüde birbirleriyle aynıdır. Sahip oldukları tarama robotlarıyla milyonlarca hatta milyarlarca sayfayı kendi web tarayıcısını kullanarak tarar, dizine ekler ve sıralama algoritmalarına göre arama motoru sonuç sayfalarında(SERP) sıralar.

Web tarayıcılarına arama motoru botları ya da örümcekleri adı verilir. Arama motoru, web sayfalarını ve sayfaların bağlantılarını izlemesinin yanı sıra açılan yeni sayfaları da keşfetmek için webte dolaşır.

Arama Motorları Çalışma Döngüsü

Arama motorları çalışma döngüsü temel olarak tarama, dizine ekleme ve sıralama algoritmaları olarak 3 kategoride ele alınmaktadır.

  1. Tarama: Arama motorları öncelikle web’de gezinerek tarama(crawl) botları ile web sayfalarını tararlar. Tarama işlemi gerçekleşirken site haritaları tarama botları için navigasyon niteliğinde olmaktadır.
  2. Dizine Ekleme: Dizine ekleme işlemi, arama motorlarının taradığı web sayfalarını kendi veritabanında tutmasıdır. Arama motoru tarafından bulunan web sayfaları dizin ismi verilen veri yapısına eklenir. Dizine eklenen sayfalar belli aralıklarla tarama botları tarafından taranmaya devam eder.
  3. Sıralama Algoritmaları: Sıralama algoritmaları arama motorlarının dizine eklediği sayfaları kullanıcıya sunarken kullandığı algoritmalardır. Bu algoritmalar sayesinde kullanıcılar yaptıkları aramalar sonucunda en alakalı sonuçları görmektedirler. Sıralamayı etkileyen bazı faktörler olarak içerik-sorgu alaka düzeyi, kullanıcı deneyimi ve site otoritesi(domain rate) kriterlerini söylemek mümkün.

Bir Arama Yapıldığında Ne Olur?

Kullanıcı sorgusunu/sorusunu arama motoruna girdiğinde, konu ile ilgili olduğu düşünülen tüm sayfalar dizinde belirlenir. Tüm ilgili sayfaları hiyerarşik olarak sonuç listesinde sıralamak için algoritmalar kullanılır. Alakalı sonuçları sıralamak için kullanılan algoritmalar arama motorları değiştikçe, farklılık gösterir.

Arama motorları, arama sorgusuna ek olarak sonuçlarla ilgili olarak şu verileri de kullanır;

  • Konum bilgisi; bazı arama sorguları konuma bağlıdır. Örneğin; yakınımdaki eczaneler gibi.
  • Dil bilgisi; arama motorları sonuçları kullanıcının dilinde arama yapar.
  • Önceki arama geçmişi bilgisi; kullanıcının daha önce yapmış olduğu aramalara göre farklı sonuçlar elde edilebilir.
  • Arama yapılan aygıt; sorgunun yapıldığı aygıta bağlı olarak da sonuçlar değişiklik gösterebilir.

Tüm Arama Motorları Aynı Sonucu Mu Verir?

Arama motoru olarak, veri tabanındaki bilgilere göre sorguya cevap verir. Yani Google veya Yandex de aynı anahtar kelimeler ile aynı sonuca ulaşamazsınız.

Arama motorları, verileri endekslemek ve ilişkilendirmek için özel algoritmalar kullanır. Bu da demektir ki, her arama motoru bulmak istediğiniz şeyi aramak için kendi yaklaşımını kullanır. Sonuçlar bulunduğunuz yere, anahtar kelimelerinize yani başka neler aradığınıza veya benzer arama yapan kullanıcıların hangi sonuçları tercih ettiğine göre değişebilir. Her arama motoru bu tarz unsurlara bağlı olarak size farklı sonuçlar sunacaktır.

Popüler Arama Motorları Nelerdir?

populer arama motorlari

Arama motoru denildiğinde akla ilk olarak Google gelmektedir. Ancak arama motorları kullanımı ülkeden ülkeye farklılık gösterebilir. Dünya’da ve Türkiye’de en popüler arama motoru Google olmasına rağmen bazı ülkelerde farklı arama motorları daha çok tercih edilebilmektedir.

Örneğin Rusya’da Yandex, Çin’de ise Baidu arama motorları yaygın olarak kullanılmaktadır. Ancak genel olarak en fazla kullanılan arama motoru Google’dır. Ayrıca SEO çalışmalarının temeli de büyük ölçüde Google üzerinden gerçekleştirilir.

  • Google: Global olarak en çok kullanılan ve pazar payı en yüksek olan arama motoru Google’dır. Larry Page ve Sergey Brin tarafından 1998 yılında kurulmuştur.
  • Yandex: Rusya’da yaygın olarak kullanılan en popüler arama motorudur. Şirket 2000 yılında kurulmuştur.
  • Yahoo: Stanford Üniversitesi öğrencileri Jarry Yang ve David Filo tarafından 1994 yılında kurulmuş bir arama motorudur.
  • Baidu: 2000 yılında kurulan Baidu Çin’in en büyük arama motorudur.
  • Bing: Microsoft tarafından 2009 yılında kullanıma sunulan bir arama motorudur. Amerika’da kurulmuştur.
  • Ask: Ask.com, 1996’da başlayan soru cevaplama tabanlı bir arama motorudur.
  • DuckDuckGo: Veri gizliliği konusunu önemsiyorsanız kullanmanız gereken bir arama motorudur.
  • Seznam: Çek Cumhuriyeti’nde bir web portalı ve arama motorudur. Ivo Lukačovič tarafından 1996 yılında kurulmuştur. Çek Cumhuriyeti’nin ilk web portalıdır.

Başta da söylediğimiz gibi bu listeler ülke bazında değişiklik gösterebilir. Ancak bir SEO stratejisi oluştururken Google temel alınsa bile, diğer alternatif kanalları da dikkate almak gerekir. Kaynaklarınızı çeşitlendirmek, arama sonuçlarında ilk sayfada görünme olasılığını daha da artıracaktır.

Gizlilik Odaklı Alternatif Arama Motorları Hangileridir?

İnternet çağında elimizden en kolay kayıp giden konu, gizliliktir. Her zaman internet üzerinde izimizi bırakmamanın mümkün olmadığını düşünürüz. Google, Bing ya da Yahoo gibi arama motorlarından yardım alırken, bizimle ilgili olabildiğince fazla bilgi edinmelerine imkan veriyoruz.

Hele ki, Google, kullanıcıların kişiselleştirilmiş bir arama motoru deneyimi yaşaması için güçlü ve akıllı algoritmalar kullanıyor (AI uygulamaları dâhil). Aslında arama motorları için gizliliğe önem vermeyen ya da saygı duymadan bilgi toplama araçları da diyebiliriz. IP adresinizden arama anahtar kelimelerinize, tıkladığınız sonuçlarından sonuç sayfasına kaç kere gittiğinize ya da arama değişiklikleriniz dahil olmak üzere daha birçok bilgiyi kayıt eder. Tüm bu bilgilere göre de kullanıcı haritası oluşturur.

Tüm bu bilgiler yani kişisel kullanıcı haritalarınız reklam verenlere satılır. Aslında internette dolaşmanız ve bıraktığınız her iz, sizin reklam verenler için bıraktığınız bir profildir.

Bu durumun üstesinden ise, gizliliğe önem veren arama motorlarını kullanarak gelebilirsiniz. Anonim kalabileceğiniz en popüler 10 adet arama motoru şu şekildedir;

  1. DuckDuckGo
  2. Qwant
  3. SearX
  4. Startpage
  5. Swisscows
  6. Peekier
  7. MetaGer
  8. Ecosia
  9. Gibiru
  10. Disconnect Search

Eğer bilgilerinizin paylaşılmasından rahatsız oluyorsanız, bu arama motorları size istemiş olduğunu gizliliği fazlası ile sağlayacaktır.

Pazaryeri ve Ürün Arama Motorları

pazaryeri urun arama motoru

  • Google Shopping: İlk olarak 2002 yılında “Froogle” adıyla hizmete alınmış bir ürün arama motorudur.
  • Amazon: Jeff Bezos tarafından 1994 yılında Washington’da kuruldu. Websitesi içerisinde ürün arama motoruna sahiptir ve binlerce ürün arasından aradığınız ürünü size sonuç olarak getirir.
  • Trendyol: Demet Mutlu tarafından 2010 yılında kurulmuş ve moda kategorisiyle sektöre giriş yapmıştır. Günümüzde Türkiye’nin en büyük e-ticaret siteleri arasında yer almaktadır. Site içerisinde yer alan arama motoru binlerce ürün arasından sorgu yapmaktadır.
  • Hepsiburada: Türkiye’nin ilk ve en büyük e-ticaret sitelerindendir. Site içerisinde yer alan ürün arama motoru sayesinde binlerce ürün arasından istediğiniz ürünleri bulabilirsiniz.
  • Cimri: Cimri.com 2008 yılında Gittigidiyor tarafından kurulmuştur. Sahip olduğu ürün arama motoru ile ürün aramaları yapabilir, aradığınız ürünün hangi sitede hangi fiyatlardan listelendiğini öğrenebilirsiniz.
  • Akakçe: 3 Kasım 2000’de kurulmuştur. Bu özelliği ile Türkiye’nin ilk ürün fiyat karşılaştırma platformu unvanına sahiptir.

Sosyal Medya Arama Motorları

sosyal-medya-arama

  • Facebook: Facebook arama, yalnızca Facebook’ta paylaşılan ve yayınlanan içerikler arasından sorgu yapmaktadır.
  • LinkedIn: Herhangi bir profesyoneli bulmak ve onlarla bağlantı kurmak için Linkedin Kişi aramasını kullanabilirsiniz.
  • Twitter: Twitter aramaları kullanarak platform içerisinde istediğiniz bilgileri aratabilirsiniz.

Türk Arama Motorları Nelerdir?

Yıllardır birçok Türk arama motoru girişimi gerçekleşmiş olsa da maalesef büyük çoğunluğu hüsranla sonuçlanmıştır.

  • Yaani: Turkcell tarafından geliştirilen Türkiye merkezli bir arama motorudur. 2017 yılında kurulmuştur. Günümüzde aktif olarak faaliyetlerini sürdürmektedir.
  • Vuhuv: Yerli bir arama motoru olan Vuhuv günümüzde aktif olarak hizmet vermektedir.
]]>
https://www.webtures.com/tr/blog/arama-motoru-nedir/feed/ 0