Reklam Konumlandırması Nasıl Olmalıdır - Webtures https://www.webtures.com/tr/blog/sozluk/reklam-konumlandirmasi-nasil-olmalidir/ Thu, 21 Nov 2024 11:13:35 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.7.1 https://www.webtures.com/wp-content/uploads/2023/08/cropped-webtures-180-32x32.png Reklam Konumlandırması Nasıl Olmalıdır - Webtures https://www.webtures.com/tr/blog/sozluk/reklam-konumlandirmasi-nasil-olmalidir/ 32 32 Youtube Reklam Nedir? Çeşitleri Nelerdir? https://www.webtures.com/tr/blog/youtube-ads/ https://www.webtures.com/tr/blog/youtube-ads/#respond Fri, 13 Jan 2023 12:43:42 +0000 https://www.webtures.com/tr/blog/?p=19709 Günümüzde artık en çok tercih edilen iletişim platformları arasında Youtube yer almaktadır. Neredeyse çoğu platforma göre milyonlarca trafik elde etmekte. İnsanların artık görselliğe yönelmesi uzun yazıları okumaktan kaçınması ile birlikte Youtube bir popüler kültür haline geldi. Bununla birlikte de reklamcılık burayda evrildi.

Youtube Reklamcılığı Nedir?

Youtube reklamcılığı, markaların bilinirliklerini arttırmak, hedef kitlelerine daha rahat ulaşmak amacıyla Youtube üzerinden verilen bi reklam çeşididir. Verilen reklamlarda ilk 5 saniye çok önemlidir. Kullanıcıyı harekete geçirecek, onun ilgisini çekecek reklam çeşitleri üretmeye dikkat etmelisiniz. Reklam vermeden önce hedef kitlenizi iyi analiz ederek reklam çalışmalarınızı , kampanyalarınızı oluşturmak yol haritanızı oluşturmada size yarımdcı olacaktır.

Youtube Reklam Çeşitleri Nelerdir?

  • Truview Keşfet Reklamları
  • Görüntülü Reklamlar
  • Atlanamayan Youtube Reklamları
  • Bumper Reklamlar
  • Overlay Reklamları
  • Sponsorlu Kart Reklamları

 Truview Keşfet Reklamları

Youtube Truview Reklamları, en çok tercih edilen reklamlar arasında yer almaktadır. Herhangi bir videoyu açtığınızda ya da anasayfada  karşınıza çıkan ve atlanabilir olan reklamlardır.

Truview reklam verebilmeniz için içeriğinizin min. 12 saniye ve maks 6 dakika aralığında olması gerekmektedir. Bu reklam türünde ödeme yapılamesi için videonun minimum 30 saniye izlenmesi gerekmektedir. Bu yüzden reklam veren kişiler için güzel bir alternatif olabilir.

Görüntülü Reklamlar (Display Reklamlar)

Youtube görüntülü reklamlar, videoda ekranın sağ köşesinde bulunan görsellerden oluşmaktadır. Bir diğer adı Display Ads olan reklam türü sadece masaüstü cihazlarda bulunmaktadır.

Atlanamayan Youtube Reklamları

Bu reklam türü kullanıcıların 5 saniye dolduktan sonrada geçemedikleri bir reklam türüdür. Bu reklamlar videonun başında veya ortasında kullanıcının karşısına çıkabilir. Her reklam izlenmesi başına ücret ödenmektedir. Bu reklam türünün süresi minimum 15 saniye olmalıdır.

Bumper Reklamlar

Bumper reklam türleri atlanamayan reklamlarda olduğu gibi videoların başında ya da ortasında yer almaktadır ve reklamların 6 saniye yada daha kısa olması gerekmektedir. Aynı zamanda aynı şekilde her izlenme başına ücret ödenir.

Overlay Reklamlar

Overlay reklamlar video içerisinde beliren ekranın en alt kısmında yer alan bir reklam türüdür. Bu reklam türünde kullanıcı reklam tıklandığında çoğunlukla ürünün web sitesine yönlendirilir.

Verilen reklamın videonun %20’sini kaplayacak şekilde verilmesi gerekmektedir. Kullanıcılar görselde bulunan ‘’ X ‘’ işaretine tıkladıklarında reklamı kapatabilmektedir.

Sponsorlu Kart Reklamları

Sponsorlu kart reklamları videoların sağ köşesinde bulunan bir reklam türüdür. Mobil ve masaüstü üzerinde kullanılabilmektedir.

Youtube Reklamları Neden Önemlidir

  • Marka bilinirliğinizi arttırır.
  • Satışlarınızın artmasını destekler.
  • Bu reklam türleri sayesinde web sitenizin trafik oranlarını yükseltebilirsiniz.
  • Hedef kitlenize daha kolay ulaşmanızı sağlar.
  • Kullanıcılarda marka sadakati veya güven yaratabilirsiniz.

YouTube’da Reklam Nasıl Verilir?

Öncelikle ilk olarak Youtube hesabınıza girmeniz gerekmektedir. Giriş yaptıktan sonra www.ads.google.com adresinde hesap oluşturarak Youtube ve Google AdShesaplarınızı birbirine bağlamalısınız.  Araçlar – Kurulum – Bağlı Hesaplar adımlarını takip ederek bağlama işlemini tamamlayabilirsiniz.

Reklam çalışmalarınızı gerçekleştirmeden önce reklam içeriğinizi Youtube’a yüklemeniz gerekmektedir. Ekleme işlemini gerçekleştirdikten sonra başlık veya açıklama düzenleme işlemlerini yapabilirsiniz.

Google Ads Üzerinden Reklam Kampanyası Oluşturma

Google Ads hesabınızda bulunan kampanyalar alanın bulunan ‘+’ sembolüne tıklayınız. Tıkladıktan sonra yeni bir kampanya seçerek bu kampanyanıza uygun bir başlık vermeniz gerekmektedir.

Bütçe Stratejisi Belirleme

Eğer bu sektöre yeni atılıyorsanız ve ilk defa reklam verecekseniz düşük bütçeli reklam kampanyalarını kullanabilirsiniz. Daha sonrasında ihtiyacınıza göre bu kampanyanızı değiştirebilirsiniz.

Kampanya Stratejisi Belirleme

Kampanya hedefini belirlemek hem var olan hedef kitlenize sadakat oluşturmanızı sağlar. Hem de yeni potansiyel kitlenizi oluşturmakta büyük rol oynamaktadır.

  • Satış
  • Potansiyel müşteriler
  • Web sitesi trafiği
  • Ürün ve markayı değerlendirme
  • Marka bilinirliği ve erişim
  • Uygulama tanıtımı
  • Yerel mağaza ziyaretleri ve tanıtımlar
  • Hedef kılavuzu olmadan bir kampanya oluşturun.

Hedef Kitle Belirleme

Reklam kampanyaları oluştururken hedef kitlenizi doğru tanımlayarak oluşturmaya dikkat etmeniz gerekmektedir. Bu konuda en ufak bir hata kampanyanızın boşa gitmesini sağlayabilir.

Youtube Reklam Videoları

Son adım olarak reklam videonuzu sisteme yükleyebilirsiniz. Video başlığınızı ya da anahtar kelimelerinizi yazarak aramalar gerçekleştirebilirsiniz. Reklam verme işlemini tamamlamak için ‘Kaydet ve Devam Et’ butonuna basınız daha sonrasında ise diğer bir buton olan ‘Kampanyaya Devam et’ butonuna tıklayarak reklam verme işlemini tamamlayabilirsiniz.

]]>
https://www.webtures.com/tr/blog/youtube-ads/feed/ 0
Reklam Ajansı Nedir? Sosyal Medya Reklam Ajansı https://www.webtures.com/tr/blog/reklam-ajansi-nedir/ https://www.webtures.com/tr/blog/reklam-ajansi-nedir/#comments Wed, 23 Nov 2022 11:37:22 +0000 https://www.webtures.com/tr/blog/?p=19432 Günümüzde artık dijitalin gelişmesi ve sürekli kendini yenileyen bir yapı olmasıyla birlikte şirketlerin rakipleri arasında öne çıkabilmesi için farklı dijital pazarlama stratejileri uygulamaları gerekiyor. Burada da reklam ve sosyal medya ajansları devreye giriyor.

 Reklam Ajansı Nedir?

Reklam ajansı, firmaların reklam ya da pazarlama alanında var olan ihtiyaçlarını gidermek, marka bilinirliğini arttırmak için yapılan çalışmaları yürüten kuruluşlardır. Bu ajanslar firmaların, reklam tasarımları, bu süreçlerin planlanması ve daha sonraki yönetim, raporlama gibi süreçleriyle ilgilenirler.

Reklam Ajansları Ne İş Yapar?

Reklam ajansları bir markaya ait reklam çalışmalarını ya da iletişim süreçlerini, markanın hizmet almak istediği alan doğrultusunda bu süreçleri yönetir.

  • Reklam ya da pazarlama stratejileri oluşturma
  • İçerik Üreticiliği
  • Marka Konumlandırması
  • Grafik Tasarım gibi alanlarda da markalara hizmet verirler.

Reklam Ajansı Çeşitleri

Reklam ajansları vereceği hizmetlere göre ayrılmaktadır. Reklam ajansı çeşitleri şekildedir;

  1. Tam hizmet reklam ajansı
  2. Kurum içi ajans (in-house)
  3. Sınırlı hizmet reklam ajansı
  4. Dijital Reklam Ajansı
  5. 360° Reklam Ajansı 

reklam ajansı çeşitleri

1- Tam Hizmet Reklam Ajansı Nedir?

Tam hizmet reklam ajansları, markaların pazar araştırması, bu süreçlerin raporlanması,halka ilişkiler süreçleri, marka kimliğinin belirlenme süreçleri gibi geniş bir yelpazeye hizmet eden ajans türleridir.

2- Kurum İçi Ajans (In House Ajans) Nedir?

In house reklam ajansları kurum içerisinde oluşturulan ve sadece o firmaya ait reklam çalışmalarını yürüten ajans türüdür.

3- Sınırlı Hizmet Ajans Nedir?

Sınırlı hizmet ajansları, tam hizmet ajanslarına kıyasla onların sunduğu hizmetlerin sadece bir kaç alanında hizmet vermektedir. Bu ajans türü daha çok düşük bütçeli firmalar tarafından tercih edilmektedir.

4- Dijital Reklam Ajansı Nedir?

Günümüzde artık her şeyin dijitale dönmesiyle birlikte hayatımızda bu yönde şekil almaya başladı.Bu sebeple de internet kullanımları fazlasıyla arttı. Artık haber okumak, alışveriş yapmak gibi basit eylemlerimizi  web siteleri üzerinden yapmaya başladık. Dijital reklam ajansları kullanıcıların internet üzerinde bulunan reklamlarının yönetimini gerçekleştirir. Bunun yanı sıra Web tasarımı, SEO hizmetleri, dijital pazarlama hizmeti de vermekteler.

5- 360° Reklam Ajansı Nedir?

360° reklam ajansları bir firmanın reklam süreçleri dışında a’dan z’ye pazarlama alanında bulunan pek çok alana ait süreçlerini yöneten ajanslardır.

360° Reklam ajanslarının sunduğu hizmet alanları:

  • Sosyal medya reklamcılığı ve yönetimi
  • Web site tasarımları
  • SEO (Arama motoru optimizasyonu)
  • Mobil uygulama geliştirme
  • Marka yönetimi
  • SEM(Arama motoru reklamcılığı)
  • Pazarlama çalışmaları
  • İçerik pazarlama

Sosyal Medya Ajansı Nedir?

Sosyal medya ajansları, markaların sosyal medya platformlarında bulunan hesaplar için içerik üretimi, bu hesaplarda yayınlanacak reklamlar için içerik stratejileri oluşturma, markanın sosyal medyada bilinirlik kazanmasını sağlama gibi süreçleri yöneten şirketlerdir.

Sosyal Medya Ajansının Yaptığı Çalışmalar

  • Hedef kitle analizi ve rakip analizi
  • Hedef kitlenizi belirledikten sonra potansiyel kitlenizin kalıcı olmasını sağlamak
  • Raporlama
  • Firmaların sosyal medya hesaplarının yönetimi
  • Sosyal medya hesapları için içerik stratejisi geliştirme ve bunun yanı sıra yeni içeriklerin üretimi
  • Reklam süreçlerinin yönetimi
  • Günceli takip ederek firmanın gelişimini şekillendirmesi
  • Influencer Marketing ve Affiliate marketing

Sosyal Medya Ajansı Fiyatları

Ajans çalışmalarında yapılan hizmetlerin net bir fiyatı yoktur. Fiyatlar genel olarak yapılacak olan hizmete göre değişmektedir. Bu hizmeti aldığınız süreçler, hizmetin içeriği ve hangi hizmetleri aldığınız ödenecek fiyatı belirlemektedir.

Burada ödeyeceğiniz fiyattan ziyade ajansın size vaat ettiği çalışmalara, sosyal medya da olan yetkinliklerine ya da işbirliklerine odaklanmak sizler için daha doğru olacaktır.

Reklam ve Sosyal Medya Ajansı Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Markaların sosyal medya ajansı ya da reklam ajansı seçmeden önce sosyal medya platformları ya da reklam çalışmasının gerçekleşeceği alanı belirlemeleri gerekmektedir. Bununla birlikte yapacakları çalışmalar ile ilk olarak ne yapacaklarını belirlemeli daha sonra yapmak istenilen çalışma ile ilgili bir rapor hazırlaması gerekmektedir.

Sosyal medya ajansı seçerken aşağıdaki hususlar oldukça önemlidir ;

  • Markanızın belirlediği amaçlar
  • Markanın çalışmalar üzerindeki beklentisi
  • Referansları
  • Ajansın daha önce yaptığı çalışmalar
  • Pazara olan hakimiyeti
  • Yenilikleri takip etmesi

Reklam ve Sosyal Medya Ajansı Markanıza Ne Gibi Avantajlar Sağlar?

  • Geliştirilen içerik stratejileriyle markanızın rakipler arasında öne çıkmasına yardımcı olur.
  • Sosyal medya platformlarında marka bilinirliğinizi arttırır.
  • Satışlarınızın artmasına yüksek oranda destek olur.

Belirtilen hususlar çerçevesinde seçilecek olan sosyal medya ya da reklam ajansının markanızın ihtiyaçlarına, beklentilerine ve gelişimine olumlu katkı sağlayacaktır.

]]>
https://www.webtures.com/tr/blog/reklam-ajansi-nedir/feed/ 1
Programatik Reklamcılık https://www.webtures.com/tr/blog/programatik-reklamcilik/ https://www.webtures.com/tr/blog/programatik-reklamcilik/#comments Mon, 29 Nov 2021 08:11:50 +0000 https://www.webtures.com/tr/blog/?p=17416 Programatik reklamcılık, 2022’de yaklaşık 100 milyar dolara ulaşması beklenen reklam harcamaları ile birlikte son yıllarda yeni ve heyecan verici boyutlara ulaşmakta olan bir terimdir. Küresel çapta büyük etki yaratan pandemi ile bazı kavramlar oldukça önem kazanmaya başladı. Dijitalleşmenin artık bir yaşam stili haline geldiği bu dönemde, televizyon reklamlarının giderek önemini kaybettiği ve internet üzerinden yayınlanan reklamların çok daha fazla ilgi çektiği bilinmektedir. Programatik reklamcılık kavramı da önemli bir yükselişle ön plana çıkmaktadır.

Programatik Reklamcılık Nedir?

Programatik reklamcılık, insan faktöründen bağımsız olarak makine ve yazılımlarla yürütülen bir satın alma şeklidir. Elde edilen dijital veriler ile insan kararı arka planda bırakılarak, makineler ile satın alma işlemi yapılmaktadır.

Gelenekselleşen reklamcılık modelinin önemini yitirdiği günümüzde, reklam satın almak için oldukça talep gören bu yöntem, hızla bir e-ticaret markasının başarılı pazarlama karmasının önemli bir bileşeni haline gelmiş durumda.

Daha da anlaşılır şekilde açıklayacak olursak, anlık olarak verilen teklifler ile reklamveren ve yayınlayan kişiler arasında makineler tarafından belirlenen belirli algoritmalar bulunmakta. Bu algoritmalar hesaplanarak, en uyumlu reklamveren ve yayıncı eşleştirilmektedir. Bu eşleştirme, insan kararı kadar uzun sürmeyip, neredeyse milisaniyeler içinde yapılmaktadır.

programatik reklamcılık nedir

Programatik Reklamcılık Nasıl Çalışır?

Geleneksel yöntem teklif, ihale, fiyat teklifi ve pazarlık taleplerini içerirken, programatik reklamcılık ile satın alma, çevrimiçi görüntüleme alanı satın almak ve satmak için algoritmik yazılım kullanır.

Programatik reklamcılık, yayıncıların reklam alanlarını satın almak için bir program kullanır. Yapay zeka destekli algoritmalar, her bir kullanıcıya hangi reklamın gösterilmesi gerektiğini belirlemek için kullanıcıların davranışlarına, demografik verilerine, çerez verilerine ve diğer kriterlere göre değerlendirir. Bu da en doğru eşleştirmenin yapılmasını neredeyse garanti eder.

Programatik Reklamcılık Satın Alma Biçimleri

programatik reklamcılık biçimleri

Programatik reklamcılık için birden fazla satın alma seçeneği bulunmaktadır:

1) RTB (Gerçek Zamanlı Teklif Verme)

RTB yani İngilizce açılımı Real Time Bidding olan satın alma türü, programatik reklamcılığın en çok tercih edilen şekli durumundadır.

RTB formatını, bir açık artırma alanı gibi düşünebilirsiniz ve gerçek zamanlı teklif mantığıyla ilerler. Bu satın alma türünde reklam alanları herkese açıktır ve reklamverenlerden konum, kitle, saat gibi unsurlar dikkate alınarak en yüksek teklifi veren bu açık artırmayı kazanır. Ek olarak kullanıma sunuldukça reklamverenler, reklam alanlarını seçebilir.

RTB’de en yüksek teklifi veren slotu alsa da, slotu almak için teklif tutarını ödemek zorunda değildir. RTB, ikinci fiyat açık artırması olarak bilinen bir açık artırma türünü takip eder. İkinci fiyat açık artırmalarında, en yüksek teklifi veren, slot için ikinci en yüksek teklifi verenden yalnızca 0,01 $ daha fazla ücretlendirilir. İkinci en yüksek teklifi veren, üçüncü en yüksek teklifi verenden biraz daha fazla ücretlendirilir ve bu böyle devam eder.

Kullanımı kolay olsa da bu satın alma türü, şeffaflıktan biraz uzaktır. Çünkü reklamverenler, web sitelerinin hangi web sitesinde yayınlanacağını tam olarak bilemezler. Tüm bunlara rağmen neredeyse programatik reklam ile eşdeğer anlama gelmiş olan RTB’nin, diğer normal reklam kampanyalarına göre dönüşümleri kat kat artırdığı görülmektedir.

2) PMP (Özel Pazaryeri)

PMP reklam modelini tercih eden reklamverenler RTB reklam modelinden farklı olarak reklamlarının nerede yayınlandığını bilir. Bunun gibi yayıncılara sunduğu bazı avantajlar değerlendirildiğinde PMP satın alma biçimi öncelikle kitlesel erişime sahip web siteleri ve yayınlar tarafından kullanılmaktadır.

PMP (özel pazaryeri), reklamverenlerin yalnızca davetli olarak kullanılabilmesinin dışında, RTB ile benzer şekilde çalışır. Özel veya kapalı açık artırmada, yayıncılar genellikle yalnızca belirli reklamverenler için ayrılmış bir premium reklam envanteri ayırır.

3) Tercih Edilen Anlaşmalar

Tercih edilen anlaşmalarda reklamverenler, özel pazarlarda ve ardından herkesin katılma olanağı olan açık artırmalarda kullanıma sunulmadan önce bile, reklam envanterini sabit bir fiyattan seçebilmektedir. Reklamveren, yayıncının envanterine göz atabilir.

Burada, erişimin tercihli olduğunu unutmamamız gerekmektedir. Bu, yayın alanınızı satın almak için ilk fırsatı belirli bir reklamverene vereceğiniz anlamına gelir, ancak alıcının her zaman satın almayı garanti ettiği anlamına gelmez. Bu nedenle tercih edilen anlaşmaya programatik garanti edilmeyen anlaşma da denir.

4) Programatik Garantili Satın Alma

Geleneksel reklamcılık anlayışına daha yakın olan bu satın almada, reklamveren ve yayıncılar birebir diyalog içerisine girerek şartları görüşür.

İncelediğimiz diğer medya satın alma türlerinin tamtersi olarak, programatik doğrudan bir teklif verme sürecini takip etmez. Envanter, pazarlık gerçekleştikten sonra doğrudan reklamverene satılır. Programatik garantili, reklamverenlere konu reklam envanterleri, fiyatlar, hedef kitle hedefleme ve sıklık sınırı olduğunda seçim yapma olanağı sağlar.

En İyi 6 Programatik Reklam Kanalı

programatik reklamcılık kanalları

En sık kullanılan 6 programatik reklam kanalına birlikte göz atalım:

a) Görüntülü Reklamlar

Programatik reklamcılık anlayışında görüntülü reklamlar, bir web site içerisinde sadece altbilgi-üstbilgi ya da kenar çubuğuna yerleştirilen reklamlardır.

Yayıncılar, bu görüntülü reklamlara kullanıcılar tıkladıkça ve gösterim elde ettikçe gelir elde eder.

b) Video Reklamlar

Videolar günümüzde kullanıcılar tarafından oldukça fazla izlenmekte ve bu sayede de video reklamların önemi artmaktadır.

Video reklamlar 3 temel başlığa ayrılmaktadır. Bunlar:

  • Yayın içi Reklamlar

    Bu video reklam türünü bir örnekle canlandıracak olursak, YouTube’u ele alabiliriz. YouTube üzerinden bir video izlemek istediğimizde, video açılmadan önce karşımıza ‘’atla’’ butonuyla birlikte reklamlar çıkmaktadır. Bu reklamlara video sırasında da denk gelebilmekteyiz. Bahsettiğimiz bu reklam türüne, yayın içi reklamlar denmektedir.

    Yayın içi reklamlar da kendi içinde 3 bölüme ayrılmaktadır:

    • Videodan önce gösterilen reklam,
    • Video sırasında ve ortasında gösterilen reklam,
    • Video bittikten sonra gösterilen reklam.
  • Yayın Dışı Reklamlar

    Çevrimiçi makaleler ve blog yazılar içerisinde görülen reklamlara ‘’yayın dışı reklamlar’’ denmektedir.

    Bu reklamlar yayın içerisine yerleştirilebildiği gibi ekranda ayrıca bir açılır pencere şeklinde de görüntülenebilmektedir.

  • Görüntülü Reklamlar

    Bir diğer video reklam türü olan görüntülü reklamlar, herhangi bir video oynatıcıda değil, arama sonuçlarında ya da video önerilerinde direkt olarak karşımıza çıkmaktadır.

c) Sosyal Reklamlar

Reklamverenlerin ya da buna aracılık eden programların, hedef kitle belirleyebilmek için sosyal medya kanallarına ihtiyacı vardır. Bu sayede hakkımızda çok daha fazla veri depolamaları mümkündür.

Programatik sosyal medya reklam biçiminde de bu şekilde kitle belirlenir. Böylelikle reklamverenler, bütçelerini boşa harcamadan daha nokta atışı bir şekilde hedef kitlelerine ulaşır.

d) Sesli Reklamlar

sesli-reklamlar

Programatik sesli reklamlar gitgide daha çok rağbet görmeye başlamış durumda. Bunun sebeplerini ise şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Popüler podcast’ler, reklam yerleştirmek için hala mevcutta bulunan geleneksel sponsorluk modelini tercih ederken, programatik sesli reklamlar, gelir yaratma çabalarını artırabilir.
  • Programatik ses platformları, reklam yerleştirmek ve kullanıcı deneyimini optimize etmek için ilgi çekici görüntülü ve video reklamları kullanmak için gerçek zamanlı izleyici verilerine güvenir. Akış uygulamaları, genellikle programatik görüntülü reklamlar olan tamamlayıcı reklamlar sunarken, reklam bölmeleri video reklamların ses eşdeğeridir. Bu alanda en etkin rol oynayan şirket ve uygulamalar; Google, SoundCloud, Pandora, BBC ve Rubicon Project’tir.

e) Yerel Reklamlar

Üstbilgi, altbilgi veya kenar çubuğunda görüntülenebilen programatik görüntülü reklamların aksine, programatik yerel reklamlar bir web sayfasında veya uygulamada başka yerlerde de görünebilir.

Yerel reklamlarla ilgili yapılan araştırmalara göre, kullanıcılar, yerel reklamlara görüntülü reklamlardan %53 daha göz atmaktadır.

Yerel reklam şekillerinden bazıları şunlardır:

  • Besleme Birimleri
  • Yazı İçi Reklamlar
  • Ücretli Arama Birimleri
  • Öneri Widget’ları
  • Tanıtılan Listeler
  • Sponsorlu İçerik
  • Ödüllü Video Reklamlar

f) Dijital Ev Dışı Reklamlar (DOOH)

Bu reklamcılık modeli, ev dışı alanlarda karşımıza çıkmaktadır. Araç üzerindeki reklamlar, kampüs, metro istasyonu, konser salonu gibi mekanlar buna örnek gösterilebilir.

Geleneksel dijital ev dışı reklam satışları, reklamverenlerin ağ ile temasa geçmesi ve kitle hedefleme, fiyatlandırma, ekran seçimi vb. üzerinde manuel olarak anlaşmaya varmasından oluşmaktadır.

Programatik dijital ev dışı reklamlar başlangıçta biraz anlaşılmaz görünse de, RTB ve programatik doğrudan ile aynı medya satın alma süreçlerini takip eder.

Yeni oluşun bir reklam modeli olmasından dolayı programatik DOOH’da ölçüm ve ilişkilendirme hala zor olarak yapılsa da reklamcılar, coğrafi sınır belirleme gibi özellikleri nedeniyle hedefli ve son derece ilgi çekici yeniden hedefleme yapabilirler.

Programatik Reklamcılığın Avantajları

programatik reklamcılığın avantajları

Programatik reklamcılık, geleneksel reklamcılık türüne göre bizlere çok daha fazla avantaj sağlamaktadır. Bu yararlardan bazıları:

  • Gerçek Zamanlı Öngörüler: Geleneksel reklamcılıkta, reklam kampanyalarının sonuçlarını öğrenmek önemli miktarda zaman kaybettirir ve bunların doğruluğundan kesin bir şekilde emin olunamaz. Programatik reklamcılık ise reklam verenlere reklam kampanyalarının performansı hakkında gerçek eş zamanlı bilgi verir. Reklamverenler, hedef kitleleri ve kampanyaları hakkında daha fazla bilgi toplamak için bu kampanya verilerini kullanabilir.
  • Gelişmiş Hedefleme Yetenekleri: Reklamcılar, hedeflemeye yönelik daha rafine bir yaklaşım benimsemek için yeniden pazarlama, coğrafi hedefleme, veri ve IP adresi hedefleme ve web sitesi veya uygulama hedeflemeyi kullanabilir.
  • Daha Fazla Şeffaflık: Reklamcılar, satın aldıkları reklam envanterinin ve hedefledikleri kitlenin kim olduğunu bildiklerinden, reklamlarının performans gidişatını izleyebilir, bütçelerinin nasıl harcandığını görebilir ve istedikleri sonuçları elde etmek için kampanyalarını gerçek zamanlı olarak optimize edebilirler. Ayrıca bu modelde insan bağımlılığının olmaması insan hatası riskini de azaltır.
  • Bütçeyi Daha İyi Kullanmak: Programatik reklamcılık, reklamverenlere gerçek zamanlı kampanya performansı sağladığından, bütçelerini kendilerine en iyi sonuçları alacak seçeneklere ayırabilirler. Bu verimli yatırım, kampanya bütçelerini verimli bir şekilde harcamalarına ve daha iyi yatırım getirisi elde etmelerine olanak tanır.
  • Reklam Dolandırıcılıklarıyla Etkili Bir Şekilde Mücadele Etmek: Dijital reklamcılık sektörü, etik olmayan reklam uygulamalarıyla mücadele etmektedir ve yayıncılar, çeşitli dolandırıcılık taktikleri uygulayarak uzun süredir reklamverenleri kandırmaktadır. Başlıca programatik reklam platformları, sahte bot trafiğini ve önceden gösterilen reklamları engelleyerek reklam sahtekarlıklarını da engeller ve sistemlerinden dolandırıcı bir taktiğin kaçması durumunda reklam kredileri sunar.
]]>
https://www.webtures.com/tr/blog/programatik-reklamcilik/feed/ 2
Google Reklam Açık Artırma Anatomisi https://www.webtures.com/tr/blog/google-reklam-acik-artirma-anatomisi/ https://www.webtures.com/tr/blog/google-reklam-acik-artirma-anatomisi/#comments Sat, 16 May 2020 12:38:55 +0000 https://www.webtures.com.tr/blog/?p=14570 Google’da her arama yaptığınızda, söz konusu arama sorgusu için teklif veren reklamverenleri değerlendirmek üzere Google sunucularına bir istek gönderilir. Tüm uygun reklamverenler daha sonra, reklam konumlarının Maks. TBM teklifleri, Reklam kalitesi ve diğer bağlamsal faktörlere göre belirlendiği bir açık artırmaya alınır.

Reklam Sıralaması en yüksek olan reklam en üst konuma yerleştirilir ve en fazla tıklamayı alır.  İlk konumdaki reklam ‘ın  ortalama tıklama oranı % 7.94 iken organik sonuçların üzerinde yer alan reklamın ortalama tıklama oranı % 1,95’tir . Burada ilk konuma kıyasla% 75,4’lük bir düşüş söz konusu, şunu da unutmayın daha organik sonuçların üstündeki ilk sayfadaki sonuçlar hakkında konuşuyoruz. İlk 4 Reklamın ötesine geçtikçe, tıklama oranındaki düşüş logaritmiktir.

Hızlıca akacak olursak:

  • Google Reklam Açık Artırma nedir?
  • Google Ads mi RTB(Gerçek Zamanlı Teklif) mi?
  • Tıklama Başına Maliyet Nasıl Hesaplanır?
  • Reklam Sıralamasını İyileştirme
  • EBM Teklifiyle Reklam Açık Artırma
  • Reklam Sıralaması Eşiği Nedir?
  • Örnek
  • Infografik

Google Reklam Açık Artırma nedir?

Google Ads (eski adıyla AdWords), reklamverenlerin Google arama sonuçlarında veya iş ortağı web sitelerinde görünmek için rekabet etmek amacıyla işletmeleriyle alakalı anahtar kelimeler için teklif verdikleri bir açık artırmadır.

En yüksek teklif sahibinin kazandığı tipik bir açık artırmanın aksine, Google Reklam Açık Artırması, uygun reklamverenleri Reklam Sıralamalarına göre sıralar.

Reklam Sıralaması = Reklam Kalitesi x Maks. TBM Teklifi

Reklam Sıralaması ayrıca Reklamın lokasyonunu, cihazını ve reklam biçimlerinin (metin, duyarlı, harekete geçirme, dinamik veya alışveriş) ve uzantıların (site bağlantısı, ek bilgi, yapılandırılmış snippet, çağrı, mesaj, yer, satış ortağı konumu, fiyatı, uygulaması ve tanıtımı.) beklenen etkisini de dikkate alır. Bu uzantılardan bir veya daha fazlasının mevcut olması, kullanıcının mağaza konumu, telefon numarası ve incelemeler gibi doğrudan etkileşime girmesi için daha fazla bilgi sağladığı için Reklam Sıralaması üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir.

Reklam kalitesi, istatistiksel bir model kullanarak açık artırma zamanında beklenen TO, Reklam alaka düzeyi ve açılış sayfası deneyimini tahmin eder. Bu tahmin, reklamverenin ödemek istediği maksimum teklifle birlikte, Reklam Sıralamasını hesaplamak için kullanılır.

Google 2005 yılında, derecelendirilmemiş reklamların kalitesini tahmin etmek için istatistiksel modellerin nasıl kullanıldığını ana hatlarıyla belirten bir çalışmayla  Reklam kalitesini gözlemlenen kullanıcı davranışından tahmin etme isimli patent başvurusu yaptı .

Bir reklamın kalitesini değerlendirme konusunda patentten bir alıntı:

Birden çok farklı birinci kullanıcı eylemi aşağıdakilerden en az birini içerir: bir reklam seçiminin süresi; belirli bir reklam seçiminden önce ve / veya sonra diğer reklamlardaki bir dizi seçim; belirli bir reklam seçiminden önce ve / veya sonra bir dizi arama sonucu seçimi; belirli bir reklam seçiminden önce ve / veya sonra başka türde sonuçların seçilmesi; belirli bir reklam seçiminden önce ve / veya sonra bir dizi doküman görünümü; belirli bir reklam seçiminden önce ve / veya sonra bir dizi arama sorgusu; reklam gösteren bir kullanıcı oturumuyla ilişkili bir dizi arama sorgusu; aynı reklamda bir dizi tekrar seçimi; veya belirli bir reklam seçiminin belirli bir sorgu için son reklam seçimi mi yoksa bir kullanıcı oturumundaki son seçim mi olduğunu gösteren bir gösterge.

Google, bir reklamın açık artırmada yarışmaya uygun olduğu her seferinde Reklam Sıralamasını yeniden hesaplar, bu nedenle gün boyunca reklam konumu dalgalanmalarını görebilirsiniz.

Not: Açık artırma süresi Reklam kalitesi, reklamverenlerin Google Ads hesaplarında görebilecekleri kalite puanıyla karıştırılmamalıdır. Google, kalite puanının reklam sıralamasını belirlemek için açık artırma zamanında kullanılmayacağını belirtmiştir.

Google Ads  vs RTB (Gerçek Zamanlı Teklif)

Birçok kişi gerçek zamanlı teklif verme, programlı, açık artırma teklif verme ve akıllı teklif vermeyi karıştırır. Öyleyse bu konuya açıklık getirelim.

Gerçek zamanlı teklif, gösterim tarafı platformlarının (DSP) ve arz tarafı platformlarının (SSP) gösterim maliyetinin gerçek zamanlı olarak hesaplandığı açık artırmalara katıldığı bir tür programlı reklamcılıktır. Bir GZT açık artırması, en yüksek teklifi veren reklamverenlerin, Google Ads’in çalışma biçimine benzer şekilde, en yüksek ikinci teklif sahibinin teklifinden 0,01 ABD Doları daha fazla ödedikleri ikinci fiyat modelini kullanır.

2016 yılının ortalarında Google ADS, Akıllı teklif verme stratejisini uygulamaya koydu. Gerçek zamanlı teklif verme gibi, akıllı teklif verme stratejisi de her gösterim için açık artırma zamanında makine öğrenme algoritmalarını kullanarak teklifleri optimize eder.

Google Ads’de 4 akıllı teklif verme stratejisinden birini kullanıyorsanız – Hedef EBM, Hedef ROAS, Dönüşümleri en üst düzeye çıkarın veya Geliştirilmiş TBM, Google’ın ML algoritması sizin için gerçek zamanlı teklif verir.

Tıklama Başına Maliyet Nasıl Hesaplanır?

Gerçek tıklama başına maliyetiniz (TBM), Reklam Sıralamanıza, kalite puanınıza ve Reklam Sıralamasında sizin altınızdaki reklamverenlerin açık artırma sırasında söz konusu anahtar kelime için ne kadar ödemek istediğinize bağlı olarak ölçülür. Dolayısıyla, TBM’niz genellikle belirlediğiniz maksimum TBM teklifinden çok daha azdır.

Maks. TBM teklifleri iki senaryoda incelenebilir –

  • Dönüşümleri en üst düzeye çıkarmak için geliştirilmiş TBM teklif stratejisi seçmek
  • Cihaz, yer, demografi, konular, yerleşimler, yeniden pazarlama listeleri veya reklam zaman planlaması için teklif ayarlamaları yapmak.

TBM’niz şu şekilde hesaplanır:

Tıklama başına yaptığınız ödeme = Altınızdaki reklamverenin Reklam Sıralaması / Kalite Puanı 0,01 ABD doları

Bunu bir perspektife koymak için bir örnek kullanalım –

4 reklamveren “erkek gözlükleri” anahtar kelimesi için teklif veriyor. Google, her birine reklam alaka düzeyine, açılış sayfası puanına ve beklenen TO’ya dayalı bir reklam kalitesi puanı atar.

Dolayısıyla, bir açık artırmadaki belirli bir anahtar kelime için teklif veren tek reklamveren olsaydınız, TBM teklifiniz 0,01 ABD doları olmayabilir, kalite puanınıza bağlı olarak değişirdi.

Görüntülü Reklam Ağı Açık Artırması için TBM Hesaplaması:

Görüntülü reklam ağı açık artırması,bir reklamverenin web sitesinde daha görünür bir konumda bulunarak alacağı beklenen artımlı tıklamaları belirlemek ve reklamverenleri buna dayalı olarak ücretlendirmek için göreli konum TO’su kullanır.

Bir web sitesinin en üst konumunun göreli TO’su Google tarafından 2.0x olarak belirlenirse ve konum konumun göreli TO’su 1.0x ise, en üst konumda yer alarak alınan tıklamaların% 50’sinin artımlı tıklama olduğu anlamına gelir. Dolayısıyla Reklamveren, bu artımlı tıklamaların% 50’si için daha fazla ücretlendirilir.

EBM Teklifiyle Reklam Açık Artırma

Reklamverenin Maks. TBM teklifini belirlediği manuel teklif vermeye benzer şekilde, hedef EBM teklifi, reklamverenlerin Google’ın, işlem başına maliyet başına en fazla dönüşümü elde etmek için teklifleri otomatik olarak optimize etmek üzere makine öğrenme algoritmalarını kullanan akıllı teklif verme stratejisinden yararlanmasına olanak tanır.

Akıllı teklif algoritması, reklamverenlerin manuel olarak değiştiremediği özel teklif ayarlamalarına da erişebilir. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Reklam Özellikleri – Reklamın en iyi sürümünü göstermek için teklifleri optimize edin
  • Site Davranışı – Teklifleri, web sitenizdeki kullanıcıların davranışına göre optimize edin: oturum süresi, görüntülenen sayfalar, görüntülenen ürünler vb.
  • Ürün Özellikleri – Google Alışveriş kampanyaları için teklifleri ürün özelliklerine göre optimize edin: fiyat, marka, kategori, stok durumu vb.
  • Gerçek Arama Sorgusu – Dönüşüm sağlama olasılığı daha yüksek olan anahtar kelimeye göre teklifleri optimize edin
  • İşletim Sistemi – İşletim sistemi kullanan kişiler için teklifleri optimize edin
  • Tarayıcı – Teklifleri kullanıcıların tarayıcısına göre optimize edin

Açık artırma zamanında, akıllı teklif algoritması, teklifleri her seferinde otomatik olarak optimize etmek için bu gerçek zamanlı sinyalleri (daha önce belirtilenlere ek olarak) kullanır.

Reklamverenler akıllı teklif verme stratejileri için maksimum tıklama başına maliyeti belirleyebilse de Google, algoritmaların en fazla dönüşümü elde etme yeteneğini sınırladığı için buna karşıdır.

Reklam Sıralamasını İyileştirme

Reklam Sıralaması, içlerinden biri Reklam kalitesi olan bir dizi faktörü göz önünde bulundurur. Google, çok yüksek bir Maks. TBM teklifi belirlemiş olsanız ve Reklamınız sorguyla alakalı olmasa bile, hatta arama sonuçlarında görünmeyecek olsa bile kullanıcıların yalnızca en alakalı Reklamları gördüğünden emin olmak ister.

Reklam Sıralamasını yükseltmenin en kolay yolu Maks. TBM’nizi artırmaktır; bu  ancak mevcut maksimum tıklama başına maliyetiniz rakip reklamverenlerden daha düşükse işe yarar.  Zaten rakiplerinizden fazla teklif veriyorsanız, bunun Reklam Sıralamanız üzerinde bir etkisi olmaz. Sizden çok daha düşük bir ödeme yapan bir reklamveren, reklamlarının alaka seviyesi daha fazla olsaydı sizden daha üst sıralarda yer alırdı.

Google Ads, açık artırma süresi reklam kalitesini hesaplamak için 3 şeye bakar

Reklam Alaka Düzeyi – Bu, Reklamınızın hedeflediğiniz anahtar kelimeyle ne kadar yakından ilişkili olduğunun bir ölçüsüdür. Google’ın algoritmaları anahtar kelimeler arasındaki alaka ve anlamı son derece iyi analiz eder. Bu “eyeglasses” ve “spectacles” kelimelerinin yakından ilişkili olduğunu tespit edebilir. Dolayısıyla, reklam kelimenizde eyeglasses kelimesi bulundurabilir ve spectacle kelimesini anahtar kelime olarak göstermeyi hedefleyebilirsiniz; bunu yapmak reklam kalitenizi olumsuz etkilemez.

Öte yandan, Reklam metniniz ve hedeflenen anahtar kelimeniz aynı alan (gözlük ve ayna) içinde değilse, reklam kaliteniz bundan etkilenir ve açık artırmayı kazanma olasılığı daha düşük olur.

Reklam kopyanızın, anahtar kelimelerinizin ve açılış sayfanızın konuya özgü olduğundan emin olmak için, belirli anahtar kelimelerle konu bazlı reklam grupları oluşturun. Ex – Alakalı anahtar kelimeler ve Reklamlar içeren güneş gözlüğü, gözlük ve lensler için ayrı reklam grupları oluşturun ve ardından bu kategoriye / ürün sayfalarına ulaşın.

Google Ads kısa süre önce alaka düzeyini artırmak ve reklam kalitesini artırmak için reklam metninize eklenecek anahtar kelimeler öneren Reklam alaka düzeyi önerilerini yürürlüğe koymuştur.

Beklenen TO – Google, önceki reklamların performansına bağlı olarak açık artırmada reklamın beklenen tıklama oranını elde eder. Bunu yaparken, daha yüksek konumlardaki reklamlar daha yüksek tıklama oranlarına sahip olma eğiliminde olduğundan reklam konumunun etkisini yok sayar. Dolayısıyla, Google açık artırmadaki reklamlarınızın tıklama oranlarını tahmin etmek için hesabınızdaki mevcut verileri kullandığından, açık artırmadaki reklamlarınızın performansı ayrı bir şekilde belirlenmez.

Açılış Sayfası Deneyimi – Kullanıcılar, bir Reklamı tıkladıktan sonra bir sayfaya geldiklerinde arama hedeflerini karşılayan akıcı, gezilebilir ve bilgilendirici bir deneyim beklerler. Google, iyi bir açılış sayfası puanı almanın bir sonucu olarak bu Reklamları daha yüksek sıralayarak iyi bir kullanıcı deneyimi sağlayan reklamverenleri ödüllendirir.

Sayfanın üst kısmında, ekranın üst kısmındaki işletme veya hizmetle ilgili tüm temel bilgileri sağlayarak açılış sayfasındaki içeriği optimize edin. Resimler ve videolar gibi etkileşimli içerik bulundurmak kullanıcı katılımı ve artışını olumlu yönde etkilemekle birlikte sitede bulunma süresini uzatır..

Reklam Sıralamanızın web sitenizde devam eden değişikliklerden etkilenmemesini sağlamak için, taşınan veya değiştirilen açılış sayfalarını izlemek ve yönlendirmek için kontroller yapın. Google sizi bilgilendirir ve açılış sayfanızla ilişkili reklamları tarayamadığında onları devre dışı bırakır. Bu ayrıca Reklam Sıralamanızı ciddi şekilde etkiler ve düzeltmeyi uyguladıktan sonra normale dönmesi günler ila haftalar sürebilir.

Kısa süre önce Google Ads’e iki yeni metrik eklendi – Mobil Hız Puanı ve Mobil Kolay Tıklama Oranı. Bunlar daha önce algoritmaya dahil edildi, ancak şimdi Google bunu reklamverenlerin açılış sayfası deneyimini iyileştirebilmesi için kullanılabilir hale getiriyor. .Bir kampanya başlatmadan önce optimize edilmesi gerekip gerekmediğini belirlemek için yeni oluşturulan açılış sayfaları şu adreste test edilebilir: Sitemi Test Et

Reklam Sıralaması Eşiği Nedir?

Reklamların belirli bir konumda gösterilmeye uygun olması için Reklam Sıralaması Eşiği’ne uyması gerekir. Google’ın, ilk sayfadaki organik sonuçların üzerindeki Reklamlar için Reklam Sıralaması Eşiği’ni 60 olarak tanımladığını varsayalım. Bu eşiğin altındaki tüm reklamlar, ilk sayfanın altında gösterilir.

Bu eşik değerleri kullanıcıların yalnızca sayfanın üst kısmında en kaliteli Reklamları görmesini sağlamak için tanımlanmıştır.

Örnek

Şimdi açıklamaları bitirdiğimize göre, bunların birbirine nasıl bağlandığını anlamak için bir örnek inceleyelim.

İşte Google reklam açık artırmasına katılan dört reklamveren –

Reklamveren Reklam Kalitesi Maks. TBM Reklam Sıralaması Konum Kalite Puanı
Warby Parker 30 3 $ 90 3 8
Flexon 25 4$ 100 2 7
Eyebuydirect 35 3 $ 105 1 9
Moscot 12 7 $ 84 4 6

* Değerler rastgele seçilmiştir

Google, alaka düzeyini tahmin etmek için reklam metni ve açılış sayfalarını analiz eder, ardından önceki reklamların performansına göre tahmini tıklama oranını belirlemek için makine öğrenme algoritmasını kullanır.

En yüksek Reklam Sıralamasına sahip olan Eyebuydirect, en üst konumda görünecek. Tıklama başına maliyetler, reklamverenin altındaki Reklam Sıralamasının kalite puanlarını + 0,01 ABD Doları değerine bölünmesiyle hesaplanacaktır.

100/9 + 0,01 ABD doları = 11,12 ABD doları (Sıradaki Reklamverenin Reklam Sıralaması / Kalite puanı + 0,01 ABD Doları)

Benzer şekilde, Warby Parker’ın 3. sırada olsa 10.51 dolar ödeyecekti.

Optimize edilmiş bir açılış sayfası, alakalı anahtar kelime açısından zengin reklam ve mükemmel kalite puanına sahip bir reklamveren, açık artırmayı kontrol eder.

]]>
https://www.webtures.com/tr/blog/google-reklam-acik-artirma-anatomisi/feed/ 1