Isı Haritası Nedir? - Webtures https://www.webtures.com/tr/blog/sozluk/isi-haritasi/ Wed, 14 Feb 2024 10:31:11 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.7.1 https://www.webtures.com/wp-content/uploads/2023/08/cropped-webtures-180-32x32.png Isı Haritası Nedir? - Webtures https://www.webtures.com/tr/blog/sozluk/isi-haritasi/ 32 32 Scroll Map – Kaydırma Haritası https://www.webtures.com/tr/blog/scroll-map-kaydirma-haritasi/ https://www.webtures.com/tr/blog/scroll-map-kaydirma-haritasi/#comments Mon, 09 Jan 2017 11:46:49 +0000 https://www.webtures.com.tr/?p=6864 Davranış haritalarını ana başlıklar altında incelersek; Eye Tracking Map, Scroll Map, Heat Map, Click Map ve nicelerine denk gelebiliriz. Scoll Map’den bahsedeceğim kısaca bu yazımda.

Scroll Map yani kaydırma haritası, sayfa davranışlarını inceleyebileceğiniz en kaliteli yöntemlerden biridir. Kullanıcıların gerek mobil cihazlarda gerek desktop üzerinden sayfanızın hangi bölümlerinde ne kadar durduklarını ve nereleri kaydırdıklarını rahatça ayırt edebilirsiniz bu yöntem sayesinde. Test kümeniz ne kadar büyük ise o kadar tutarlı sonuçlar elde edersiniz. Analizdeki renk dağılımları kullanıcıların alanlarda geçirdikleri ortalama süreler çıkarılarak hesaplanır.

Yapmanız gereken tek şey kullandığınız aracın kodunu sitenize eklemek olacaktır. Kullanabileceğiniz ücretli ve ücretsiz birkaç araç sayabilirim, ücretlilerden de deneme sürümü alıp onları da deneyebilirsiniz.

Yandex Metrica, Crazyegg, Inspeclet, Hotjar, Clicktale, Ptengin ve onlarcasını internette bulabilirsiniz.

Detaya inmeden birkaç örnek vereyim Scroll Map’in işlevi ile ilgili.

  •       Menülerinizi doğru yerleştirmenizi sağlar; header, footer veya sidebara menü yerleştirmek her sitede ve temada değişebilir, seçimi doğru yapıp site içi navigasyonu zirveye taşıyabilirsiniz.
  •        İletişim bilgileri sayfaların en dibinde kaybolup giderler, sayfa tepesinde ve farklı konumlarındaki işlevliğini test edebilirsiniz.
  •       Teklif formu, üyelik formu gibi linkler basmakalıp yerlere koyuyorsanız unutun o işi, bu yöntem ile her sayfanın en ilgi çekici ve vurucu noktasına koyabilirsiniz yönlendirmeleri. Sayfanın       sonuna ulaşan veya sayfanın başında içeriği okumadan etkileşim girecek kullanıcılar çok az olduğundan, klasik yerleştirme yöntemleri bu konuda yetersiz kalıyorlar.
  •      Tüm kampanya ve promosyon tarzı reklamları optimum yere koyabilirsiniz.
  •      Uzun yazılarınızda kullanıcıların ilgisinin koptuğu noktaları belirleyip, o kısımları şenlendirebilirsiniz.

Koskoca makalelere resim, gif ve video tarzı şeyler eklemenin kullanıcı ilgisini nasıl tavan yaptırdığını görünce şaşıracaksınız.

Renk değerlerini resimlerin sağ alt kısmında görebilirsiniz.

Beyaz > Sarı > Kırmızı > Yeşil > Mavi

Bu arada Inspeclet’i yukarıda bilerek mavi ile boyadım, kaç kişinin tıkladığını ölçüp ileri yazılarımda paylaşacağım.

Ana sayfamız ile başlayalım tespitlerimize, çok gizli burada paylaştıklarım sakın kimseye bahsetmeyin.

Slayt kısmı büyük ilgi görmüş, doyamamış ziyaretçiler slaytlara bakmaya. Hemen altında da “tesadüfen” referanslarımız şeridi bulunuyor ki oraya olan ilgi de epey yüksek; slaytları kurcalayan kullanıcıların dikkati referanslara kayıyor ve böylece daha ilk birkaç saniyede slaytlardaki mesajımızı kuvvetli referanslar ile bağdaştırıp kullanıcıda iyi bir etki bırakıyoruz.

Neler yaparız kısmına da hafifçe göz atan kullanıcılar alt referans şeridine kadar oldukça ilgili ilerliyorlar. Üstteki referanslara yeterince göz attıkları için altta bir kez daha bakmıyorlar bunlara ve böylece footer civarında ilgi epey düşüyor.

Favori sayfama göz atalım şimdi de, referans sayfamızda ne kadar seçici davransak da çarşaf gibi uzayıp gidiyor ve hepsini okumasını bekleyemeyiz ziyaretçilerimizin.

İlk referanslarda %90 üstü bir ilgi var ve Tefal’den sonra düşüşe geçiyor. Ortalarda göz gezdirip hızlıca atlıyorlar ve son referansları okuyor kullanıcılar. İlk bakışta gereksiz uzun bir sayfa gibi gelse de, bu sayfadan iletişim sayfasına geçen ziyaretçilerin sayısı oldukça yüksek ki amacımız da bu zaten bir yerde.

Önemli olan nasıl bir strateji izlediğimiz sayfalarımızda, tüm sayfanın beyaz veya sarı olmasına hiç gerek yok.

Bir sonraki adımda neye yönlendirmek istiyorsunuz kullanıcıları, işte önemli olan nokta bu. Kaydırma haritası, çıkış oranlarını düşürmek ve stratejinizi gözden geçirmek için harikulade bir yöntem.

]]>
https://www.webtures.com/tr/blog/scroll-map-kaydirma-haritasi/feed/ 4